«Το ΔΝΤ μεροληπτεί υπέρ των πλούσιων μελών του»

17:37 2/7/2014 - Πηγή: Antinews

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να θεωρείται ένα κλαμπ πλουσίων χωρών, περιορίζοντας έτσι το κατά πόσο άλλα κράτη εμπιστεύονται ως αντικειμενικές τις συμβουλές του, σύμφωνα με έκθεση ανεξάρτητου ελεγκτή του ΔΝΤ. Η έκθεση του Γραφείου του Ανεξάρτητου Ελεγκτή του Ταμείου ανέλυσε τις μελέτες του από την τελευταία δεκαετία προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν

κοινά «μοτίβα» στις περιπτώσεις που το ΔΝΤ δεν πέτυχε τους στόχους του. Το γραφείο επέκρινε επίσης το πόσο καλά επιβλέπει και κατευθύνει το ΔΝΤ, το οποίο αριθμεί 188 χώρες μέλη, το εκτελεστικό του συμβούλιο.

Ο ελεγκτής ανακάλυψε κάποιες περιπτώσεις ξεκάθαρης «ασύμμετρης αντιμετώπισης», σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να μετρηθεί το τι σημαίνει αντικειμενικότητα στην πράξη. Ωστόσο, πολλά από τα μέλη του ΔΝΤ εξακολουθούν να θεωρούν ότι ο παγκόσμιος δανειστής αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους μετόχους του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με μεγαλύτερη επιείκεια σε σχέση με άλλες χώρες. Παράλληλα, ο ελεγκτής διαπίστωσε ότι το προσωπικό του ΔΝΤ ορισμένες φορές άσκησε αυτολογοκρισία προκειμένου να αποφύγει επικριτικά μηνύματα αναφορικά με τα ρίσκα στις προηγμένες οικονομίες –σε αντίθεση με τις συμβουλές που έδινε σε μικρότερα και φτωχότερα κράτη.

Η αντίληψη αυτή μεγιστοποιήθηκε όταν το ΔΝΤ χορήγησε δισεκατομμύρια δολάρια σε χώρες της ευρωζώνης –όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία- με δάνεια που ήταν πολύ μεγαλύτερα από τις οικονομίες των χωρών αυτών. «Τα προγράμματα της Ευρωζώνης είχαν δημιουργήσει την αντίληψη ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν υπερβολικό βάρος στις αποφάσεις του ΔΝΤ, σε σχέση με την οικονομική τους δύναμη», σύμφωνα με την έκθεση.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετώπιζαν επί πολλά χρόνια το ΔΝΤ με καχυποψία για την προώθηση καταστροφικών ιδιωτικοποιήσεων που περιέπλεξαν την μετάβαση από τον κομμουνισμό σε ορισμένες αναδυόμενες χώρες στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και για την προώθηση περικοπών του προϋπολογισμού που επιδείνωσαν τις κρίσεις χρέους στην Ασία και τη Λατινική Αμερική λίγα χρόνια αργότερα.

Το Γραφείο σημειώνει επίσης ότι το 24μελές Δ.Σ. ορισμένες φορές δεν παρέχει ξεκάθαρες οδηγίες ή εποπτεία στις στρατηγικές κατευθύνσεις του Ταμείου, καθώς τα μέλη βρίσκονται συχνά σε δίλημμα για το αν θα πρέπει να δράσουν με βάση το συμφέρον του Ταμείου ή των χωρών που αντιπροσωπεύουν. Ο ελεγκτής σημειώνει πως το ΔΝΤ θα πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά ως προς την αντιμετώπιση αυτών των επίμονων προβλημάτων, αντί να αντιμετωπίζει τις συμβουλές του Γραφείου ως μια άσκηση που δεν φτάνει στην «καρδιά» των προβλημάτων.

http://www.reuters.com/article/2014/07/01/imf-bias-idUSL2N0PB17220140701

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα