Το σκάνδαλο με τη ΜΚΟ «Έργο Πολιτών» πότε θα δικαστεί;

Τρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που τα στοιχεία – φωτιά για το σκάνδαλο μιας ΜΚΟ που συστάθηκε επί κυβερνήσεως Καραμανλή, πήγαν στον εισαγγελέα, όμως, δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη. Ο λόγος για τον Οργανισμό Εθελοντισμού «Έργο Πολιτών» ο οποίος συστάθηκε το 2005 ώστε να ελέγχει τι έκαναν οι άλλες ΜΚΟ και το εθελοντικό κίνημα στην Ελλάδα. Οργάνωση – φάντασμα εν ολίγοις αφού από την αρχή το έργο της ήταν μηδενικό,

χρηματοδοτήθηκε με περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ και τελικά το 2011 φαινόταν να έχει και «τρύπα» άνω των 500 χιλ. ευρώ.

Καμιά σημασία δεν έχει ποιος και γιατί αποφάσισε να συστήσει μια τέτοια ΜΚΟ, σημασία έχει ότι κάποιοι, διαχρονικά και διακομματικά δεν σεβάστηκαν τα λεφτά του ελληνικού λαού και πρέπει να υπάρξει λογοδοσία και τιμωρία γι’ αυτό. Κι όπως φαίνεται θα υπάρξει καθώς ο Σαμαράς έχει δώσει εντολή να βγουν όλα στο φως, είτε πρόκειται για πράσινες είτε για γαλάζιες σκανδαλώδεις ΜΚΟ.

Όταν το 2011 βγήκε το πόρισμα του γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή κάποιοι έπεσαν από τα σύννεφα. Η τότε κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου μάλιστα έδωσε εντολή για άμεση έρευνα, ξεχνώντας προφανώς ότι ο τότε πρωθυπουργός ήταν ο… αρχιερέας των ΜΚΟ στην Ελλάδα. Όμως, έπρεπε να βρει ένα «γαλάζιο» σκάνδαλο και του το προσέφερε απλόχερα η Οργάνωση «Έργο Πολιτών. Πρόεδρος της εταιρείας ήταν ο Στέλιος Συρμόγλου, πρώην δημοσιογράφος και πανεπιστημιακός. Δεξί χέρι του μακαριστού Χριστόδουλου, διευθυντής στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας ενώ είχε αναλάβει ρόλο απεσταλμένου του τότε αρχιεπισκόπου στο Φανάρι για να γεφυρωθούν οι σχέσεις με τον Πατριάρχη.

Ο… άνθρωπος αυτός του Θεού έπεισε το 2005 την κυβέρνηση ότι χρειάζεται μια ΜΚΟ που θα προωθεί τον εθελοντισμό κι έτσι ιδρύθηκε η «Έργο Πολιτών» η οποία ανάθεμα κι αν άφησε έργο πίσω της. Να πούμε επίσης ότι γενικός διευθυντής της Οργάνωσης ήταν ένας άλλος δημοσιογράφος ο Σωτήρης Χρυσαφόπουλος, διότι όπου υπάρχει σκάνδαλο είναι δύσκολο να μην υπάρχουν και δημοσιογράφοι. Το πόρισμα Ρακιντζή για την συγκεκριμένη ΜΚΟ ανέφερε τα εξής:

1. Η στελέχωση έγινε με παράνομο τρόπο, καθώς κατά την επιλογή προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου το 2005, δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης, ούτε οι όροι της προκήρυξης. Προσελήφθησαν, μάλιστα, περισσότερα άτομα απ΄ όσα αναφέρονταν στην προκήρυξη, ενώ υπήρξε και περίπτωση πρόσληψης πριν καν εκδοθεί η απόφαση του προέδρου και συνεδριάσει η Επιτροπή Αξιολόγησης για τις προσλήψεις (Δ.Σ.). Με παράνομο, επίσης, τρόπο έγιναν και οι προσλήψεις για την κάλυψη θέσεων που άδειασαν το 2006 και 2007.

2. Καταβάλλονταν στον πρόεδρο-διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού αποδοχές 9.500 ευρώ μηνιαίως (το 2010 μειώθηκαν στα 5.800 ευρώ), χωρίς να συνυπολογίζεται και η αποζημίωση για κάθε συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., παρότι δεν προβλέπονταν στο νόμο. Για τις πληρωμές των μισθών (και του προέδρου) η εντολή δινόταν από τον ίδιο.

3. Για τα έτη 2005-2009 καταβάλλονταν μέσω επιδομάτων στους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων αποδοχές διπλάσιες από τις προβλεπόμενες στη σχετική ΚΥΑ. Στην μισθοδοσία του προσωπικού που ξεκινούσε από 765 ευρώ και έφτανε τα 2.200 για τους προϊσταμένους τμημάτων προβλέπονταν επίσης – με απόφαση Προέδρου που εξουσιοδοτήθηκε από το ΔΣ - μόνο για τους προϊσταμένους των τμημάτων επίδομα αυξημένης ευθύνης 1.000 ευρώ, επίδομα παραγωγικότητας 800 ευρώ και επίδομα κινήσεων 500 ευρώ που επί της ουσίας ξεπερνούσαν κατά πολύ τις προβλεπόμενες τακτικές αποδοχές πάνω από το 100%. Αλλά και οι αναθέσεις έργου σε εξωτερικούς συνεργάτες, ήταν στην ημερήσια διάταξη παρά το γεγονός ότι το έργο Πολιτών δεν παρήγαγε σημαντικές δραστηριότητες. Χαρακτηριστικά αναφέρετε σύμβαση εργασίας η οποία υπογράφηκε με συνεργάτη προκειμένου να ασχοληθεί με θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης με ποσό 1.250 ευρώ μηνιαίως αλλά χρονική διάρκεια στο διηνεκές δηλαδή όσο και η θητεία του Προέδρου.

4. Διαπιστώθηκε κακοδιαχείρηση των διαθέσιμων ετησίως πόρων που κατευθύνονταν σε μισθοδοσία και αμοιβές εξωτερικών συνεργατών, με αποτέλεσμα με στοιχεία της 21-4-2011 οι οφειλές του Οργανισμού να ανέρχονται στο ποσό των 536.252,50 ευρώ.

5. Επίσης, προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών πραγματοποιούνταν με απευθείας αναθέσεις από τον πρόεδρο.

6. Η ΜΚΟ κατάφερε να ξοδέψει 7.476.935 ευρώ σε 5 χρόνια (από το 2005 έως και το 2010) εκ των οποίων τα 5 εκ. ευρώ περίπου σε μισθοδοσίες και αμοιβές συνεργατών.

7. Κατά την διάρκεια της λειτουργίας της εταιρείας την πενταετία 2005-2010 η «Έργο Πολιτών» συμμετείχε σε 45 δράσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν συνέδρια. Το μόνο που έκαναν δηλαδή ήταν συνέδρια και δημοσκοπήσεις για τον εθελοντισμό. Εργο του… αέρα με απλά λόγια.

8. Η διοίκηση της Οργάνωσης.. πέτυχε να νοικιάσει πολυτελή γραφεία 703 τ.μ. έναντι 16.500 ευρώ μηνιαίως στον Πύργο Αθηνών. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα από το 2010 στο γραφείο του προέδρου, οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με εγγλέζικες ταπισερί, υπήρχε μια πλούσια συλλογή από ξυλόγλυπτα, ένα τηλεσκόπιο κι ένας υγραντήρας με κουβανέζικα πούρα. Το έργο του φορέα στα 5 χρόνια λειτουργίας του περιελάμβανε κυρίως εκθέσεις φωτογραφίας, δεξιώσεις και ημερίδες, όπου πρωταγωνιστεί ο πρόεδρος ενώ στο έργο του κρατικού φορέα περιλαμβανόταν και η έκδοση CD για τον εθελοντισμό της ηθοποιού (και συζύγου του διευθυντή) Γωγώς Αντζολετάκη.

Ακόμη περιμένουμε πότε θα πάει στα δικαστήρια αυτή η υπόθεση και πότε θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα