Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ντράγκι

Σε πολύ καλό κλίμα ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Μητσοτάκης και Ντράγκι, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού (αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα) Γιώργου Ζαβού, του προϊστάμενου του γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του πρωθυπουργού, Δημήτρη Μητρόπουλου και του προϊστάμενου του Οικονομικού Γραφείου της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού,

Αλέξη Πατέλη, έθεσαν επί τάπητος την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αιχμή αποτέλεσαν το μεταρρυθμιστικό πλάνο της κυβέρνησης, η προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και η ατζέντα των κόκκινων δανείων. Μία ατζέντα που αποτελεί κεντρική προτεραιότητα, καθώς η μείωσή τους ανάγεται σε κομβικό σημείο τόσο για το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και για τις τράπεζες, καθώς είναι ο καταλύτης για την επίτευξη υψηλότερων και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το στρατηγικό πλάνο του "γαλάζιου" οικοσυστήματος, με την ηχηρή σημείωση ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προωθεί με γοργούς ρυθμούς αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η Ελλάδα να μετατραπεί σε ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Επενδύσεις που, όπως τονίζουν συνεχώς, στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, σχετίζονται με την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Όλα αυτά, σε μία ιδιαίτερα θετική στιγμή για την οικονομία, καθώς το αίσθημα των επενδυτών κινείται ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση και οι αποδόσεις στις τιμές των ομολόγων σημειώνουν πτώση.

Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, αιχμή είναι το σχέδιο "Ηρακλής". Πρόκειται για μία κίνηση προς την κατεύθυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων των τραπεζών, που στοχεύει να συμπεριληφθούν περίπου 30 δισεκατομμύρια κόκκινα δάνεια, από τα 78,8 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο. Με βάση το σχέδιο, οι ελληνικές τράπεζες κάθε φορά που θα τιτλοποιούν προβληματικά δάνεια θα τα πωλούν σε επενδυτές και το ελληνικό δημόσιο θα εγγυάται τα κύρια ομόλογα που θα εκδίδουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χωρίς αυτό να θεωρείται κρατική βοήθεια. Οι υπόλοιπες εκδόσεις ομολόγων, τα μεσαία ομόλογα και τα μικρά ή χαμηλής βαθμίδας δε θα έχουν καμία εγγύηση από το ελληνικό κράτος. Παράλληλα, οι τράπεζες θα πρέπει να πληρώνουν προμήθεια στο κράτος, λαμβάνοντας υπόψη ως βάση το "Credit Default Swaps" για τρία ή πέντε χρόνια, ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης των ομολόγων. Στο τραπέζι της συζήτησης ήρθε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες και η συμμετοχή της χώρας μας στο νέο διευρυμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει ήδη ανακοινώσει ο Μάριο Ντράγκι και ξεκινά το Νοέμβριο.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα