Θα μεταφέρει την έδρα του στο Πεκίνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

Η Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αστειεύτηκε τη Δευτέρα κάνοντας λόγο για το μέλλον και την πιθανότητα μετεγκατάστασης των κεντρικών γραφείων του οργανισμού στην Κίνα. "Μπορεί να μην βρισκόμαστε στην Ουάσινγκτον," δήλωσε η Λαγκάρντ σε μια εκδήλωση του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη, στην οποία οραματιζόταν πως θα είναι το ΔΝΤ το 2027.

Η Λαγκάρντ μπορεί να αστειευόταν, αλλά τα σχόλιά της αντικατοπτρίζουν την ανησυχία που έχουν οι παγκόσμιοι ηγέτες για τον μεταβαλλόμενο ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών

στους παγκόσμιους οργανισμούς. Τα άρθρα του οργανισμού αναφέρουν ότι η έδρα θα πρέπει να είναι στη χώρα του μέλους με τη μεγαλύτερη οικονομία. Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις συναντήθηκαν στο Μπρέτον Γουντς το 1944 κοντά στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου για να σταθεροποιήσουν τις οικονομίες του κόσμου, η συντριπτική οικονομική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών φάνηκε στην απόφαση να βασιστούν τόσο το ΔΝΤ όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα στην πρωτεύουσα τους. Πρόκειται για μια απόφαση που αμφισβητείται μερικές φορές λόγω της ανάπτυξης οικονομιών όπως η Ινδία και η Κίνα.

Το Πεκίνο έχει δείξει την προθυμία του να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία με την άνοδο των περιφερειακών θεσμών που υποστηρίζονται από την Κίνα, όπως η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών, αντίπαλος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Και δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Τραμπ κέρδισε τον Λευκό Οίκο βασισμένος σε μια πλατφόρμα κατά της παγκοσμιοποίησης, με τη δέσμευση να αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος και να αναθεωρήσει τις μακροχρόνιες εμπορικές συμφωνίες, οι παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Λαγκάρντ, παρακολουθούν στενά τον μεταβαλλόμενο παγκόσμιο ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μιλώντας σε ένα ακροατήριο στην πρωτεύουσα, η Λαγκάρντ κατέγραψε τον αντίκτυπο των Ηνωμένων Πολιτειών επιδιώκοντας μια ατζέντα που απέκλινε από εκείνη του ΔΝΤ. "Ο κόσμος αλλάζει, αυτό είναι το νούμερο 1", δήλωσε η Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι οι αναδυόμενες και οι χαμηλού εισοδήματος χώρες συμβάλλουν πλέον στο 60% του συνολικού ΑΕΠ και στο 80% της παγκόσμιας ανάπτυξης. "Και κατά δεύτερον, κάποιος πρέπει να κοιτάξει τις πράξεις περισσότερο από τα λόγια και το τι γίνεται πραγματικά. Πού πραγματικά επενδύονται χρήματα; "

Παρά τα σχόλια της Λαγκάρντ, οι αναλυτές επισημαίνουν τη δύναμη του βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΔΝΤ που δίνει στην Ουάσιγκτον σημαντικό ρόλο στο θεσμικό όργανο. Η ηγεσία του ταμείου φροντίζει να κρατά τον Λευκό Οίκο στο πλευρό της μετά από κάθε αλλαγή στη διοίκηση. "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να ανησυχούμε βαθιά από τη σειρά που έχουμε πάρει στην Ουάσινγκτον, αλλά δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα για τη χρήση έντονης γλώσσας", δήλωσε ο Μπεν Στέιλ, ανώτερος υπάλληλος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. "Εξάλλου, είναι υπάλληλος των μετόχων και φυσικά, κάποια με ιδιαίτερα μεγάλη δύναμη στην οργάνωση, κι έτσι το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να παροτρύνει για κάτι".

Στις παρατηρήσεις της τη Δευτέρα, η Λαγκάρντ συζήτησε επίσης την τελευταία παγκόσμια οικονομική προοπτική του ΔΝΤ, στην οποία προέβλεπε αύξηση 3,5% της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, φθάνοντας το 3,6% το 2018. Αναθεώρησε τις προβλέψεις της προς τα κάτω για τη Βρετανία, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους γύρω από το Brexit και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένης της αποτίμησης της Λαγκάρντ για "λιγότερο προφανή δημοσιονομική ανάπτυξη και λιγότερο ταχεία επένδυση σε υποδομές από ό,τι αρχικά νόμιζα".

Η Λαγκάρντ προσδιόρισε επίσης τους μείζονες μεσοπρόθεσμους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, όπως η ανισότητα και η αντίδραση κατά της παγκοσμιοποίησης, του διεθνούς εμπορίου και των τεχνολογικών ανακαλύψεων. Προειδοποίησε για αυτούς που αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω από την παγκοσμιοποίηση - αυτούς που αισθάνονται ότι "δεν υπάρχει τίποτα γι' αυτούς, με αποτέλεσμα οι λαϊκιστικές φωνές να μπορούν να ακούγονται και να επικρατούν έναντι άλλων δυνάμεων". Και αφού αστειεύθηκε με την πιθανότητα το ΔΝΤ να μετακομίσει στο Πεκίνο σε δέκα χρόνια, σημείωσε επίσης τις ανησυχίες της σχετικά με τις δεσμεύσεις της Κίνας όσον αφορά τη συμφωνία του Παρισιού.

"Θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για να διασφαλίσουμε την προθυμία του προσωπικού να ταξιδέψει ώστε οι δεσμεύσεις της Κίνας για την αλλαγή του κλίματος να γίνουν πραγματικά σεβαστές και να ενεργήσουν", δήλωσε η Λαγκάρντ.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πεκίνο, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,pekino, diethnes nomismatiko tameio