Τα συμπεράσματα μιας δημοσκόπησης: Ακόμη δεν έχουμε δει τίποτε

Διάφοροι αναλυτές φιλικά προσκείμενοι προς τη ΝΔ έσπευσαν να αναλύσουν με τρόπο ανησυχητικό για τη ΝΔ τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης της Metron Analysis: Κάτι η μικρή μείωση της ψαλίδας κατά 0,5%, κάτι η ασύμμετρη γεωγραφική κατανομή της υπεροχής της ΝΔ (συντριπτική υπεροχή στη Μακεδονία, υπεροχή στην Αττική και ισχνό προβάδισμα στην υπόλοιπη χώρα), κάτι οι ισορροπημένες αρνητικές και θετικές γνώμες μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να σου λόγοι ανησυχίας.

Οι απόψεις αυτές προέρχονται από ανθρώπους που δεν έχουν αντιληφθεί

γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο αστικός πολιτικός κόσμος, δια της κυβέρνησης Παπαδήμου, υιοθέτησε σε τέτοιο βαθμό τα πολιτικά εγκλήματα του ΓΑΠ της περιόδου 2009-2011, που δεν άφησε στον κόσμο άλλη επιλογή παρά να στραφεί στην αντισυστημική ψήφο. Όσα βιώνουμε σήμερα είναι τα απόνερα της καταλυτικής μετεξέλιξης του πολιτικού συστήματος που έφερε εκείνη η κυβέρνηση συνεργασίας και η παρεμπόδιση της φυσιολογικής εναλλαγής των κομμάτων στην εξουσία, ώστε να εκτονωθεί σε μαζική ψήφο υπέρ της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης η λαϊκή οργή για την διετία Παπανδρέου.

Ας πάμε όμως πίσω στην δημοσκόπηση. Κάποιοι είδαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αντέχει». Το πραγματικό εύρημα δεν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αντέχει», αλλά ότι αυτή που άντεξε το δήθεν «πυρηνικό όπλο» της Novartis είναι η ΝΔ, που βγαίνει σχεδόν αλώβητη από αυτή την σκευωρία.

Το δεύτερο, συναφές συμπέρασμα είναι ότι η αντισυστημικότητα του «όλοι τα πιάνουν» φαίνεται ανεπαρκής για να δώσει πολιτικό πλεονέκτημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η άγαρμπη και υπέρμετρα προφανής στόχευση εναντίον της αντιπολίτευσης ξύπνησε μεν αντισυστημικά αντανακλαστικά στο εκλογικό κοινό, παράλληλα όμως δημιούργησε μια εξαιρετικά δυναμική μειοψηφία (το 12% που βλέπει οφέλη της αντιπολίτευσης από την υπόθεση), η οποία δεν έχει σκοπό να αφήσει την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί.

Το ποσοστό αυτό (12%) θυμίζει το αντίστοιχα χαμηλό ποσοστό που στήριζε την αντιπολίτευση Σαμαρά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, τότε που οι Αντώναροι έβρισκαν μεγάλη απήχηση στο εσωτερικό της ΝΔ. Τότε η δημοσκοπική υπεροχή των κυβερνητικών χειρισμών δεν ήταν 33%, αλλά 90%. Ο Σαμαράς όμως δεν υποχώρησε και παρά την παραίτηση, παρά το εξάμηνο Μεϊμαράκη (ίσως και εξαιτίας του εξαμήνου Μεϊμαράκη), δικαιώθηκε στη συνέχεια πολιτικά μέσα από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εξέφρασε τελικά την αντίδραση στην πολιτική Τσίπρα.

Σήμερα λοιπόν που οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην υπόθεση Novartis δεν απολαμβάνουν αντίστοιχης αποδοχής στο εκλογικό σώμα, η σθεναρή στάση της ΝΔ στις κατηγορίες για δήθεν χρηματισμό έχει κάθε δυνατότητα να αντιστρέψει το κλίμα και εντέλει η ΝΔ να επωφεληθεί πολιτικά από την θυματοποίηση, στην οποία την εξωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Εάν μάλιστα μελλοντικά «σκάνδαλα» που έχει στο συρτάρι του ο ΣΥΡΙΖΑ στηθούν το ίδιο άγαρμπα με την υπόθεση Novartis, το εκλογικό κοινό θα αντιμετωπίσει στο τέλος τον Τσίπρα σαν τον ψεύτη βοσκό που φώναζε «λύκος» χωρίς να υπάρχει λύκος: Στο τέλος, πραγματικός λύκος θα φάει τα «πρόβατα» του ψεύτη βοσκού.

Λένε π.χ. ότι θα βγάλουν «σκάνδαλο» για τα δάνεια των κομμάτων. Μα πότε αυξήθηκε υπέρμετρα ο τραπεζικός δανεισμός της ΝΔ, παρά στα 12 χρόνια που είχε επικεφαλής το πρόσωπο αναφοράς της «τρίτης συνιστώσας» της κυβέρνησης; Ποιος φρέναρε τον δανεισμό και ποιος εξυγιαίνει οικονομικά σήμερα πια τη ΝΔ; Ποιος μείωσε την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων σε τέτοιο βαθμό που συνειδητά να βρεθεί ο δανεισμός του ίδιου αυτού κόμματος που μείωνε τις κρατικές επιχορηγήσεις στις πλάτες των μελών του;

Η ΝΔ λοιπόν όχι μόνον άντεξε την πρώτη «πυρηνική επίθεση», αλλά αποκτά και αντισώματα για να αντέξει και επόμενες και για να αντεπιτεθεί.

Το τρίτο συμπέρασμα της δημοσκόπησης είναι ότι η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, που προφανή έρεισμα έχει την πολιτική της κυβέρνησης στο Σκοπιανό, προϊδεάζει για αντίστοιχη κατάρρευση και στην υπόλοιπη χώρα. Η υπόλοιπη Ελλάδα έχει ίδια ευαισθησία στο Σκοπιανό, όπως απέδειξε και το συλλαλητήριο της Αθήνας. Τα αποτελέσματα της πολιτικής Κοτζιά στο Σκοπιανό θα φθάσουν δημοσκοπικά και στην υπόλοιπη χώρα, έστω και με χρονοκαθυστέρηση.

Τέταρτο και κυριότερο συμπέρασμα είναι ότι, με την πολιτική της στο Σκοπιανό, η ΝΔ για πρώτη φορά από το 2011 προσεγγίζει εκλογικά στρώματα που είχαν στραφεί στην αντισυστημική ψήφο. Αυτό συμβαίνει παρά το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί (και ευτυχώς) να γίνει Καμμένος. Εάν συνεχίσει τη σημερινή του στάση χωρίς να νερώσει καθόλου το κρασί του, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας. Ακριβώς επειδή η ρητορική Μητσοτάκη είναι μετριοπαθής, πείθει ότι είναι και ειλικρινής. Δεν λέει μεγάλα λόγια και επικεντρώνεται στο προφανές, που είναι ο αλυτρωτισμός. Στην πλήρη εκτύλιξη τής λογικής τους, οι θέσεις Μητσοτάκη οδηγούν εκ του αποτελέσματος σε άρνηση της σύνθετης ονομασίας και αυτό αρκεί.

Την κρίσιμη στιγμή ο κόσμος θα επιλέξει ποιος θα ξεπουλήσει και ποιος όχι το όνομα της Μακεδονίας. Τότε δεν θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή, αλλά Μητσοτάκη για να μπορέσουν να διώξουν τον Τσίπρα και να αποφύγουν το ξεπούλημα της Μακεδονίας. Η αρνητική ψήφος είναι ισχυρότερη, διότι είναι ευκολότερη από την θετική. Από τη στιγμή που η ΝΔ γίνεται πιθανή επιλογή για τα αντισυστημικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, αρχίζει να έχει ελπίδες να ξεφύγει από ποσοστά οριακής αυτοδυναμίας αγγίζοντας ευρεία επικράτηση, που ίσως μάλιστα επιτρέψει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2020.

Παρεμπιπτόντως, μια που μιλήσαμε για εκλογή Προέδρου, ας απευθύνουμε και ένα ερώτημα στο τμήμα πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ: Έχουν αναρωτηθεί για ποιο λόγο ο Τσίπρας επιδιώκει επικράτηση της απλής αναλογικής στο μέλλον; Πώς θα χρησιμοποιήσει την απλή αναλογική; Απλώς για να μην πάει στο Ειδικό Δικαστήριο, ή για να συνεχίσει να έχει «και την κυβέρνηση και την εξουσία»; Σε τι θα τον εξυπηρετεί η ακυβερνησία που τόσο εμφανώς θέλει για το μετεκλογικό σκηνικό, μετά την επιδιωκόμενη μη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2020;

Όποιος βρει τις απαντήσεις στο ερώτημα αυτό, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον Τσίπρα. Εμείς ας περιοριστούμε να πούμε ότι τον καιρό που ο Τσίπρας συνεννοούνταν κρυφά με τον Προκόπη Παυλόπουλο, η ΝΔ της εποχής εκείνης έκανε σενάρια αριστερής παρένθεσης.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα