Το Μέγαρο χρειάζεται ... Μνημόνιο

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, η επίσημη πολιτεία παραδέχεται ότι το διαχρονικό σκάνδαλο που λέγεται Μέγαρο Μουσικής θα συνεχίσουμε να το πληρώνουμε όλοι από την τσέπη μας εσαεί, προκειμένου να έχουν πολιτισμό οι κουλτουριάρηδες της πλατείας Κολωνακίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο Χρ. Σταϊκούρας, το ελληνικό δημόσιο έχει μπει εγγυητής σε τρία δάνεια προς το Μέγαρο συνολικού ύψους 245 εκατ. ευρώ! «Με αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών του 2004, του 2005

και του 2007, παρασχέθηκε η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου προς διασφάλιση δανείων, χορηγηθέντων στο ΝΠΙΔ με την επωνυμία Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ύψους 90.000.000 ευρώ και 60.000.000 ευρώ εκ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και 95.000.000 ευρώ εκ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος».

Όπως επισημαίνει ο κ. Σταϊκούρας, κατ’ εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου περί κατάπτωσης εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου, το Ελληνικό Δημόσιο, σε περίπτωση αδυναμίας του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών να εξυπηρετήσει τις σχετικές δανειακές υποχρεώσεις του, προβαίνει στην εξόφληση των απορρεουσών εκ των ανωτέρω αποφάσεων εγγύησης, υποχρεώσεών του, βεβαιώνοντας, σε βάρος του ανωτέρω νομικού προσώπου, τα εκάστοτε καταβαλλόμενα ποσά, μέσω της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας, ως δημόσια έσοδα.

Δηλαδή θα πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός και μετά θα τα διεκδικήσει από το Μέγαρο. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Παράλληλα, δίνονται και 3 εκατ. ευρώ ως τακτική επιχορήγηση στο Μέγαρο. Το αντάλλαγμα για τα δάνεια και τις εγγυήσεις είναι να πάρει το ελληνικό Δημόσιο την πλειοψηφία στο δ.σ. (6 αντί 5 των Φίλων της Μουσικής) αλλά και τι έγινε; Μήπως παραιτήθηκε κανείς από τους διοικούντες επί χρόνια το Μέγαρο το οποίο μπήκε μέσα τόσα εκατομμύρια; Μήπως το δημόσιο μείωσε τους μισθούς των χρυσοκάνθαρων που είχε ο ορίσει ο Λαμπράκης; Εδώ δεν χρειάζεται ένα... Μνημόνιο για το Μέγαρο ή ακόμη και λουκέτο αν είναι να πληρώνει ο ελληνικός λαός που δεν έχει ούτε να φάει;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα