Το «τεστ» της Κύπρου και οι αδυναμίες του Ντάισελμπλουμ

Οι μεγάλοι καταθέτες στις προβληματικές τράπεζες της Κύπρου θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική επιβάρυνση για τους μικρούς αποταμιευτές, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup , δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αναμφισβήτητα, αυτό ήταν ένα άγριο «καλωσόρισμα» για τον διάδοχο του Ολλανδού, νέου «Mr Euro». Μετά από την τρίτη μόλις συνεδρίασή του στη δουλειά, ο

ολλανδός υπουργός κατηγορείται ότι δεν προέβλεψε την οργή που θα προκαλούσε η δήμευση των μικρών καταθέσεων, διακινδυνεύοντας την επιστροφή της ευρωζώνης στην κρίση.

Ο Ντάισελμπλουμ και το μέλος της ΕΚΤ Γιεργκ Άσμουσεν αναφέρθηκαν ελάχιστα στην εισφορά για όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όταν ανακοίνωσαν την συμφωνία διάσωσης της ΕΕ για την Κύπρος τα ξημερώματα του Σαββάτου, και φάνηκαν να ενοχλούνται όταν οι δημοσιογράφοι τους πίεσαν για το θέμα. Πληροφορίες εκ των έσω ανέφεραν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Άσμουσεν είχαν προειδοποιήσει ότι ο 46χρονος πρόεδρος, και υπουργός για μόλις τέσσερις μήνες, ήταν πολύ άπειρος για να κουβαλήσει τόσο βάρος. Ο προκάτοχός του και βετεράνος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση τον Ιανουάριο έπειτα από οκτώ χρόνια, έκανε σαφή την αποδοκιμασία του σε μια συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα. «Ήταν η πρώτη φορά που δεν ήμουν στο Eurogroup. Θα επιθυμούσα μια πιο ήπια προσέγγιση για τους μικρούς αποταμιευτές» είπε στην Der Standard.

Τα τεχνάσματα του Γιούνκερ

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, μιλώντας ανώνυμα, δήλωσαν ότι ο πανούργος Γιούνκερ, μια κινητή εγκυκλοπαίδεια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που είχε συμμετάσχει σε κάθε οικονομική απόφαση της ΕΕ μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μάαστριχτ το 1991 που δημιούργησε τη νομισματική ένωση, θα είχε διαισθανθεί τον κίνδυνο. «Αν ήταν ακόμη πρόεδρος, ο ίδιος δεν θα είχε επιτρέψει αυτό το είδος της αντι-ευρωπαϊκής ρητορικής που ακούμε τώρα» σχολιάζει κάποιος που γνωρίζει καλά το Eurogroup. Ο Γιούνκερ μπορεί να ήταν ασταθής και γκρινιάρης στην προεδρία του κατά τις υπουργικές συνόδους αργά το βράδυ, αλλά η πολιτική εντόπιζε αμέσως τα κρίσιμα σημεία, ενώ ήταν πιο πρόθυμος να στηρίξει τους γερμανούς χρηματοδότες.

Πολλοί Κύπριοι κατηγόρησαν τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πίεση στη Λευκωσία να επιβάλει εφάπαξ φόρο ακόμη και στις μικρές καταθέσεις, προκαλώντας οργή στην Κύπρο και αύξηση της αβεβαιότητας για τους αποταμιευτές σε άλλες προβληματικές χώρες της Ευρώπης. Αξιωματούχοι από το Βερολίνο και την ΕΚΤ υποστήριξαν ότι δεν είχαν πει ποτέ πώς θα πρέπει να κατανεμηθεί μεταξύ των καταθετών η κυπριακή συνεισφορά των 5,8 δις ευρώ για το κόστος της διάσωσης του νησιού. Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επέβαλε την απόφαση να τεθεί μια εισφορά για όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, επιμένοντας ότι το πλήγμα για τους μεγαλύτερους καταθέτες δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10 %. Η κίνηση αυτή έχει εγείρει αμφιβολίες μεταξύ των αποταμιευτών σε όλη την ευρωζώνη, σχετικά με την αξία που έχει η εγγύηση σε ολόκληρη την ΕΕ για τις τραπεζικές καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, που υιοθετήθηκε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η εγγύηση ισχύει μόνο εάν μια τράπεζα καταρρεύσει και δεν προστατεύει τους αποταμιευτές από φορολογικά μέτρα που αποφασίστηκαν από τα κοινοβούλια. Ο Ντάισελμπλουμ προσπάθησε να καθησυχάσει τους καταθέτες αλλού ότι δεν υπήρχε ανάγκη για μια εφάπαξ εισφορά επί των περιουσιακών στοιχείων.

Αποφασισμένος να ελαχιστοποιήσει το κόστος της διάσωσης της Κύπρου για τους γερμανούς φορολογουμένους σε ένα έτος εκλογών, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι οι καταθέτες της Κύπρου θα πρέπει να κατηγορούν μόνο τον εαυτό τους. «Όποιος καταθέτει τα χρήματά του σε μια χώρα, διότι θα πρέπει να φορολογείται λιγότερο και να ελέγχεται λιγότερο, διατρέχει ένα κίνδυνο όταν οι τράπεζες σε αυτές τις χώρες δεν είναι πλέον βιώσιμες», είπε την Τρίτη. «Αυτό συνέβη στην Ισλανδία και στην Ιρλανδία πριν από μερικά χρόνια. Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τον κίνδυνο αυτό» είπε.

Ανορθόδοξη πρόσκληση

Για τον Ντάισελμπλουμ, το πρόβλημα ξεκίνησε με τον ανορθόδοξο τρόπο με τον οποίο ζήτησε τη συνάντηση την Παρασκευή βράδυ. Ο Σόιμπλε εξέφρασε τον θυμό του επειδή έμαθε γι’ αυτή μέσω του Twitter, σε μια εποχή που δεν ήταν σαφές αν θα μπορούσε να βρεθεί πλειοψηφία για οποιαδήποτε συμφωνία για την Κύπρο. «Είμαι παλαιών αρχών. Δεν έχω λάβει ακόμη πρόσκληση και ήμουν στο κοινοβούλιο, γι’ αυτό και δεν έψαχνα στο Twitter, το οποίο δεν συνηθίζω ούτως ή άλλως» είπε.

Άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι ο Ντάισελμπλουμ είχε κάνει μια καλή αρχή και ήταν καλύτερα οργανωμένος από τον Γιούνκερ, αλλά η έλλειψη προετοιμασίας στην συνάντηση για την Κύπρο ενόχλησε μερικούς υπουργούς. Η έκθεση της τρόικας κυκλοφόρησε μόλις λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση και δεν υπήρχαν εναλλακτικές επιλογές.

«Φυσικά δεν έχει την άμεση και εμπιστευτική προσωπική σχέση με σημαντικούς ηγέτες που είχε ο Γιούνκερ. Όμως, μπορεί να καλύψει τη διαφορά με το χρόνο», δήλωσε αξιωματούχος, ανώνυμα φυσικά. Όταν ξέσπασαν οι διαμαρτυρίες στην Κύπρο και οι αποταμιευτές πολιόρκησαν τις ταμειακές μηχανές για να αποσύρουν τα χρήματά τους και το κυπριακό κοινοβούλιο ανέβαλε την ψηφοφορία για το σχέδιο διάσωσης, ο Ντάισελμπλουμ ζήτησε άλλη μια συνάντηση του Eurogroup με τηλεδιάσκεψη, σχετικά με την εφαρμογή της εισφοράς για τις μικρές καταθέσεις.

Σε δήλωσή του, είπε ότι ελπίζει η εισφορά να μην εφαρμοστεί στους λογαριασμούς κάτω από 100.000 ευρώ και τα χρήματα να συγκεντρωθούν από ένα υψηλότερο συντελεστή που εφαρμόζεται σε μεγαλύτερους λογαριασμούς. «Ακόμα κι αν όλοι οι υπουργοί επιμένουν τώρα ότι το έκαναν, κανείς δεν πολέμησε για τους μικρούς καταθέτες την Παρασκευή το βράδυ» δήλωσε ένα πρόσωπο που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Η μεταμόσχευση καρδιάς μπορεί να έγινε πολύ αργά για να σώσει το πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Και ο Ντάισελμπλουμ βρέθηκε πρόεδρος σε μια περίοδο πλήρους επιστροφής της κρίσης που θα δοκιμάσει οδυνηρά τις πολιτικές του ικανότητες.

Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα