Τίτλοι τέλους για τον Ρόμπιν Γουίλιαμς
Κι επισήμως, ο μεγάλος Αμερικανός ηθοποιός, Ρόμπιν Γουίλιαμς αυτοκτόνησε μη μπορώντας να ξεπεράσει την κατάθλιψη και τον εθισμό του στο ποτό. Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα της αυτοψίας, ο 63χρονος καλλιτέχνης έβαλε τέλος στη ζωή του με τη ζώνη του ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν αμυχές στο εσωτερικό του αριστερού χεριού του Williams, στοιχείο που υποδεικνύει ότι προηγουμένως είχε προσπαθήσει να βάλει τέλος στη ζωή του κόβοντας τις φλέβες του.
Ο Williams βρέθηκε σε καθιστή θέση στο δωμάτιο του με την αυτοσχέδια αγχόνη
Ενας εκπληκτικός άνθρωπος, ένας μεγάλος ηθοποιός, ένας μεγαλόψυχος συνάδελφος. Ετσι χαρακτηρίζουν τον Ρόμπιν Γουίλιαμς που έφυγε από τη ζωή, οι αστέρες του Χόλιγουντ και όσοι τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.
Ευφυής και παθιασμένος. Γνήσιο και αστείρευτο χιούμορ, μοναδικό υποκριτικό ταλέντο. Αλλά και ένας άνδρας με αδυναμίες. Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς πάλευε με τους δικούς του δαίμονες, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Ο ίδιος είχε πει ότι μετά από πολυετή αποχή ξανακύλησε στο ποτό γιατί αισθανόταν «μόνος και φοβισμένος», ενώ όπως παραδέχθηκε, λόγω αλκοόλ έκανε πράγματα «που προκαλούσαν αηδία». Αλλά μετά την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί, ένιωσε ευάλωτος και θνητός και ήθελε να συνεχίσει την ζωή του με πιο αργούς ρυθμούς.
«Δεν διαβάζουμε και δεν γράφουμε ποίηση γιατί είναι χαριτωμένη. Διαβάζουμε και γράφουμε ποίηση γιατί είμαστε μέλη της ανθρώπινης φυλής. Και η ανθρώπινη φυλή είναι γεμάτη πάθος. Και η ιατρική, η νομική, οι επιχειρήσεις, η μηχανική, αυτά είναι ευγενείς ασχολίες και απαραίτητες για την διατήρηση της ζωής. Αλλά η ποίηση, η ομορφιά, το ρομάντζο, η αγάπη, αυτά είναι (τα πράγματα) για τα οποία μένουμε ζωντανοί».
Αυτό έλεγε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς στους μαθητές του, στον ανεπανάληπτο ρόλο του αντισυμβατικού καθηγητή Τζον Κίτινγκ στην ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών», όπου τους συμβούλευε να «αδράξουν την ημέρα» - «Carpe diem».
Απ' ότι φαίνεται οι καταχρήσεις ήταν ο δικός του τρόπος να «αδράξει την ημέρα», αλλά εν τέλει ένας άνθρωπος που χάρισε τόσο γέλιο δεν κατάφερε να νικήσει τους δαίμονές του και το σκοτάδι.
O ηθοποιός ήταν για χρόνια εθισμένος στο ποτό και την κοκαΐνη, αλλά έκοψε τις καταχρήσεις πριν έρθει στον κόσμο ο μεγαλύτερος γιος του, το 1983 και παρέμεινε καθαρός για δυο δεκαετίες. Ωστόσο, το 2003 κι ενώ βρισκόταν στην Αλάσκα, κύλησε ξανά.
«Ήμουν σε μια μικρή πόλη που δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά μπορεί να το δεις (το τέλος του κόσμου) από εκεί και σκέφτηκα: ποτό. Σκέφτηκα ότι ίσως το ποτό θα βοηθούσε. Γιατί ένιωθα μόνος και φοβισμένος. Ήταν επειδή δούλευα τόσο πολύ και (σκέφτηκα) γαμ…μπορεί να βοηθήσει. Και ήταν το χειρότερο πράγμα στον κόσμο» έλεγε σε συνέντευξή του στην Guardian το 2010.
Σύμφωνα με όσα είχε εξομολογηθεί, όταν ήπιε το πρώτο του ποτό, μετά από τόσο καιρό, ένιωσε ζεστά και υπέροχα. «Και τότε, ξαφνικά, έχεις πρόβλημα, είσαι απομονωμένος» διαπίστωνε.
«Ξέρεις, ήμουν αισχρός. (Εξαιτίας του ποτού) κάνεις πράγματα που προκαλούν αηδία και αυτό δεν το ξεπερνάς εύκολα».
Την κοκαΐνη δεν την άρχισε ξανά γιατί «ήξερε ότι θα τον σκότωνε» όπως ομολογεί. Με το αλκοόλ, δεν χρειάστηκε πάνω από μια εβδομάδα για να καταλάβει ότι είχε πρόβλημα.
«Την πρώτη εβδομάδα, λες ψέματα στον εαυτό σου, λες ότι μπορείς να σταματήσεις. Τότε το σώμα σου κλωτσάει και λέει, όχι, σταματάς αργότερα. Και τότε σε παίρνει περίπου τρία χρόνια και εν τέλει σταματάς».
Το πρόβλημα υγείας που τον ανάγκασε να υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς το 2009 τον έκανε πιο ευάλωτο, τον έκανε να αισθανθεί θνητός.
«Ω Θεέ μου, καταλαβαίνεις ότι γίνεσαι συναισθηματικός. Σπάει τα φράγματά σου, πραγματικά σπάει η πανοπλία. Και δεν έχεις επιλογή, πραγματικά…αισθάνεσαι θνητός».
Μετά από αυτό έριξε λίγο τους ρυθμούς. Υπήρξε μια περίοδος που δούλευε πολύ. Ο ίδιος χαρακτήριζε εργασιομανή τον εαυτό του, αφού μέσα σε μια διετία όπως τόνιζε, είχε φτάσει να γυρίσει 8 ταινίες:
«Σου μπαίνει αυτή η ιδέα ότι καλύτερα να συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί αλλιώς ο κόσμος θα ξεχάσει. Και αυτό ήταν επικίνδυνο. Και τότε συνειδητοποιείς ότι όχι, στην πραγματικότητα, αν κάνεις ένα διάλειμμα, ο κόσμος μπορεί να ενδιαφερθεί περισσότερο για σένα. Τώρα, μετά την εγχείρηση, θα προχωρήσω πιο αργά».
Ερωτηθείς αν ένιωθε πιο χαρούμενος μετά από όλα αυτά, απάντησε: «Νομίζω. Και δεν φοβάμαι να είμαι δυστυχισμένος. Κι αυτό είναι ΟΚ...».
Ο «καπετάνιος» του «Κύκλου των Χαμένων Ποιητών» δεν είναι πια μαζί μας. Κι αν ο θανάτός του αποδειχθεί όντως αυτοκτονία, τότε είναι τραγική ειρωνεία η ατάκα του από την ταινία World's Greatest Dad όπου τονίζει: «Να θυμάστε, η αυτοκτονία είναι μια μόνιμη λύση σε προσωρινά προβλήματα».
Εμείς όμως αξίζει να τον θυμόμαστε με τα λόγια του Χ. Ντ. Θορό που ο ίδιος «δίδασκε» ως Κίτινγκ:
«Πήγα στο δάσος γιατί επιθυμούσα να ζήσω με σκοπό, να αντιμετωπίσω μόνο τα ουσιώδη πράγματα της ζωής…και όχι όταν (φθάσει η ώρα) να πεθάνω, να ανακαλύψω ότι δεν έζησα».
O θάνατός του
Ενας από τους καλύτερους κωμικούς ηθοποιούς της γενιάς του έφυγε από τη ζωή πρόωρα και σε ηλικία μόλις 63 ετών. Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, ο «Captain my Captain» δε βρίσκεται πια κοντά μας προκαλώντας σοκ αλλά και παγκόσμια συγκίνηση.
Ο διάσημος κωμικός που θεωρείτο ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς της γενιάς του βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στη Βόρεια Καλιφόρνια, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του σερίφη της κομητείας Μαρίν.
Αν και τα αίτια του θανάτου του διάσημου ηθοποιού είναι ακόμη υπό πλήρη διερεύνηση, οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι ο ηθοποιός πέθανε από ασφυξία απόρροια αυτοκτονίας.
Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός ο οποίος έπασχε εδώ και χρόνια από κατάθλιψη, είχε δώσει προσωπική μάχη με τον εθισμό κατά το παρελθόν και είχε εισαχθεί παλαιότερα σε ένα κέντρο αποκατάστασης στη Μινεσότα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας ο ηθοποιός που ζούσε με τη σύζυγό του στη βόρεια Καλιφόρνια κηρύχθηκε νεκρός στις 12:02 τοπική ώρα και ότι η πιθανή αιτία του θανάτου ήταν ασφυξία εξ αιτίας αυτοκτονίας.
Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε η σύζυγός του, γραφίστρια Σούζαν Σνάιντερ, με την οποία ήταν παντρεμένος από τον Οκτώβριο του 2011.
«Σήμερα το πρωί, εγώ έχασα τον σύζυγό μου και τον καλύτερο φίλο μου, ενώ ο κόσμος έχασε έναν από τους πιο αγαπημένους του καλλιτέχνες, έναν από τους ωραιότερους ανθρώπους του», δήλωσε η ίδια, ζητώντας από τον κόσμο να μην επικεντρωθεί στον θάνατο του ηθοποιού αλλά στις αμέτρητες στιγμές χαράς και γέλιου που προσέφερε σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Στις 21 Ιουλίου 1951 και ήταν γιος του Ρόμπερτ, στελέχους της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford, και της Λόρα, πρώην μοντέλου.
Κατά την παιδική του ηλικία είχε γίνει στόχος δυσμενών σχολίων επειδή ήταν παχουλός και συχνά περνούσε το χρόνο του στο μεγάλο σπίτι της οικογένειάς του για να αποφεύγει τα παιδιά που τον κορόιδευαν. Τελικά, εκμεταλλεύτηκε την ταμπέλα του υπέρβαρου, εντασσόμενος στην ομάδα πάλης, και συνειδητοποίησε ότι μπορεί να κάνει τα άλλα παιδιά να γελάνε και έτσι να κερδίζει τον σεβασμό τους.
Ο πατέρας του συναταξιοδοτήθηκε όταν ο Γουίλιαμς ήταν 16 ετών και μετακόμισαν στην Καλιφόρνια, όπου ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στο Λύκειο Ρέντγουντ. Στη συνέχεια εισήχθη στο Claremont Men's College, όπου σπούδασε πολιτικές επιστήμες και έπαιζε ποδόσφαιρο.
Αφού αποφοίτησε από το Claremont, μπήκε στο Κολλέγιο Marin για να σπουδάσει δράμα και γρήγορα κέρδισε υποτροφία στην επιφανή σχολή Juilliard της Νέας Υόρκης, όπου ήταν συμφοιτητής με τον γνωστό από το ρόλο του ως Superman Κρίστοφερ Ριβ.
Οι δυο τους έγιναν πολύ καλοί φίλοι και παρέμειναν μέχρι και το χαμό του Ριβ το 2004. Στη σχολή, επίσης, γνώρισε την χορεύτρια Βαλερί Βαλερντί, με την οποία παντρεύτηκαν το 1978 και απέκτησαν έναν γιο, τον Ζάκαρι.
Ο Γουίλιαμς έγινε για πρώτη φορά γνωστός για το ρόλο του ως εξωγήινος στο τηλεοπτικό σόου της δεκαετίας του 1970 «Mork and Mindy». Το σόου είχε μεγάλη επιτυχία και χάρισε στον Γουίλιαμς την πρώτη του Χρυσή Σφαίρα το 1979, χάριν κυρίως στον χαιρετισμό «νανού νανού», που έγινε παγκόσμιο σλόγκαν.
Το 1980 το Χόλιγουντ του χτύπησε τελικά την πόρτα και ο Γουίλιαμς πήρε το ρόλο του «Ποπάι». Οι κριτικές και το κοινό, μάλλον, δεν ενθουσιάστηκαν με την ταινία και ο ηθοποιός αναγκάστηκε να αναζητήσει ξανά καταφύγιο για δύο ακόμη χρόνια στο «Mork and Mindy», μέχρι που πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ο αλλόκοτος κόσμος του Γκαρπ».
Το 1982 ήταν η χρονιά που η προσωπική του ζωή άρχισε να παίρνει τον κατήφορο, καθώς έδινε μάχη με τις εξαρτήσεις από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, κυρίως κοκαΐνη, κάτι που είχε αρνητικό αντίκτυπο στο γάμο του με τη Βάλερι, παρά τις προσπάθειες εκείνης να τον αποτρέψει από τις εξαρτήσεις.
Το 1983, οι «Survivors» ήταν μία ακόμη αποτυχία, μέχρι το 1987 και πέντε ταινίες μετά, να κερδίσει το «τζακ ποτ» με το «Καλημέρα Βιετνάμ».
Ενσαρκώνοντας τον dj Αντριαν Κρονάουερ, ο Γουίλιαμς κέρδισε την δεύτερη Χρυσή Σφαίρα του και την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ.
Την επόμενη χρονιά η Βάλερι προσέλαβε την Μάρσα Γκάρσις για γκουβερνάντα του Ζάκαρι. Όταν η Βάλερι και ο Γουίλιαμς χώρισαν, η Μάρσα έγινε η βοηθός του και ταξίδευε μαζί του μέχρι που ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν το 1989, αποκτώντας δύο παιδιά τη Ζέλντα Ρέρι και τον Κόντι Άλαν.
Το 1988 τρεις ταινίες προβλήθηκαν με πρωταγωνιστή τον Γουίλιαμς: «Οι περιπέτειες του Βαρόνου Μινχάουζεν», το Rabbit Ears: Pecos Bill» και το «The portrait of a white marriage».
Ωστόσο την προσοχή των κριτικών κέρδισε με την συγκλονιστική ερμηνεία του ως ο ριζοσπαστικός καθηγητής στον «Κύκλο των Χαμένων Ποιητών», όπου ακούστηκε και η αξέχαστη φράση «Oh Captain, my Captain». Ο ρόλος αυτός του χάρισε τη δεύτερη υποψηφιότητα για Όσκαρ.
Το 1990 πρωταγωνίστησε στο «Κάντιλακ Μαν», «Επιστροφή στη χώρα του Ποτέ» και «Ξυπνήματα», στην οποία ενσάρκωσε τον γιατρό Όλιβερ Σακς δίπλα στον Ρόμπερτ ντε Νίρο.
Το «Fisher King» (1991) του Τέρι Γκίλιαμ συχνά έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη ταινία και ρόλος του Γουίλιαμς, ο οποίος σώζει τη ζωή του Τζεφ Μπρίτζες, και αυτός ο ρόλος του τοποθετεί για τρίτη φορά στις υποψηφιότητες για Όσκαρ.
Την ίδια ο χρονιά πρωταγωνιστεί ως Κάπτεν Χούκ στην ταινία «Hook» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, η οποία είχε το άκρως αντίθετο θέμα με το «Fisher King», αλλά παρά την εισπρακτική επιτυχία, θεωρήθηκε υπερβολικά συναισθηματική και ως πρώτη «πατάτα» του αμερικανού σκηνοθέτη.
Το 1992 έρχεται η ταινία κινουμένων σχεδίων «Αλαντίν» της Disney και φωτίζει ένα ακόμη ταλέντο του Ρόμπιν Γουίλιαμς, ο οποίος έδωσε τη φωνή του στο Τζίνι. Η συμμετοχή του αυτή ήταν μία από τις κορυφαίες από τους πρωτοκλασσάτους σταρ που έδωσαν τη φωνή τους σε ήρωες της ταινίας και έφερε στο box office 200 εκατομμύρια δολάρια.
Μετά τα λιγότερο επιτυχημένα «Toys» (1992) και «Το Δίλημμα» (1993), ήταν η σύζυγός του Μάρσα η οποία σκέφτηκε το σενάριο για την «Κυρία Νταπφάιρ» το 1993, η οποία ανέλαβε και την παραγωγή. Η ταινία έγινε τεράστια διεθνής επιτυχία και χάρισε άλλη μία Χρυσή Σφαίρα στον Γουίλιαμς.
Το 1996 κλήθηκε να παίξει το ρόλο ενός γκέι στο «Κλουβί με τις τρελές», μαζί με τους Καλίστα Φλόκχαρτ και Τζιν Χάκμαν, το οποίο έγινε ξανά μεγάλη επιτυχία.
Ο Γουίλιαμς συνέχισε την φανταχτερή αυτή πορεία του, πρωταγωνιστώντας στο «Τζακ» του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Εκεί ενσάρκωσε ένα παιδί με γενετική ανωμαλία, η οποία τον έκανε να φαίνεται 40 ετών, ενώ ήταν 10. Ωστόσο, η ταινία δεν κατάφερε να ενθουσιάσει μεγάλο μέρος των σινεφίλ.
Μεταξύ 1996 και 1997 είχε μικρές συμμετοχές στον «Άμλετ» και το «Μυστικό Πράκτορα», καθώς και στην ταινία του Γούντι Άλεν «Διαλύοντας τον Χάρι». Το 1997 ήταν μία σπουδαία χρονιά για τον ηθοποιό, καθώς το «Φλάμπερ» έκανε και επιτυχία, αλλά αποτέλεσε και εισπρακτικό θρίαμβο.
Η απόλυτη όμως δικαίωση για την καριέρα του ήρθε μετά τη συνεργασία του με τους πρωτοεμφανιζόμενους τότε Ματ Ντέιμον και Μπεν Άφλεκ στον «Ξεχωριστό Γουίλ Χάντινγκ». Ενσαρκώνοντας τον Σον Μαγκουάιρ, τον σοφό αλλά πικρόχολο ψυχίατρο της ιδιοφυΐας Ντέιμον, του χάρισε το πρώτο του Όσκαρ για τον Β' Ανδρικό Ρόλο.
Δηλώσεις
«Μπήκε στη ζωή μας σαν εξωγήινος και κατέληξε να αγγίξει κάθε πτυχή του ανθρώπινου πνεύματος. Μας έκανε να γελάσουμε, να κλάψουμε. Πρόσφερε το αστείρευτο ταλέντο του με γενναιοδωρία, ιδίως σε όσους το είχαν περισσότερο ανάγκη».
Με αυτά τα λόγια ο Μπαράκ Ομπάμα τίμησε τον διάσημο κωμικό Ρόμπιν Γουίλιαμς, ο θάνατος του οποίου προκάλεσε συγκίνηση σε όλο τον κόσμο.
Ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ δήλωσε: «Ο Ρόμπιν ήταν μια καταιγίδα κωμικής διάνοιας και το γέλιο μας ήταν η βροντή που την κρατούσε ζωντανή. Ήταν φίλος και δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγε.»
Οδύνη και έκπληξη εξέφρασε ο επίσης διάσημος κωμικός Στιβ Μάρτιν, ο οποίος είχε παίξει μαζί με τον Ουίλιαμς στο Μπρόντγουέι το 1988 στο έργοΠεριμένοντας τον Γκοντό.
Συγκλονισμένη η τηλεπαρουσιάστρια Έλεν ντε Τζενέρις: «Δεν μπορώ να το πιστέψω. Έδωσε τόσα πολλά σε τόσους πολλούς ανθρώπους.»
Ο Τζον Τραβόλτα δήλωσε: «Δεν είχα γνωρίσει πιο γλυκό και λαμπρό άνθρωπο από τον Ρόμπιν. Η αφοσίωσή του στο να μας κάνει να νιώθουμε καλά, δεν έχει προηγούμενο. Μας αγαπούσε και τον αγαπούσαμε.»
Πηγή: ethnos.gr, newsroom imerisia.gr
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Πέθανε ο "αρχισυνδικαλιστής" της ΕΡΤ-3
- Fresh Radio: Νέος σταθμός στους 95.8 FM
- Δειτε ποσο κοστιζει η ακριβοτερη σαμπανια στον κοσμο...
- Αφιερωμενο στην κορη του το τελευταιου μηνυμα του ρομπιν γουιλιαμς
- Το συγκινητικό τελευταίο tweet του Ρόμπιν Γουίλιαμ... [photo]
- Προσλήψεις και ένταση στη ΝΕΡΙΤ
- Άγριος ξυλοδαρμός 25χρονου
- ΤΩΡΑ: Στην Αμφίπολη εκτάκτως ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Τίτλοι τέλους για τον Ρόμπιν Γουίλιαμς
- Στην Αρχαία Αμφίπολη ο Σαμαράς για την μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη
- Ο ΕΝΦΙΑ έφερε χάος: Οι εφορίες «πάγωσαν» τις επιστροφές φόρου
- Τρόικα: «Ξεχάστε τις 100 δόσεις για χρέη σε εφορία και Ταμεία»
- Ρωσικό εμπάργκο: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
- Όχι άλλες γκάφες!
- «Kομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια» στην Ουκρανία στέλνει η Ρωσία
- «Έξι πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Μανωλά»
- Αξιολογητές - «μάγειρες» στις προσλήψεις της ΝΕΡΙΤ
- Αντιμέτωπη με κραχ στην επαγγελματική ειδίκευση η ΕΕ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- ΤΩΡΑ: Στην Αμφίπολη εκτάκτως ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
- Ανακάλυψαν γιάφκα στα Πατήσια...
- Άρθουρ Έβανς: «Οι Φοίνικες πήραν το αλφάβητο από τους Κρητικούς»
- Σε νέα σύσκεψη προχωρούν οι ροδακινοπαραγωγοί σήμερα
- Πως να ενισχύσετε την μνήμη σας με 7 φυσικούς τρόπους
- Τέλειωσε η υπομονή του Ολυμπιακού
- Ρόμπιν Γουίλιαμς: Η αυτοκτονία δε λύνει τα προβλήματα
- Θαυμαστές αφήνουν λουλούδια στο αστέρι του Ρόμπιν Ουίλιαμς
- Δύο νεκροί μοτοσυκλετιστές σε Έβρο και Σαντορίνη