Θετική η Λαγκάρντ σε πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ

Για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενημέρωσε την Γενική Διευθύντρια του οργανισμού ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το τετ α τετ με την κ. Λαγκάρντ πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΔΝΤ στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ,

Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%. Το συνολικό χρέος της χώρας μας στο Ταμείο είναι 9,8 δισ.

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη. Σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, τον ESM, και το Γιούρογκρουπ, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών όπως είναι η Γερμανία. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς ο ESM, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε καθεστώς "προτιμώμενου πιστωτή", γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πρέπει να δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς, όμως, την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM.

Αμέσως μετά ο Έλληνας υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ , Πολ Τόμσεν, ο οποίος είχε αναφέρει νωρίτερα ότι το Ταμείο καλωσορίζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα ο Τόμσεν είχε δηλώσει ότι "οι πόροι του ΔΝΤ υποτίθεται ότι είναι προσωρινοί, προσφέρουμε τους πόρους μας σε χώρες που τους χρειάζονται προσωρινά και υπάρχουν κίνητρα στα πακέτα διάσωσης ώστε να εξασφαλιστεί η πρόωρη αποπληρωμή, μόλις το επιτρέψει η οικονομική κατάσταση της χώρας. Επομένως θα καλωσόριζα την πρόωρη αποπληρωμή" από την Ελλάδα.

Επίσης ο Τόμσεν κληθείς να απαντήσει αν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια στο ορατό μέλλον, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ υπενθύμισε ότι "δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα επομένως δεν είμαστε κοντά ούτε στις πληροφορίες ούτε στις συνομιλίες ώστε να απαντήσω σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος". Ωστόσο, όπως πρόσθεσε: "Επί μακρύ χρονικό διάστημα έχουμε τονίσει - υπό το πρίσμα του ακόμη εξαιρετικά υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων και το μεγάλο μερίδιο των αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων στα κεφάλαια των τραπεζών - ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει μία αξιόπιστη στρατηγική για το τραπεζικό σύστημα που θα το ενδυναμώσει και θα επιτρέψει στις τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία. Δεν θεωρούμε ότι είναι αξιόπιστη μία στρατηγική που κατά κάποιο τρόπο υποθέτει ότι για πάρα πολλά χρόνια το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προσπαθεί με αργούς ρυθμούς να μειώσει το επίπεδο των NPLs".

Πηγή:capital.gr, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα