Στις αποζημιώσεις και την εκκένωση του Ραδιομεγάρου κολλάνε οι διαπραγματεύσεις για την ΕΡΤ

Σε θετικό κλίμα συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι στη Γενική Γραμματεία, ο υφυπουργός δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Π.Καψής, ο ειδικός διαχειριστής για την ΕΡΤ, Γκίκας Μάναλης με τον πρόεδρο της European Broadcasting Union (EBU) Ζαν Πολ Φιλιπό και τη γενική διευθύντρια της Ενωσης των Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων, Ινγκριντ Ντελτέρν. Τα στελέχη της EBU, που βρίσκονται στην Ελλάδα

προκειμένου να παράσχουν τεχνογνωσία για τη διαμόρφωση του νέου δημόσιου φορέα, ξεκαθάρισαν στους Π.Καψή και Γκ.Μάναλη ότι παραμένουν στον άξονά τους αναφορικά με το “μαύρο” στην οθόνη της ΕΡΤ και ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τον μεταβατικό φορέα. Τόνισαν ωστόσο ότι η νομοθεσία για τη ΝΕΡΙΤ, για την οποία θα συνεισφέρουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους “ανταποκρίνεται στα υψηλά στάνταρς της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και πιο συγκεκριμένα “υιοθετεί τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρώπης”.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τα μέλη του κλιμακίου της EBU, ο Π.Καψής είδε εκ νέου τους εκπροσώπους των εργαζομένων της ΕΡΤ (των δημοσιογράφων και της ΠΟΣΠΕΡΤ) στους οποίους αποσαφήνισε ότι “αν δεν εκκενωθεί το Ραδιομέγαρο εντός 48 ωρών, τότε το μεταβατικό σχήμα της ‘ΔΤ’ δεν πρόκειται να αξιοποιήσει περισσότερους από 500 εργαζομένους από το σύνολο των 2.000 που επιλεγούν από όλες τις ειδικότητες (δημοσιογράφοι, διοικητικοί, τεχνικοί).

Δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ εξακολουθούν να βρίσκονται στο Ραδιομέγαρο προσωρινά στον μεταβατικό φορέα θα χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις της Κατεχάκη ενώ ήδη η ΄ΔΤ’ μετακόμισε από το ιδιωτικό στούντιο της Παιανίας στο κτίριο που στεγάζει τη Γενική Γραμματεία στη Λεωφόρο Συγγρού. Ο Π.Καψής ανακοίνωσε στους εργαζομένους ότι η προκήρυξη για τον ενδιάμεσο φορέα θα δημοσιευθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Μια ημέρα πριν και συγκεκριμένα την ερχόμενη Τετάρτη δεσμεύθηκε να καταθέσει τροπολογία για το θέμα των αποζημιώσεων μετά την απόσυρση χθες στη Βουλή, του άρθρου 108 στο Πολυνομοσχέδιο που δίνει αποζημιώσεις στους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Σύμφωνα και με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, η διάταξη, θα αναδιατυπωθεί και θα κατατεθεί από τον αρμόδιο Υπουργό.

Η διάταξη προέβλεπε την εξαίρεση των εργαζομένων από τον νόμο του 1967 για τις αποζημιώσεις λόγω λύσεων συμβάσεων. Προηγουμένως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, είχε ζητήσει την απόσυρσή της, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «εμείς που στηρίζουμε και έχουμε ψηφίσει να κοπούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, δεν δίνουμε 80 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις» χαρακτηρίζοντας την ΠΟΣΠΕΡΤ «σωματείο του ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές της ΝΔ συνέλεγαν υπογραφές για την απόσυρση του επίμαχου άρθρου.

Αυτή την Παρασκευή θα ψηφιστεί ο νόμος για τη νέα τηλεόραση ενώ άμεσα θα διαμορφωθεί το Εποπτικό Συμβούλιο, χωρίς τη συμμετοχή του Ηλία Μόσιαλου, όπως ο ίδιος αποσαφηνίζει. Το Εποπτικό Συμβούλιο θα διορίσει το νέο Δ.Σ. της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) πάντως, επιμένει στην επαναφορά του σήματος της ΕΡΤ, στην ανάκληση των απολύσεων όλων των εργαζομένων και στην απρόσκοπτη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα