Τουρκικός Τύπος: Η παρουσία Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «τουρκικού Σπιτιού» στη Νέα Υόρκη προκαλεί κρίση σε Αθήνα και Λευκωσία

Επιχαίρει, ως όλα δείχνουν, η Αγκυρα για τη δύσκολη θέση, στην οποία περιήλθαν Αθήνα και Λευκωσία, εξαιτίας της παρουσίας του αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στα -προ ημερών- εγκαίνια του «τουρκικού Σπιτιού» (Türkevi), στη Νέα Υόρκη, που έγιναν παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, και κυρίως του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Στην

απόλυτη πλειοψηφία τους, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η παρουσία Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «δημιούργησε κρίση στην ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά, εξαιτίας της συμμετοχής του Ερσίν Τατάρ» στην εκδήλωση. Μάλιστα, ορισμένα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «συντριβή της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων».

Δίδουν, επίσης, έμφαση στην έντονη δυσαρέσκεια που φέρεται να εξέφρασε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στις αντιδράσεις από μερίδα του ελληνικού Τύπου, καθώς και στις δηλώσεις Τατάρ, ο οποίος επέκρινε όσους αντέδρασαν στην παρουσία Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια.

Πολλά τουρκικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι ο Ελπιδοφόρος, ως τουρκικής υπηκοότητας, είναι αυτός που «κατέχει τον τίτλο του πρώτου Τούρκου αρχιεπισκόπου Αμερικής», καθώς και ότι ο αρχιεπίσκοπος έχει διατελέσει μητροπολίτης Προύσης και επικεφαλής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Επίσης, ορισμένες τουρκικές εφημερίδες, όπως η Gazete Duvar, αναπαράγουν ελληνικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία «ο Ελπιδοφόρος επιδιώκει να δημιουργήσει μια στενή σχέση με κέντρα εξουσίας στην Άγκυρα, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του στην Πατριαρχική εκλογή που θα πραγματοποιηθεί στο Φανάρι μέσα στα επόμενα έτη».

Αντιδράσεις και υποστήριξη

Παρά ταύτα, υπογραμμίζονται οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν για τον Ελπιδοφόρο από τις κοινότητες των Ελλήνων, των Ελληνοκυπρίων και των Αρμενίων στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Anadolu, αναδεικνύει το «το μήνυμα στήριξης», όπως αναφέρει, «από τους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης στον Ελπιδοφόρο». Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της, η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω) σημειώνει πως «ο Ελπιδοφόρος είναι από τους πρώτους Ιεράρχες που χωρίς φόβο και πάθος έχει υπερασπιστεί τα δίκαια του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου παντού και κυρίως ενώπιον των τουρκικών Αρχών».

«Καραντίνα»;

Οι σχολιασμοί που κυριαρχούν στον τουρκικό Τύπο είναι του είδους ότι «έβαλαν τον Ελπιδοφόρο σε καραντίνα», ότι ο «Αναστασιάδης θύμωσε και ανέφερε στον στενό του κύκλο πως "δεν θα συναντήσω τον Ελπιδοφόρο που συμμετείχε σε αυτή τη φιέστα"», καθώς και ότι «λυντσάρουν τον Ελπιδοφόρο».

Η εφημερίδα, Sabah, κάνει λόγο για «κρίση που δημιούργησε η συμμετοχή Ελπιδοφόρου», η Aksam παραπέμπει σε σχολιασμό ελληνικών ΜΜΕ ότι η φωτογραφία του Ελπιδοφόρου μαζί με τους Ερντογάν και Τατάρ σημαίνει πως αναγνωρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά, η Sözcü και η Yeni Akit γράφουν για «κρίση στην Ελλάδα για το «Τουρκικό Σπίτι», καθώς και ότι «η Αθήνα μπερδεύτηκε» και ο Ελληνας πρωθυπουργός αισθάνεται άβολα από μια συνάντηση με τον Ελπιδοφόρο, η Vatan κάνει λόγο για «φωτογραφία που τρέλανε την Ελλάδα και τη Νότια Κύπρο (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία)», η ιστοσελίδα, SonDakika, αναφέρει ότι «η συμμετοχή του Ελπιδοφόρου Λαμπρινιάδη στα εγκαίνια του Türkevi δημιούργησε κρίση στην Αθήνα», και η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού, TRT, κάνει λόγο για «Δυσπεψία της Ελλάδας για τον αρχιεπίσκοπο, τον οποίον τώρα πυροβολούν».

Το πρακτορείο, Anadolu, δίδει ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του επικεφαλής του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ότι «o άνθρωπος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έχει φυσικό δικαίωμα ως πολίτης να έρθει» στα εγκαίνια.

Δύο κράτη - κατοχικά στρατεύματα - εγγυήσεις

Επιπλέον, αναφέρεται στις δηλώσεις Τατάρ ότι ο ίδιος «εμπιστεύεται την Τουρκία και τη μητέρα πατρίδα, ότι κάθε μέρα που περνά η Τουρκία ενδυναμώνεται και ότι το Türkevi αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα».

Κατά τον Τατάρ, η Κύπρος, «είναι κοινός αγώνας. Η Τουρκία είναι πάντοτε δίπλα στους Τουρκοκύπριους. Και έτσι θα είναι και στο μέλλον, διότι η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων εξαρτάται από την εκεί παρουσία της Τουρκίας. Η ασφάλεια της Τουρκίας εξαρτάται επίσης από την ενδυνάμωση της θέσης και συνεπώς του καθεστώτος της ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα) στην Ανατολική Μεσόγειο».

Είναι προφανές ότι Άγκυρα και κατεχόμενα εμμένουν στις θέσεις περί παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων στην βόρεια Κύπρο, καθώς και διατήρηση του απαράδεκτου και ξεπερασμένου καθεστώτος των εγγυήσεων.

Από τη μεριά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας στο νέο «Σπίτι της Τουρκίας», στη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά ως «εθνικό σκοπό», την Κύπρο, και ετάχθη υπέρ της «λύσης» των δύο κρατών.

«Δεν θα διαπραγματευτούμε πια για την Ομοσπονδία, θα διαπραγματευτούμε για δύο κράτη. Όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε την κυριαρχία της ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα) και τα δικαιώματα που εκπορεύονται από το Σύνταγμα του 1960».

Πηγή: lawandorder.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα