ΣΥΡΙΖΑ: Προανακριτική για Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλο-κατατέθηκε

20:11 7/1/2013 - Πηγή: Antinews

Κατατέθηκε από 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης («προανακριτικής») σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ και τη μη αξιοποίησή της.

Η Επιτροπή, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες

του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, «σε σχέση με τις πράξεις και παραλείψεις τους ως προς τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώνει με «τεράστιες πολιτικές ευθύνες» τους πρωθυπουργούς – προϊσταμένους των παραπεμπόμενων υπουργών – κυρίως τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και τους Λουκά Παπαδήμο και Αντώνη Σαμαρά.

Η «κατεπείγουσα» μάλιστα, διαδικασία που επιλέγεται από τη σημερινή κυβέρνηση, για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης με αντικείμενο μονάχα την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου, «δεν είναι παρά ένα χοντροκομμένα τέχνασμα της σημερινής κυβέρνησης, ώστε να συσκοτίσει την υπόθεση σε όλες τις πτυχές της και να προστατεύσει κάθε άλλον εμπλεκόμενο, συμπεριλαμβανομένου ιδιαιτέρως του χρήσιμου κ. Βενιζέλου» σημειώνεται στην πρόταση.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατηγορείται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ επί τη βάσει ενδείξεων για υπεξαγωγή εγγράφου από υπάλληλο (απέκρυψε «εξ αρχής και εξακολουθητικά» την ύπαρξη και το περιεχόμενο της λίστας, και η παράδοση της έγινε στον Ι. Διώτη «εξωθεσμικά, χωρίς καμία επίσημη καταγραφή της»), απιστία στην υπηρεσία («προκύπτουν ενδείξεις ότι ελάττωσε εν γνώσει του τη δημόσια περιουσία για να ωφεληθεί ο ίδιος ή οι αναγραφόμενοι καταθέτες στη λίστα Λαγκάρντ»), παράβαση καθήκοντος και πλαστογραφία («προκύπτουν ενδείξεις ότι κατήρτισε πλαστό έγγραφο εξαιρώντας τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων»).

Για τον Ευαγγ. Βενιζέλο ζητείται η παραπομπή του στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για υπεξαγωγή εγγράφου από υπάλληλο. «Απέκρυψε την ύπαρξη των στοιχείων επί δεκατέσσερις μήνες, (…) δεν παρέδωσε το έγγραφο ούτε στον διάδοχό του Φ. Σαχινίδη, μολονότι έχει και επικαλείται μακρά εμπειρία από παράδοση και παραλαβή υπουργείων (…) αν και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ενήργησε εξωθεσμικά, παραλείποντας την πρωτοκόλληση, καταχώριση και διαβίβαση του usb, του οποίου ήταν πλέον αδιαμφισβήτητα κάτοχος» σημειώνεται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητείται να παραπεμφθεί για απιστία στην υπηρεσία, καθώς «προκάλεσε εν γνώσει του ζημία στο Δημόσιο η οποία υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό των 120.000 ευρώ (σ.σ. με το οποίο στοιχειοθετείται το αδίκημα), η οποία αντιστοιχεί σε φόρους που δεν έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα», και (παραπέμπεται) για παράβαση καθήκοντος.

«Λόγω της ιδιότητάς του, ως υπουργός Οικονομικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να αποτρέψει τα ζημιογόνα για το ελληνικό Δημόσιο οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και τα περαιτέρω βλαπτικά σε επίπεδο διατάραξης της εννόμου τάξεως αποτελέσματα, έτσι ώστε η εκ μέρους του μη αποτροπή των αποτελεσμάτων αυτών ισοδυναμεί με από μέρους του πρόκληση των ιδίων αξιοποίνων αποτελεσμάτων με ενέργεια» επισημαίνεται στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απαντώντας σε τοποθετήσεις των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου για τη νομοτεχνική δυσκολία που αντιμετώπιζε η καταχώρηση και η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, ως εγγράφου που αποκτήθηκε με παράνομο τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως οι δύο υπουργοί «απέκρυψαν το συγκεκριμένο έγγραφο από τις αρχές που ήταν αρμόδιες να το αξιοποιήσουν και να αξιολογήσουν τη νομιμότητά του». Μάλιστα, η παράδοση της λίστας από την κα Λαγκάρντ στον Γ. Παπακωνσταντίνου, «όχι μόνον ήταν επίσημη, αλλά έγινε και σε εκτέλεση διακρατικής συμφωνίας και, ειδικότερα, (όπως επισημαίνεται και στο διαβιβαστικό έγγραφο των οικονομικών εισαγγελέων), «της ισχυούσης διμερούς ελληνογαλλικής συμβάσεως που θεσπίζει την διοικητική συνδρομή μεταξύ των αρμοδίων αρχών των συμβαλλομένων κρατών»… Ουδεμία επομένως αμφιβολία καταλείπεται για το γεγονός, ότι αυτά τα στοιχεία ήταν επίσημα δημόσια έγγραφα που προορίζονταν για το ελληνικό κράτος και όχι προσωπικά για οποιονδήποτε Έλληνα αξιωματούχο τύγχανε να ασκεί δημόσια εξουσία» σημειώνεται στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

APE-MPE

Δείτε, όλη (37 σελίδες) την πρόταση εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα