“Βιβλίο της Ιστορίας”: παράδειγμα προς αποφυγήν για την κυβέρνηση Σαμαρά

φωτο από το ΒΗΜΑ της εποχής

Όπως είναι γνωστό, σε κάθε Υπουργείο και δημόσιο οργανισμό, υπάρχει ένα “ντόπιο” καθεστώς που ανεξαρτήτως ηγεσίας και κατεύθυνσης προσπαθεί να ασκήσει έλεγχο και επιρροή. Λίγους μήνες μετά τις εκλογές του 2007 και την ανάληψη καθηκόντων του, κάποιος Υπουργός είχε πει σε φιλική συζήτηση μεταξύ ομοϊδεατών ότι

“Τώρα, τόσα χρόνια μετά μόνο, καταφέρνουμε να τους δαμάσουμε για να αρχίσουμε να κυβερνάμε όπως πρέπει.”

Στο Υπουργείο Παιδείας συγκεκριμένα, και γενικότερα στην Παιδεία, το ντόπιο καθεστώς κυριαρχούνταν πάντα από μέλη του ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ – σε αντίθεση με τους περισσότερους οργανισμούς που κυριαρχούνταν μόνο από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με ανοχή και στήριξη βέβαια και της αριστεράς. Μάλιστα, συνδικαλιστές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντιδρούσαν συχνά σε αυτό το καθεστώς στο ΥΠΕΠΘ, χωρίς όμως να αλλάξει η κυριαρχία.

Η κα Γιαννάκου, γνήσια αντίπαλος του πελατειακού κράτους του συστήματος ΠΑΣΟΚ, και παλιό στέλεχος της ΝΔ προερχόμενο από την αγωνιστική δεξιά, όταν ανέλαβε το Υπουργείο αποφάσισε να κυβερνήσει την παιδεία “με δίκαιο κι ατσάλι”, και με πολύ σκληρή στάση να μην λυγίζει σε πιέσεις και να μην επηρεάζεται από παράγοντες.
Έτσι, από την μία μεριά έδιωχνε τους συνδικαλιστές από το γραφείο της κακήν κακώς – καθώς, όταν έκλειναν οι πόρτες του γραφείου της, αυτοί ξεχνούσαν τα αιτήματα και έδιναν λίστες με διορισμούς. Δεν δέχτηκε να “διευκολύνει” ούτε άτομα από την δική της παράταξη και προσπάθησε να μην δημιουργήσει ένα αντίστοιχο πελατειακό σύστημα που να προέρχεται από την δική της παράταξη και όσους προσποιούνταν -όπως συμβαίνει συχνά με την ΝΔ σε τέτοιες εποχές- ότι ανήκουν σε αυτήν.
Από την άλλη, όμως, η κα Γιαννάκου έκοψε την σύνδεση με την παράταξη που την στήριζε και έχασε την επαφή της με τον κόσμο της και τις απόψεις του. Έγινε πολύ δυσεύρετη σε Υπουργούς και Βουλευτές και σπάνια ήταν οι δίαυλοι ανοιχτοί για να φτάσουν σε αυτήν προτάσεις και συμβουλές από ανθρώπους που ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν. Η κα Γιαννάκου κλείστηκε στο γραφείο της με τους συμβούλους και τους γραμματείς της από το Υπ. Παιδείας, και τα “καταξιωμένα στελέχη της Παιδείας”, μέλη του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολο τους σχεδόν. Δεν άκουγε, δεν αποδεχόταν τίποτε που έφτανε σε αυτήν απ’ έξω  ενώ και κάποιες φορές που είχε δεχτεί συμβουλές και είχε συμφωνήσει σε συζητηθέντα θέματα παρατηρήθηκε ότι οι σύμβουλοι της, της άλλαζαν άποψη αμέσως μετά, σύμφωνα με τις δικές τους απόψεις και συμφέροντα.
Δυστυχώς κατέληξε να πάσχει από το σύνδρομο του Κακού Βεζίρη (ή και… σύνδρομο Théoden για μας τους νεώτερους!). Όταν ήρθε η ώρα, το καθεστώς αυτό, που με την ανοχή της ανέλαβε σχεδόν εξ ολοκλήρου τον έλεγχο του Υπουργείου, επέβαλε την θέληση του και σε ένα μεγάλο θέμα: το βιβλίο της Ιστορίας. Κυρίως επειδή αυτές είναι οι θέσεις και πεποιθήσεις των αριστερών εμπνευστών του βιβλίου, αλλά σίγουρα και για να πλήξουν την κυβέρνηση Καραμανλή, οι κύριοι και κυρίες του καθεστώτος της Παιδείας κατασκεύασαν ένα βιβλίο που ακόμ

Keywords
Τυχαία Θέματα