Την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς αναζητά ο κ.Κουβέλης

Από την αρχή της κυβερνητικής κρίσης είχαμε πει ότι ο Φ. Κουβέλης κάνει τραγικό λάθος, αλλά εν πάση περιπτώσει πρόβλημά του είναι να επιλέξει πώς θα αυτοκτονήσει πολιτικά. Μάλιστα, είχαμε γράψει ότι προσέφερε επί ένα χρόνο με το να κάνει την υπέρβαση και να στηρίξει την κυβέρνηση. Με τα ανταλλάγματά της φυσικά η στήριξη.

Κάποιοι είπαν μόλις έφυγε από την κυβέρνηση ότι ο κ. Κουβέλης θα στηρίζει διακριτικά στη Βουλή, επομένως, δε θα υπάρχει πρόβλημα κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Να όμως
που με την πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ο κ. Κουβέλης έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις του. Ποιες είναι αυτές; “Πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς” τις οποίες τις οποίες όπως είπε ο κ. Κουβέλης θα αναλάβει η Δημοκρατική Αριστερά με στόχο ” την ανασυγκρότηση του ευρύτερου δημοκρατικού, μεταρρυθμιστικού και σοσιαλιστικού χώρου”. Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη «η έκφραση αυτού του χώρου καθίσταται τώρα περισσότερο από κάθε φορά αναγκαία για την κοινωνική και τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτικού συστήματος της χώρας».

Από τις πρώτες του τοποθετήσεις ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έδειξε ότι «ασφυκτιούσε» στο κυβερνητικό κοστούμι και ήθελε να πάρει λίγο αέρα. Ξαναθυμήθηκε τα παλιά τσιτάτα της αριστεράς λέγοντας: «Τον δικομματισμό και τον διπολισμό τον πληρώσαμε ακριβά. Μόνο ως καρικατούρα μπορεί να υπάρξει πάλι. Και αυτό πρέπει να αποκρουσθεί».

Μα κύριε Φώτη, γιατί δε μένατε στην κυβέρνηση ώστε να είναι τρικομματική; Με τις επιλογές της η ΔΗΜΑΡ δεν έκανε τα τρία… κόμματα δύο; Θα βγει και από πάνω που συνέβαλε τα μέγιστα για να επιστρέψουμε στο δικομματισμό;

Όπως τόνισε για άλλη μια φορά, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν επί της ουσίας τρικομματική, ενώ υπαινίχθηκε ότι «υπήρξαν χειρισμοί και ενέργειες που περιόρισαν την δυνατότητα να αξιοποιείται και να γίνεται σεβαστή η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς» και πρόσθεσαν ότι «δημόσιες υποθέσεις αντιμετωπίσθηκαν με στενή κομματική και αντιδημοκρατική αντίληψη».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ διευκρίνισε ότι το κόμμα του παραμένει δεμένο στις αρχές της ευρωπαϊκής προοπτικής όμως όπως λέει θα είναι αντίθετος «σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς, αντιδημοκρατικές ενέργειες, αλλά και λαϊκιστικές αντιλήψεις». Είπε συγκεκριμένα: Η χώρα πρέπει να δώσει τη μάχη για την παραμονή της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με το δικό της διακριτό στίγμα. Δεν απομακρύνεται κατ’ ελάχιστον από την πολιτική των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο και περιεχόμενο. Δεν απομακρύνεται από την πολιτική αναζήτηση των λύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Η παρουσία μας σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι ενεργή, θα είναι και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς, αντιδημοκρατικές ενέργειες, αλλά και λαϊκιστικές αντιλήψεις. Η πολιτική μας θα υπηρετεί την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Η πλάκα είναι ότι εκτός κάμερας ο κ. Κουβέλης μίλησε και για μεγάλα συμφέροντα που τον πολέμησαν. «Η επιλογή που κάναμε μας έφερε σε σύγκρουση με συμφέροντα» είπε ο κ. Κουβέλης και ζήτησε από τα στελέχη του να αποφύγουν τον οξύ και επιθετικό πολιτικό λόγο και να περιφρουρήσουν τη συνοχή του χώρου δημιουργώντας τις συνθήκες για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Στην ίδια συνεδρίαση η βουλευτής Ασημίνα Ξηροτύρη είπε απερίφραστα ότι «η ΔΗΜΑΡ εξεδιώχθη από την κυβέρνηση» και κάλεσε τους διαφωνούντες σε αυτοσυγκράτηση αφού, όπως είπε, η απόφαση της αποχώρησης του κόμματος από την κυβέρνηση ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία.

«Οι επιθέσεις που δεχόμαστε είναι στρατηγικής σημασίας, επιχειρείται ένας νέος διπολισμός» είπε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Σάκης Παπαθανασίου και έκανε λόγο για «συμφέροντα που μας χτυπάνε».

Αν καταλάβαμε καλά, δεν έφυγαν μόνοι τους, κάποιοι τους … εκδίωξαν. Τρελά πράγματα διότι υπάρχει και η άποψη που λέει ότι πράγματι δεν έφυγαν μόνοι τους, αλλά τους είπαν άλλοι να φύγουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα