Τραμπ: H εξόντωση του Σουλεϊμανί απέδωσε «αμερικανική δικαιοσύνη»

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετέτρεψε την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί σε αεροπορική επιδρομή των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στη Βαγδάτη την περασμένη Παρασκευή στο κεντρικό θέμα προεκλογικής του εμφάνισης στο Τολέντο του Οχάιο, επευφημούμενος ηχηρά από χιλιάδες οπαδούς του όταν είπε πως ο θάνατος του διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς «έσωσε ζωές» κι απέδωσε «αμερικανική δικαιοσύνη».

Ο Τραμπ

αφιέρωσε μεγάλο μέρος του λόγου στην υπεράσπιση της απόφασης και της διαταγής του να δολοφονηθεί ο Σουλεϊμανί ενώ επισκεπτόταν την πρωτεύουσα του Ιράκ. Απέρριψε τις επικρίσεις στελεχών των Δημοκρατικών, που θεωρούν πως έκανε υπέρβαση εξουσίας και οδήγησε τις ΗΠΑ στα πρόθυρα νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή όταν διέταξε το πλήγμα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατηγόρησε τον Σουλεϊμανί πως ενορχήστρωσε τα βίαια επεισόδια στη διαδήλωση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στα οποία πρωταγωνίστησαν ιρακινοί σιίτες παραστρατιωτικοί, μέλη οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν, μετά τους αμερικανούς βομβαρδισμούς στους οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες μέλη της Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»).

Ο Τραμπ, ο οποίος τονίζει συχνά την υποστήριξή του προς τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι εάν δεν έστελνε αμερικανούς στρατιωτικούς να προστατεύσουν την πρεσβεία, οι διαδηλωτές θα μπορούσαν να είχαν εισβάλει, να είχαν σκοτώσει Αμερικανούς ή να είχαν πάρει ομήρους, όπως είχε συμβεί το 2011 στη Βεγγάζη της Λιβύης, όταν είχε σκοτωθεί ο αμερικανός πρεσβευτής.

«Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ για άλλη μια φορά ανέλαβαν τολμηρή και αποφασιστική δράση για σώσουν ζωές Αμερικανών και να αποδώσουν αμερικανική δικαιοσύνη», είπε.

Η χθεσινή ομιλία του Τραμπ στο Τολέντο, ήταν η πρώτη που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος το 2020, χρονιά εκλογών, γεγονός διόλου τυχαίο. Η Πολιτεία Οχάιο είναι κρίσιμη για να κερδίσει δεύτερη θητεία τον Νοέμβριο. Το 2016, είχε επικρατήσει με διαφορά 8 εκατοστιαίων μονάδων, αποσπώντας από τους Δημοκρατικούς μια Πολιτεία όπου ο Μπαράκ Ομπάμα είχε επικρατήσει το 2008 και το 2012.

Ο Τραμπ και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του λένε πως ο Σουλεϊμανί σχεδίαζε «άμεσες» επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν έχουν δημοσιοποιήσει κάποια απόδειξη για αυτό.

«Τον σταματήσαμε, και τον σταματήσαμε γρήγορα, πριν αναλάβει δράση», είπε ο Τραμπ αναφερόμενος στον ιρανό υποστράτηγο. Παρουσίασε την εξόντωση του Σουλεϊμανί ως μέρος της σκληρής στάσης του έναντι των εχθρών των ΗΠΑ και ως παράδειγμα του πόσο πιο ισχυρός είναι ο αμερικανικός στρατός αφότου ανέλαβε.

Τον θάνατο του Σουλεϊμανί ακολούθησαν πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. Ο Τραμπ είπε πως ήταν έτοιμος να διατάξει αμερικανικά αντίποινα, ώσπου του είπαν ότι δεν υπήρξαν απώλειες.

«Μας χτύπησαν με 16 πυραύλους και ρώτησα: ‘Πόσοι;’ Ήμασταν έτοιμοι να φύγουμε. Ήμασταν έτοιμοι να πάμε. Είπα: ‘Πόσοι; Πόσοι νεκροί; Πόσοι τραυματίες;’ ‘Κανένας, κύριε’. Κανένας. Άψογο σύστημα προειδοποίησης. ‘Πόσοι έπαθαν κακό;’ ‘Κανένας, κύριε’, επανέλαβε».

«Κι έτσι δεν κάναμε τίποτα. Ήμασταν έτοιμοι. Ήμασταν έτοιμοι. Όχι πως το ήθελα. Αλλά ήμασταν έτοιμοι. Πολύς κόσμος στάθηκε τυχερός», συνέχισε.

Παρότι οι εντάσεις παραμένουν μεγάλες, δεν ξέσπασε πόλεμος και οι Δημοκρατικοί καταβάλλουν προσπάθειες να περιορίσουν τα περιθώρια που έχει ο αμερικανός πρόεδρος να αρχίσει νέα σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ χλεύασε τους Δημοκρατικούς που υποστήριξαν ότι χρειάζονταν περισσότερες πληροφορίες για την απειλή που ήγειρε ο Σουλεϊμανί. Αντέτεινε πως έπρεπε να πάρει αποφάσεις σε ένα «κλάσμα του δευτερολέπτου» και ότι οι Δημοκρατικοί θα καθυστερούσαν τη διαδικασία και θα διέρρεαν το θέμα στα μέσα ενημέρωσης.

«Ήταν πολύ κακός τύπος. Ήταν αιμοδιψής τρομοκράτης, και δεν προκαλεί πια τρόμο, πέθανε. Και παρ’ όλ’ αυτά βλέπεις τους ριζοσπάστες αριστερούς Δημοκρατικούς να εκφράζουν αγανάκτηση διότι τελειώσαμε αυτόν τον φρικτό τρομοκράτη», είπε ο Τραμπ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το μη δεσμευτικό ψήφισμα που περιορίζει την εξουσία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διατάξει περαιτέρω στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, υιοθέτησε χθες Πέμπτη ψήφισμα που προβλέπει τον περιορισμό της εξουσίας του Ντόναλντ Τραμπ να διατάσσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, κείμενο με ουσιαστικά μόνο συμβολική αξία, που πάντως προκάλεσε έντονη ενόχληση στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο εν μέσω της κρίσης με την Τεχεράνη.

Το κείμενο, που απαιτεί ο ένοικος του Λευκού Οίκου να «βάλει τέλος» σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εναντίον του Ιράν δεν έχει τη ρητή έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, εγκρίθηκε με 224 ψήφους υπέρ έναντι 194 κατά, με το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο της διαδικασίας να είναι ότι το ψήφισμα ενέκριναν τρεις Ρεπουμπλικάνοι.

Ο Τραμπ διέταξε την δολοφονία του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την περασμένη εβδομάδα χωρίς καν να διαβουλευθεί με την ηγεσία του αμερικανικού Κογκρέσου, προκαλώντας οργή σε πολλούς Δημοκρατικούς και κάποιους Ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς, που αμφισβητούν ανοιχτά το σκεπτικό και τη βάση που επικαλέστηκε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τον αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη.

Αναγγέλλοντας την ψηφοφορία, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι χαρακτήρισε το πλήγμα εναντίον του υποστράτηγου, διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, «προκλητικό και δυσανάλογο».

Το ψήφισμα τονίζει πως ο πρόεδρος δεν πρέπει να διατάξει άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν εκτός εάν το Κογκρέσο κηρύξει τον πόλεμο στην Ισλαμική Δημοκρατία ή του επιτρέψει ρητώς τη χρήση βίας για την αποτροπή επίθεσης εναντίον των ΗΠΑ.

Η Πελόσι σημείωσε πως παρότι το μέτρο δεν απαιτεί την υπογραφή του Τραμπ καθώς δεν είναι νομικά δεσμευτικό, έχει «αληθινά δόντια» καθώς είναι «απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ».

Ο Τραμπ αντεπιτέθηκε — μέσω Twitter όπως κάνει συχνά — τονίζοντας πως «ελπίζω ότι όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή θα ψηφίσουν εναντίον του ψηφίσματος (...) της τρελής Νάνσι Πελόσι».

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν τους Δημοκρατικούς πως βάζουν σε κίνδυνο τη χώρα με μια κενή περιεχομένου πολιτική χειρονομία στην έναρξη μιας χρονιάς εκλογών.

«Αντί να υποστηρίξουν τον πρόεδρο, οι Δημοκρατικοί συνάδελφοί μου διχάζουν τους Αμερικανούς σε μια κρίσιμη ώρα», έκρινε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικ Μακόλ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ερίζοντας πως η αντιπολίτευση προσπαθεί να «βάλει χειροπέδες στον πρόεδρο».

Μοιάζει πολύ πιο δύσκολο το κείμενο να υιοθετηθεί από τη Γερουσία, καθώς σε αυτή πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν ταχθεί σχεδόν ανεξαίρετα υπέρ των αποφάσεων του Τραμπ όσον αφορά το Ιράν. Ωστόσο, δύο Ρεπουμπλικάνοι στο σώμα αυτό του Κογκρέσου (Ραντ Πολ, Μάικ Λι) έχουν εκφραστεί υπέρ του μέτρου.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα