Βομβιστής ή… ροκ σταρ;

Χαμός έχει γίνει στα social media αφότου έγινε γνωστό ότι το περιώνυμο μουσικό –και όχι μόνο- περιοδικό Rolling Stone έχει στο εξώφυλλο του νέου του τεύχους τον Ντζοκχάρ Τσαρνάγεφ. Πολλοί κατηγορούν το περιοδικό ότι θεοποιεί έναν τρομοκράτη και χαρακτηρίζουν τη φωτογραφία «κακόγουστη» και «προσβλητική».

Η εν λόγω φωτογραφία είναι μία που ο ίδιος ο Τσαρνάγεφ είχε δώσει στη δημοσιότητα και είχε κυκλοφορήσει ευρέως στα μίντια. Αλλά κάτω από το

περίφηο λογότυπο του περιοδικού, με τα ανακατεμένα μαλλιά και το θρασύ βλέμμα του, το πορτρέτο του 19χρονου βομβιστή μοιάζει με αυτό ενός ροκ σταρ. Πολλοί μάλιστα το παρομοιάζουν με ένα παλιότερο εξώφυλλο του Τζιμ Μόρισον.

«Το εξώφυλλο τον κάνει να μοιάζει με κάποιο είδος κουλ θεού της ροκ … Είναι τρομερό», γράφει ένα σχόλιο στο Facebook feed του περιοδικού. Πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν σχολιάσει στο Facebook το εξώφυλλο που αποκαλύφθηκε την Τρίτη το βράδυ, με πολλούς να λένε ότι ακυρώνουν τη συνδρομή τους ή ότι δεν θα αγοράσει ποτέ ξανά το περιοδικό. Ένας άντρας έγραψε: «Ο Τζεφ Μπάουμαν, ο οποίος έχασε και τα δύο πόδια του, θα έπρεπε να είναι στο εξώφυλλο». Ένας άλλος γράφει: «Ως κάτοικος της Βοστώνης επί χρόνια και κάποιος ο οποίος εργάστηκε για χρόνια τόσο στην μουσική βιομηχανία όσο και σε μία από τις δύο μεγάλες εφημερίδες εδώ, έχω να σας ρωτήσω, τι πρόβλημα έχει ο αρχισυντάκτης σας; Γιατί βάζετε αυτό το καθίκι στο εξώφυλλο;»
Το άρθρο στο περιοδικό έχει τίτλο: «Ο βομβιστής: Πώς ένας δημοφιλής, πολλά υποσχόμενος φοιτητής ξέφυγε από την οικογένειά του, ασπάστηκε το ριζοσπαστικό Ισλάμ και έγινε ένα τέρας». Η δημοσιογράφος Τζάνετ Ράιτμαν πέρασε δύο μήνες παίρνοντας συνεντεύξεις από φίλους και από την οικογένειά του Τσαρνάγεφ. Στο άρθρο της, ισχυρίζεται ότι η μητέρα του Ντζοκχάρ και του Ταμερλάν – ο οποίος πέθανε σε ανταλλαγή πυροβολισμών μετά τη βομβιστική επίθεση – ώθησε τους γιους της προς το Ισλάμ. «Η Ζουμπειντάτ πίστευε ότι η θρησκεία θα είναι η θεραπεία για τους εσωτερικούς δαίμονες του γιου της και την αυξανόμενη πνευματική αστάθεια και τον έσπρωξε βαθύτερα στο Ισλάμ», γράφει.

Αναφερόμενη στον Ντζοκχάρ ως Τζαχάρ – όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του – γράφει: «ο Τζαχάρ μοιραζόταν ελάχιστα για την ταραγμένη ζωή στο σπίτι του, ακόμα και με τους στενότερους φίλους του. Στους μήνες που προηγήθηκαν του βομβαρδισμού, η οικογένειά του είχε διαλυθεί. Οι γονείς του ζούσαν και οι δύο στη Ρωσία. Οι δύο μεγαλύτερες αδελφές του είχα αποξενωθεί. Μόνο ο Ταμερλάν, ο οποίος γινόταν ολοένα και πιο επικριτικός με όλους τους μη μουσουλμάνους, ήταν ακόμα στη Βοστώνη. Όταν ένας από τους φίλους του Τζαχάρ του ζήτησε να γνωρίσει τον Ταμερλάν, ο Τζαχάρ είπε: ‘όχι, δεν θέλω να τον συναντήσω’».
Ο Τσαρνάγεφ, ο οποίος αυτή τη στιγμή κρατείται σε μια ομοσπονδιακή φυλακή στη Μασαχουσέτη, δήλωσε αθώος την περασμένη εβδομάδα σε 30 κατηγορίες σχετικά με τη βομβιστική επίθεση. Αντιμετωπίζει 17 κατηγορίες που επισύρουν την ποινή του θανάτου.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/10184554/Rolling-Stone-Boston-bomber-cover-sparks-outrage.html

Keywords
Τυχαία Θέματα