Τσακαλώτος: Ηττηθήκαμε και συμβιβαστήκαμε το 2015

"Νομίζω ότι μακροχρόνια θα επανέλθουμε στην ΕΕ για το χρέος", ότι "θα υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο χρέος" εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ομιλία του στο Παρίσι με θέμα "Ongoing Lessons from the Greek Crisis for Europe – Συμπεράσματα από την ελληνική κρίση για την Ευρώπη".

Είπε ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στις πολιτικές αποφάσεις του Eurogroup, καθώς πολλές εξ αυτών λαμβάνονται

από πριν, σε "αίθουσες". Ανέφερε επίσης ότι ο Σόιμπλε ήθελε να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ.

Σε έναν απολογισμό είπε ότι το μεγαλύτερο λάθος του 2015 ήταν ότι δεν είχαμε καταλάβει πως είχαμε πολύ λίγες δυνάμεις. Το 2ο μεγαλύτερο ήταν ότι δεν αποτιμήσαμε σωστά την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή.

Εκτίμησε ότι δεν τελείωσε η κρίση για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Επίσης είπε ότι το "όχι" έγινε "ναι" στο δημοψήφισμα γιατί από μια ήττα σε ένα αριστερό κόμμα θα επηρεαζόταν όλη η αριστερά της Ευρώπης.

Νέα λύση για το χρέος

Αναλυτικά, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε για το θέμα του χρέους ότι "νομίζω ότι μακροχρόνια θα επανέλθουμε στην ΕΕ για το θέμα του χρέους. Και τούτο, όπως εξήγησε, γιατί η ΕΕ δεν μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια με τόσο μεγάλες διαφοροποιήσεις στο ύψος του χρέους ανάμεσα στα κράτη. Γιατί κράτη όπως η Ελλάδα και Ιταλία θα έχουν πιο υψηλά επιτόκια από ό,τι πχ η Ολλανδία και αυτό δεν είναι βιώσιμο γιατί θα προκαλέσει περιφερικά προβλήματα. "Κάποτε λοιπόν θα υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο χρέος" επανέλαβε.

Ανέφερε ότι πέρα από την παραπάνω οπτική αναφορικά με την συμφωνία για το χρέος υπάρχει και μία άλλη, αισιόδοξη οπτική. Αυτή είναι ότι η λύση που δόθηκε διασφαλίζει ότι τα επόμενα 15 χρόνια η Ελλάδα έχει έναν καθαρό ορίζοντα συνεχούς απομείωσης του χρέους.

Σε ερώτημα για την ΕΕ και το τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο Eurogroup είπε ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στις πολιτικές αποφάσεις, πολλές από τις οποίες λαμβάνονται από πριν σε "αίθουσες". Δεν νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει πολύ, μπορεί να γίνει πιο διάφανο, εκτίμησε.

Αλλά, πρόσθεσε, μία άλλη λύση είναι μία πιο ομοσπονδιακή, μία ευρωπαϊκή ταυτότητα. Πέρα από το κοινό νόμισμα θα πρέπει να υπάρχει και αλληλεγγύη, είπε.

Τα 2 λάθη

Σε ερώτημα για το πιο ήταν το πιο μεγάλο λάθος είπε ότι ήταν το γεγονός ότι δεν είχαμε καταλάβει τότε, το 2015, ότι είχαμε πολύ λίγες δυνάμεις. Δεν πιστεύω ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν είχαμε άλλον υπουργό και όχι τον Βαρουφάκη, πρόσθεσε.

Το 2ο μεγαλύτερο λάθος ήταν ότι δεν αποτιμήσαμε σωστά την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή, είπε. Οι τρόποι και οι μέθοδοι είναι πολύ περισσότεροι από όσους φανταζόμουν, όταν ανέλαβα ως ΥΠΟΙΚ είπε.

Συμβιβασμός η συμφωνία του 2015

Σε έναν απολογισμό της συμφωνίας του 2015 για το χρέος ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι η Γερμανία δέχθηκε την συμφωνία για το χρέος, καθώς και η ίδια η Γερμανία πέτυχε ελάφρυνση του χρέους την 10ετία του 1950. Και τούτο εν αντιθέσει με τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο και τις αποζημιώσεις που ζητήθηκαν τότε, κάτι που τελικά όπως είπε αποδείχθηκε πολύ κακή ιδέα.

"Ηττηθήκαμε στην απόπειρά μας για μία καλύτερη συμφωνία για το χρέος" παραδέχθηκε ο ΥΠΟΙΚ. Και "κάναμε έναν συμβιβασμό", πρόσθεσε, αποδεχόμενοι το πρόγραμμα με συμφωνία για παρεμβάσεις στο χρέος στο τέλος του προγράμματος.

Βαρίδι οι φόροι

Για την καινοτομία και την φορολογία ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι αποτελούν οι φόροι βάρος στην καινοτομία και η Ελλάδα έχει μεγάλη αναλογία μεταπτυχιακών. Έφερε ως παράδειγμα το τεχνολογικό πάρκο στην Θεσσαλονίκη.

Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη φορολογική επιβάρυνση για μεγάλες ομάδες λόγω του προγράμματος. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχει ισορροπία, "πρέπει να είμαστε προσεκτικοί" είπε κατά την μείωσή τους.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μοιράσει τον δημοσιονομικό χώρο ανάμεσα σε μειώσεις φόρων και εισφορών και σε κοινωνικές δαπάνες. Αν μειώναμε μόνο τους φόρους τότε θα οδηγούμαστε σε μεγαλύτερη αύξηση του λαϊκισμού γιατί η ανισότητα θα αυξανόταν, είπε.

Δεν τελείωσε η κρίση

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι στο ερώτημα για το αν έχει τελειώσει η κρίση η απάντηση είναι όχι για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Εξήγησε ότι μία αιτία είναι η ανισότητα. Δεν μειώθηκε στην ΕΕ μετά την κρίση. Πριν τα Χριστούγεννα κάτι έγινε στο Eurogroup. Συζητήθηκε γιατί οι μισθοί δεν αυξάνονται μαζί με την παραγωγικότητα. Το καλό λοιπόν είναι ότι το συζητάνε, το κακό είναι ότι δεν κάνουν κάτι γι αυτό, εξήγησε.

Ένα άλλο πρόβλημα όπως είπε είναι η Δημοκρατία. Ένας από τους ρόλους που υπάρχει αντιευρωπαϊκή ροπή είναι ότι η ΕΕ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Αλλά δεν ανταποκρίνεται και στην φοροδιαφυγή και σε άλλα πεδία, είπε.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα