Βρυξέλλες: Συναγερμός μετά τη δολοφονία φρουρού σε πυρηνικό εργοστάσιο

Ένας φρουρός ασφαλείας που εργαζόταν σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Βελγίου δολοφονήθηκε δύο ημέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, αλλά οι εισαγγελείς έχουν αρνηθεί ότι η δολοφονία είχε σχέση με την τρομοκρατία. Η εισαγγελία στην πόλη του Σαρλερουά, νότια των Βρυξελλών, διέψευσε επίσης ρεπορτάζ της εφημερίδας Derniere Heure που ανέφερε ότι το πάσο του είχε κλαπεί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Το ρεπορτάζ εγείρει ανησυχίες, ότι οι βομβιστές των Βρυξελλών ήθελαν

να δημιουργήσουν μια ραδιενεργή βόμβα - αλλά προφανώς ανέβαλαν τα σχέδιά τους όταν η ασφάλεια στους πυρηνικούς σταθμούς του Βελγίου αυξήθηκε, μετά τις προειδοποιήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών. Ο φρουρός, Didier Prospero, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο σπίτι του στο Φρουασαπέλ. Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει την υπόθεση, επειδή η έρευνα ήταν σε εξέλιξη.

Ο Prospero, ο οποίος εργαζόταν για την εταιρεία ασφαλείας G4S, βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο του, από τα τρία παιδιά του που επέστρεψαν από το σχολείο, αναφέρει το Belga. Πυροβολήθηκε τέσσερις φορές. Ένα προηγούμενο ρεπορτάζ ανέφερε ότι πυροβολήθηκε ενώ έβγαζε βόλτα τον σκύλο του. Ήταν ο επικεφαλής αξιωματικός της ασφάλειας σε μια εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στο Φλερίς, κοντά στο Σαρλερουά. Άλλα ρεπορτάζ σε βελγικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας. Η δολοφονία αντιμετωπίζεται από τις αρχές ως εγκληματική ενέργεια και όχι ως τρομοκρατική επίθεση. Η εισαγγελία του Σαρλερουά δεν ήταν διαθέσιμη το Σάββατο για να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ του Belga.

Η είδηση προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια στις βελγικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, καθώς έγινε γνωστό ότι αποτελούσαν στόχους του τρομοκρατικού δικτύου πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και τις επιθέσεις του Παρισιού τον Νοέμβριο. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της πυρηνικής βιομηχανίας κινηματογραφήθηκε κρυφά από τζιχαντιστές πέρυσι, δήλωσε η πυρηνική αρχή του Βελγίου, προφανώς με την πρόθεση απαγωγής του και την απόκτηση ραδιενεργού υλικού.

Έντεκα εργαζόμενοι σε πυρηνικές εγκαταστάσεις παρέδωσαν τις κάρτες εισόδου στην εργασία τους μετά τις προειδοποιήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών. Οι Ιμπραήμ και Χαλίντ Ελ-Μπακράουι, τα δύο αδέλφια που πιστεύεται ότι ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στο σταθμό του μετρό, είναι ύποπτοι για συμμετοχή σε ένα σχέδιο των τζιχαντιστών για τη δημιουργία βόμβας που θα μπορούσε να μολύνει μια μεγάλη πυκνοκατοικημένη περιοχή με ραδιενεργό υλικό. Οι αδελφοί συνδέονται επίσης με την παρακολούθηση του επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης του Βελγίου.

Ωστόσο, μόλις δύο εβδομάδες αφού αποκαλύφθηκε η κινηματογράφηση αναπτύχθηκαν στρατιώτες για τη φύλαξη των πυρηνικών εγκαταστάσεων - στις αρχές αυτού του μήνα. Μετά την αποκάλυψη τον Φεβρουάριο, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιαν Γιαμπόν, απέρριψε την πρόταση, λέγοντας: "Τίποτα δεν δείχνει μια συγκεκριμένη απειλή για πυρηνικά εργοστάσια ... Γι 'αυτό και δεν σχεδιάζουμε καμία στρατιωτική υποστήριξη".

Η κυβέρνηση άλλαξε σύντομα γνώμη και στις 4 Μαρτίου ενέκρινε την ανάπτυξη 140 στρατιωτών για να φρουρούν πέντε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Κατά τις ώρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, δύο πυρηνικά εργοστάσια εκκενώθηκαν. Δεν ήταν η πρώτη φορά που υπήρξαν φόβοι για τρομοκρατική απειλή σε πυρηνικούς σταθμούς του Βελγίου. Το 2013, ένας μηχανικός από το Doel 4, έναν από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στην Αμβέρσα, απολύθηκε λόγω ανησυχιών ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί όταν αρνήθηκε να κάνει χειραψία με ανώτερό του. Η πυρηνική εταιρεία Electrabel, ανέφερε: "Δεν ήταν πλέον συμβατός με τις αξίες της Electrabel".

Τον Ιανουάριο, το περιοδικό L'Echo αποκάλυψε ότι ο εν λόγω άνθρωπος ήταν ο κουνιάδος του Αζεντίν Κμπιρ Μπουεκούμπ, ενός τζιχαντιστή που σχετίζεται με τη Sharia4Belgium, ο οποίος έφυγε από το Βέλγιο για να ενταχθεί στο Isil στη Συρία το 2012, κάτω από το nom de guerre Αμπού Αμπντουλάχ. Είναι γνωστό ότι συχνά καλούσε τους συμπαθούντες του Isil να κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο.

Σε ένα άλλο ανησυχητικό περιστατικό, έγινε σαποτάζ σε μία τουρμπίνα στον ίδιο αντιδραστήρα του Doel 4, το 2014. Κάποιος σκόπιμα γύρισε τις κάμερες ασφαλείας από την άλλη πλευρά και στη συνέχεια άδειασε 65.000 λίτρα πετρελαίου που χρησιμοποιούνταν για τη λίπανση του στροβίλου. "Στη συνέχεια, έβαλε το καπάκι στη θέση του για να πιστεύουν όλοι όλα ήταν καλά", σύμφωνα με την Eloi Glorieux, μια πυρηνική ειδικό της βελγικής Greenpeace. Το περιστατικό δεν έχει διαλευκανθεί και δεν έχουν υπάρξει συλλήψεις. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας εξετάζει "σοβαρά το ενδεχόμενο" το περιστατικό να συνδέεται με την τρομοκρατία, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Libération.

Το πυρηνικό εργοστάσιο για το οποίο μιλάμε είναι σε μια περιοχή όπου υπάρχουν πολλά εργοστάσια πετροχημικών και σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ευρώπης, με 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε 30 χιλιόμετρα απόσταση. "Αυτό το σαμποτάζ θα μπορούσε να προκαλέσει μια πραγματική καταστροφή" δήλωσε ο Jean-Marc Nollet, Βέλγος βουλευτής και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων. "Ήμασταν τυχεροί κατά κάποιο τρόπο".

Ο Jean-Marc Pirotton, συνδικαλιστικός εκπρόσωπος στο πυρηνικό εργοστάσιο Tihange είπε ότι τα εργοστάσιο είναι πολύ καλά προστατευμένο, αλλά υπήρχαν και τρωτά σημεία. "Τα πυρηνικά εργοστάσια στο Βέλγιο δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντέξουν τη συντριβή ενός μεγάλους αεροπλάνου πάνω σε αυτά, μόνο τα αεροπλάνα της εποχής που χτίστηκαν" είπε στη Libération. Την προστασία της περιοχής έχουν αναλάβει εξωτερικοί ανάδοχοι ασφαλείας, των οποίων τα μέλη είναι άοπλα και δεν επιτρέπεται να συλλάβουν υπόπτους - μόνο να ειδοποιήσουν την αστυνομία. Το ήμισυ του προσωπικού των εργοστασίων είναι εξωτερικοί και οι έλεγχοι ασφάλείας τους, σύμφωνα με τα συνδικάτα, δεν είναι τόσο διεξοδικοί όσο εκείνων που εργάζονται στην Electrobel, τον πυρηνικό διαχειριστή του Βελγίου.

Οι επικίνδυνοι πυρηνικοί σταθμοί της χώρας και επτά αντιδραστήρες έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια στις γειτονικές χώρες, μετά από μια σειρά από προβλήματα που κυμαίνονται από διαρροές εξαιτίας ρωγμών, ως τα αναφερόμενα σαμποτάζ. Παρά τις ανησυχίες, η βελγική Βουλή ψήφισε τον περασμένο χρόνο να παρατείνει τη ζωή τους για άλλα δέκα χρόνια.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα