Τουρκία: Η «δημοκρατική χούντα» νίκησε την στρατιωτική

Κάθε πραξικόπημα στρατιωτικών που πάει κόντρα στο λαϊκό αίσθημα είναι καταδικαστέο. Ακόμη και αν αυτό γίνεται προκειμένου να πέσει ένας «δημοκράτης δικτάτορας». Ως εκ τούτου θα μπορούσε κανείς να πει με στόμφο και έξαρση… αριστερής ευαισθησίας ότι «ο λαός νίκησε στην Τουρκία».

Πράγματι, ήταν φανερό από τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος ότι ο κόσμος δεν ήθελε την ανατροπή του καθεστώτος Ερντογάν. Ο πανέξυπνος αυτός Τούρκος πολιτικός μπορεί να μη μας αρέσει αλλά έχει μαντρώσει για τα καλά το λαό του που τον ακολουθεί πιστά. Είναι παντοδύναμος και το απέδειξε.

Είναι γεγονός ότι κάθε

πραξικόπημα στηρίζεται σε πολλά «αν» για το αν θα πετύχει ή όχι. Π.χ. στο χθεσινό στην Τουρκία αν υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή στρατιωτών και κυρίως υψηλόβαθμων, αν απομονώνονταν όλα τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα κι αν ο λαός πιανόταν με τις… πυτζάμες όπως ο δικός μας το 1967, ενδεχομένως σήμερα ο Ερντογάν να μην πανηγύριζε αλλά να ήταν σε κάποια φυλακή.

Η ιστορία γράφτηκε και λέει ότι η χρησιμοποίηση των «μισητών» από το καθεστώς social media και η άμεση κινητοποίηση του τουρκικού λαού απέτρεψε το στρατιωτικό πραξικόπημα. Και βεβαίως για να μην βαυκαλιζόμαστε, αν ήθελε η Ουάσιγκτον το πραξικόπημα θα είχε πετύχει, όσο κι αν ο ρόλος των υπερδυνάμεων έχει μικρότερο βάρος απ’ ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Αλλά πρέπει να σταματήσουμε να λέμε κι εμείς την καραμέλα «νίκησε η Δημοκρατία» στην Τουρκία. Αυτό που έχουν εκεί δεν έχει σχέση με την αστική δημοκρατία όπως την ξέρουμε. Είναι επίφαση δημοκρατίας που στηρίζεται στη διαφθορά, τον χρηματισμό, τον εκφοβισμό και κυρίως σε μια σαθρή οικονομική ευημερία η οποία αν εκλείψει θα βγάλει τους πολίτες στους δρόμους.

Αυτό που υπάρχει στην Τουρκία είναι ένας ισλαμοφασισμός ο οποίος έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην Ελλάδα. Μην ξεχνά κανείς ότι οι προκλήσεις των Τούρκων σε βάρος μας εντείνονται κλιμακωτά. Μην ξεχνάμε ότι η παρέα του Ερντογάν δε σέβεται την ιστορική κληρονομιά και μνημεία παγκοσμίου πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπως η Αγια Σοφιά.

Και μην ξεχνάμε ότι βασική αιτία του μεταναστευτικού που απειλεί να τινάξει την Ελλάδα στον αέρα είναι το καθεστώς Ερντογάν. Βεβαίως τι να πούμε για το εσωτερικό της Τουρκίας όπου υπάρχουν σοβαρά ζητήματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δικό τους πρόβλημα, αλλά μη λέμε κι εμείς ότι αυτό που έχει εγκαθιδρύσει ο Ερντογάν είναι δημοκρατία. Έλεος.

Τώρα, σε ότι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ακόμη κι ο Ισλαμοφασίστας Ερντογάν είναι πιο προβλέψιμος και πιο μετριοπαθής απ΄ ότι κάποιοι στρατιωτικοί που δεν ξέρουμε αν θα οδηγούσαν την Τουρκία σε πιο ακραίες θέσεις. Αυτοί που έκαναν το πραξικόπημα δεν είναι καθαροί Κεμαλικοί όπως αυτοί που ξέραμε. Η επικράτησή τους ενδεχομένως να χειροτέρευε τις σχέσεις με την Ελλάδα και η κρίση στην Τουρκία να εξαγόταν στη χώρα μας. Ως εκ τούτου η αποτροπή μιας χαώδους κατάστασης στη γείτονα χώρα μόνο ως θετικό μπορεί να εκληφθεί.

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι τι θα κάνει τώρα ο Ερντογάν. Αν π.χ. ο Σουλτάνος αισθανθεί ακόμη πιο παντοδύναμος τότε θα πρέπει να περιμένουμε κλιμάκωση της έντασης. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι όταν θέλουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή τους γνώμη από σοβαρά εσωτερικά θέματα, στήνουν ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Οπότε πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, αν και με τον «Ακομβίωτο Στρατηγό» στο Πεντάγωνο είναι καλύτερο να είμαστε εμείς σε συναγερμό γιατί μέχρι να καταλάβει τι συμβαίνει θα μας έχουν πάρει το μισό Αιγαίο.

Αν ο Ερντογάν καταλάβει ότι πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερες κινήσεις εκδημοκρατισμού της χώρας και προσέγγισης με την Ευρώπη, τότε ενδεχομένως όλα όσα έγιναν να είναι για το καλό της Ελλάδας, στο μέτρο βεβαίως του σοβαρού και εφικτού. Κι αυτό διότι με τους Τούρκους μπέσα δεν μπορεί να υπάρχει. Ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης πάντα υπάρχει και πάντα θα μας απειλεί.

Εν κατακλείδει, η δημοκρατική χούντα του Ερντογάν νίκησε την στρατιωτική χούντα που επιχειρήθηκε να εγκαθιδρυθεί. Η επόμενη ημέρα έχει ενδιαφέρον, τόσο ως προς το αν η Τουρκία θα βρίσκεται σε διαρκή εμφύλιο πόλεμο με ό,τι αυτό σημαίνει για την ευρύτερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή όσο και στο αν θα υπάρξει προσέγγιση με την Ευρώπη όπου θα αναζητήσει συμμάχους, αν θα διατηρηθεί η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό κι αν θα συνεχιστούν οι πιέσεις στο Αιγαίο.

Ο τρόμος της Ελλάδας είναι το προσφυγικό και κάθε σκηνικό εμφυλίου στην Τουρκία μπορεί να προκαλέσει σεισμό που θα χτυπήσει κι εμάς.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα