Το επαναλαμβανόμενο μαρτύριο της δόσης

09:02 9/8/2012 - Πηγή: Antinews

Το γνώριμο σκηνικό ασφυκτικών πιέσεων της Τρόικας πριν από την έγκριση κάθε δόσης επαναλαμβάνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου Dow Jones, το οποίο μετέδωσε χθες ότι οι ελεγκτές της Τρόικας θα παραμείνουν στην Αθήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, θα παρουσιάσουν την έκθεσή τους στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου (και όχι στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως αναμενόταν) και μέχρι τότε η Ελλάδα δεν θα λάβει τη δόση-μαμούθ των 31,5 δισ.

ευρώ.

Μάλιστα, ο αξιωματούχος που μετέφερε ανώνυμα στο Dow Jones τις πληροφορίες αυτές δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «απομένει ακόμα αρκετή δουλειά» για την οριστικοποίηση των περικοπών δαπανών της προσεχούς διετίας. Η δόση των 31,5 δισ. ευρώ είναι πολύτιμη για την ελληνική οικονομία, αφού, πέρα από τη στήριξη των ταμειακών διαθεσίμων, θα διοχετευθεί στην ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών (25 δισ. ευρώ) και στην κάλυψη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (τα χρέη αυτά φθάνουν τα 6,6 δισ. ευρώ).

Το τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου μεταδόθηκε λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής σύσκεψης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο υπουργείο Οικονομικών, όπου επιβεβαιώθηκε ότι, προκειμένου να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, παραμένουν επί τάπητος τόσο η εφεδρεία στο Δημόσιο όσο και οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι να προσδιοριστούν ως την Παρασκευή 2 από τα 4 δισ. ευρώ για τα οποία δεν υπάρχει η συγκατάθεση της Τρόικας, ώστε στη συνέχεια να υπάρχει χρόνος μέχρι τα τέλη Αυγούστου για τα τελευταία και δυσκολότερα 2 δισ. ευρώ περικοπών.

Είναι σαφές ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν βιάζονται να εγκρίνουν τη δόση, αντιθέτως με τις διαρκείς αναβολές ανεβάζουν το βαθμό πίεσης προς την κυβέρνηση προκειμένου να ορίσει τις επώδυνες μειώσεις σε συντάξεις, επιδόματα και μισθούς του Δημοσίου. Όμως η μετάθεση των αποφάσεων της Τρόικας για τον Οκτώβριο έχει και μία άλλη πτυχή, που δεν σχετίζεται με τους συνήθεις εκβιασμούς των τρίμηνων ελέγχων. Η Ευρώπη έχει μπροστά της το ζήτημα της Ισπανίας, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα πριν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις για το σύνολο της ευρωζώνης. Ήδη φημολογείται ότι η κυβέρνηση Ραχόι θα υποχρεωθεί να ζητήσει την ένταξη της χώρας του στο μηχανισμό διάσωσης, καθώς τα επιτόκια δανεισμού στις αγορές διατηρούνται σε απαγορευτικά επίπεδα.

Η καυτή πατάτα για την ευρωζώνη αυτή την περίοδο δεν είναι η χώρα μας αλλά η Ισπανία, και για το λόγο αυτό οι Ευρωπαίοι δεν βιάζονται να λάβουν αποφάσεις για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Αυτό αντίστοιχα σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει αλλαγή του Μνημονίου με επιμήκυνση κατά δυο χρόνια πριν παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα, αφού εκκρεμεί το ζήτημα της Ισπανίας, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τις αλλαγέ

Keywords
Τυχαία Θέματα