Tα νέα σχέδια που εξετάζονται στην Κύπρο

Μεταξύ ρωσικής αρκούδας και κέλτικης τίγρης βρίσκεται η Κύπρος και παρά την πρόσκαιρη «επανάστασή» της φαίνεται ότι μπορεί να επικρατήσει ο νόμος του ισχυρού. Από τη μια η Ρωσία δε δίνει ούτε ρούβλι στη Λευκωσία και απειλεί με πάγωμα των σχέσεών τους κι από την άλλη, η Γερμανία αδιάλλακτη επιμένει να διαλύσει τη χώρα, είτε αυτή χρεοκοπήσει είτε όχι.

Έτσι, με τις δραματικές ώρες να γίνονται όλο και χειρότερες στην Κύπρο

και με τις διαβουλεύσεις να είναι πυρετώδεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι επανήλθε από την πίσω πόρτα το σενάριο του κουρέματος των καταθέσεων το οποίο απερρίφθη μόλις πριν από λίγα 24ωρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης,ότι προτείνεται ξανά κούρεμα αλλά με μικρότερες απώλειες για τα ποσά μέχρι 100.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα ο συντελεστής από 1 έως 100.000 ευρώ θα είναι 3%, θα είναι 7% από 100.001 ως 500.000 και 9% από 500.001 και άνω. Επίσης, λέγεται ότι προτείνεται νέα… ονομασία και δε θα ονομάζεται κούρεμα καταθέσεων αλλά… φόρος αλληλεγγύης. Κάτι σαν τις εισφορές αλληλεγγύης που έχουμε εδώ στην Ελλάδα δηλαδή και πληρώνουμε κάθε χρόνο «κερατιάτικα»

Το ποσό που θα συγκεντρώσει αυτή η προσπάθεια δεν φτάνει τα 5,8 δις ευρώ και μέσα στο σχέδιο περιλαμβάνεται και πρόταση για την εταιρεία ειδικού σκοπού, ένα κρατικό ταμείο στο οποίο θα συγκεντρωθούν η περιουσία του Δημοσίου, τα ταμεία πρόνοιας, η εκκλησιαστική περιουσία και εισφορές των πολιτών. Σκοπός του Ταμείου είναι να συγκεντρωθεί το ποσό που θα υπολείπεται από το χαμήλωμα της ειδικής εισφοράς στις καταθέσεις.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν στην Κύπρο ότι θα μπορέσουν να πείσουν την τρόικα που είναι σκληρή και δε συζητά σχέδια που δεν περιλαμβάνουν μέσα το κούρεμα. Κι όλα αυτά φυσικά ενώ θα γίνεται ταυτόχρονα η προσπάθεια εκκαθάρισης των δύο τραπεζών και η πώληση του «καλού» κομματιού τους, όπως και των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα.

Κάποιες φήμες από τη Λευκωσία ανέφεραν και το σενάριο να υπάρξει νομοσχέδιο για τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων ώστε να μην αδειάσουν τα ταμεία των τραπεζών, όποτε αυτές ανοίξουν.

Ακόμη, πάντως, κι αν γίνει αποδεκτό το σενάριο του λάιτ κουρέματος με τη μορφή φόρου αλληλεγγύης, το πρόβλημα για την Κύπρο παραμένει και έχει να κάνει με τη διάλυση του επιχειρηματικού κέντρου που επί χρόνια δρούσε στη Μεγαλόνησο. Οι Ρώσοι θεωρείται σίγουρο ότι θα φύγουν αφού θα υποστούν απώλειες από το κούρεμα και μπορεί να χαλάσουν οριστικά οι σχέσεις με τη Λευκωσία.

Επίσης, ένα σενάριο που εξετάζεται σοβαρά είναι το ουσιαστικό κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας με τη δημιουργία μια «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας. Στην πρώτη, στην “καλή” τράπεζα, θα μεταφερθούν τα καλά στοιχεία και οι ασφαλισμένες καταθέσεις έως 100.000 ευρώ (μπορεί και περισσότερα) ενώ στην άλλη την “κακή” τράπεζα, μεταφέρονται τα κακά στοιχεία θα γίνουν εκκαθαρίσεις και μετά θα επιστραφεί ότι περισσεύει στους λοιπούς καταθέτες.

Στην κακή τράπεζα θα περιληφθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κάποια περιουσιακά στοιχεία.

Με τον τρόπο αυτό διασώζονται οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, ίσως και παραπάνω, ωστόσο, θα μείνουν χωρίς δουλειά περί τους 2.500 εργαζόμενους. Η Κύπρος «ξαλαφρώνει» κατά 2 δις ευρώ ενώ προβλέπεται και η χορήγηση άλλων 2.8 δις ευρώ από τα ημικρατικά ταμεία. Μένει ένα κενό 1 δις ευρώ που εξετάζεται ο τρόπος που θα εξοικονομηθεί και μπορεί να είναι από τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων. Διασώζονται πάντως, οι άλλες δύο τράπεζες, η Κύπρου και η Ελληνική.

Keywords
Τυχαία Θέματα