Τραγικός επίλογος της Egyptair: Ανθρώπινα μέλη, αποσκευές και καθίσματα εντόπισε το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου

Καθίσματα αεροσκάφους και αποσκευές εντοπίστηκαν σήμερα στα ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου μία ημέρα μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir που εκτελούσε την πτήση Παρίσι- Κάιρο και χάθηκε στην θάλασσα υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Παράλληλα το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου επιβεβαίωσε σήμερα ότι το πολεμικό ναυτικό της χώρας εντόπισε ανθρώπινα μέλη

που πιστεύεται ότι ανήκουν στους επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της EgyptAir το οποίο συνετρίβη στη Μεσόγειο.

«Το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου μπόρεσε να ανασύρει επιπλέον συντρίμμια του αεροσκάφους, ορισμένα από τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, ανθρώπινα μέλη και καθίσματα του αεροσκάφους. Η έρευνα συνεχίζεται» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του υπουργείου.

Εξάλλου, ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου Σαρίφ Φατί διέψευσε τις φήμες ότι ενδέχεται να υπάρχουν επιζώντες από την συντριβή του Airbus A320.

«Δεν έχουμε εντοπίσει επιζώντες… Οποιοσδήποτε διαδίδει φήμες ή άλλα σενάρια σχετικά με αυτήν την τραγωδία απλά παίζει με τα συναισθήματα των ανθρώπων» δήλωσε ο Φατί σε μια συνάντηση με τους συγγενείς των θυμάτων σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

Αυτά τα πρώτα συντρίμμια του Airbus A320 βρέθηκαν το πρωί σε απόσταση 290 χιλιομέτρων βόρεια της Αλεξάνδρειας από τα αεροσκάφη και τα πολεμικά πλοία που έχει αναπτύξει ο αιγυπτιακός στρατός στην περιοχή.

«Οι έρευνες συνεχίζονται και αυτή τη στιγμή ανασύρουμε από το νερό οτιδήποτε εντοπίζουμε» επισημαίνεται σε ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα ένας ευρωπαϊκός δορυφόρος εντόπισε μια πετρελαιοκηλίδα, που πιθανόν προέρχεται από το αεροσκάφος της EgyptAir το οποίο εξαφανίστηκε με 66 επιβαίνοντες, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) σήμερα.

Στην φωτογραφία, την οποία κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel-1A στις 19.00 ώρα Ελλάδας χθες Πέμπτη, απεικονίζεται μια πετρελαιοκηλίδα μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, σε απόσταση 40 χλιομέτρων νοτιοανατολικά από το τελευταίο στίγμα του αεροσκάφους.

Χάρη στα πρώτα συντρίμμια, οι αρχές ελπίζουν ότι θα καταλάβουν πώς το αεροσκάφος χάθηκε αιφνίδια από τα ραντάρ κατά τη διάρκεια της πτήσης, χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί κάποια μηχανική βλάβη και ενώ οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ήταν καλές.

Το σενάριο εξάλλου μιας επίθεσης εξετάζεται πολύ σοβαρά από τις αιγυπτιακές αρχές και από εμπειρογνώμονες καθώς το πλήρωμα δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου πριν από την συντριβή του Airbus A320, το οποίο έχασε απότομα ύψος.

Στο αεροσκάφος ταξίδευαν 66 άνθρωποι, οι 56 επιβάτες. Μεταξύ αυτών 30 Αιγύπτιοι και 15 Γάλλοι, ένα αγοράκι και δύο βρέφη.

Οι συγγενείς των επιβαινόντων συγκεντρώθηκαν σε ένα ξενοδοχείο όπου οι υπεύθυνοι της εταιρείας τους ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με την EgyptAir.

Ανάμεσά τους μια γυναίκα ηλικίας 50 ετών, η κόρη της οποίας βρισκόταν στο αεροπλάνο, τονίζει ότι δεν θα σταματήσει να ελπίζει.

«Δεν έχουν πεθάνει, κανείς δεν γνωρίζει», λέει.

Η Μερβάτ Μουνίρ, η θεία μιας από τις αεροσυνοδούς της πτήσης, από την άλλη δεν κρύβει την οδύνη της για τον χαμό της ανιψιάς, η οποία «είχε μόλις παντρευτεί πριν από 6-7 μήνες».

«Θα ήθελα να είχε γίνει αεροπειρατεία ή κάτι τέτοιο, παρά να μαθαίνω» ότι δεν υπάρχει πλέον ελπίδα.

«Βρίσκονται στον παράδεισο, προσευχηθείτε για εκείνους» δήλωσε χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο ένας κόπτης ιερέας, ο Αμπούνα Αρσόνιος, που πήγε για να μάθει για την τύχη ενός στενού του φίλου.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΟΙΚΤΑ

Στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό υπογράμμισε ότι «όλα τα σενάρια εξετάζονται ωστόσο κανένα δεν θεωρείται πιθανότερο, καθώς δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη για τα αίτια».

Στην πραγματικότητα, κανένα αξιόπιστο στοιχείο δεν επιτρέπει να προκριθεί το σενάριο ενός δυστυχήματος ή εκείνο μιας τρομοκρατικής ενέργειας.

Καμία άλλωστε οργάνωση που δρα στη Μέση Ανατολή δεν έχει- προς το παρόν τουλάχιστον- αναλάβει την ευθύνη για την εξαφάνιση του αεροσκάφους, όπως για παράδειγμα το παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Αίγυπτο που είχε γρηγορα αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη μιας βόμβας σε αεροσκάφος με Ρώσους τουρίστες που βρισκόταν εν πτήσει πάνω από την χερσόνησο του Σινά την 31η Οκτωβρίου. Οι 224 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν.

Επισημαίνοντας ότι δεν θέλει «να βγάλει βιαστικά συμπεράσματα» ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου Άχμεντ Φάτι είπε χθες ότι «η πιθανότητα» μιας «τρομοκρατικής επίθεσης» είναι «πιο αυξημένη σε σύγκριση με εκείνη μια τεχνικής βλάβης».

Ο Ερό τόνισε ότι η Γαλλία συμμετέχει στις έρευνες «με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και άλλες χώρες» που έχουν αναπτύξει αεροσκάφη και πλοία στην περιοχή.

Χθες τη νύχτα έφθασαν στο Κάιρο τρεις ερευνητές του Γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων της Γαλλίας (BEA), τους οποίους συνόδευε ένα τεχνικός σύμβουλος της Airbus, με στόχο να συνδράμουν στις έρευνες «στον τομέα της ασφάλειας» σχετικά με τα αίτια της συντριβής. Αργότερα σήμερα θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου στην έδρα του υπουργείου.

Για τους εμπειρογνώμονες όπως και για την αιγυπτιακή κυβέρνηση, μια έκρηξη εντός του αεροσκάφους θεωρείται πολύ πιθανη, όπως συνέβη με το αεροσκάφος που μετέφερε τους Ρώσους τουρίστες, το οποίο διαλύθηκε ενώ πετούσε σχεδόν στο ίδιο ύψος με το Airbus που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι- Κάιρο όταν εξαφανίσθηκε χθες. Στο ρωσικό αεροσκάφος ο κυβερνήτης δεν πρόλαβε ποτέ να εκπέμψει σήμα κινδύνου.

ΣΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Η πτήση MS804 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ρουασί- Σαρλ Ντε Γκολ κοντά στο Παρίσι την Τετάρτη λίγο μετά τις 23.00 τοπική ώρα και αναμενόταν να προσγειωθεί στο Κάιρο την Πέμπτη στις 03.05 τοπική ώρα.

Αυτό το Airbus A320 είχε παραδοθεί στην EgyptAir τον Νοέμβριο του 2003 και είχε συγκεντρώσει 48.000 ώρες πτήσης, σχετικά λίγες, όπως επισήμανε η εταιρεία.

Μετά την βομβιστική επίθεση στο ρωσικό αεροσκάφος και την αεροπειρατεία σε άλλο αεροσκάφος της Egyptair που είχε απογειωθεί από την Αλεξάνδρεια για το Κάιρο, η συντριβή του αιγυπτιακού Airbus συνιστά ένα νέο σκληρό πλήγμα για την Αίγυπτο, που είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας.

Η επίθεση στο αεροσκάφος με τους Ρώσους τουρίστες την 31η Οκτωβρίου είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί πτώση στον τουρισμό, έναν τομέα κλειδί για την οικονομία της χώρας, όπου το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον κυρίως των δυνάμεων ασφαλείας.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα