Ύφεση και φοροδιαφυγή στο στόχαστρο των ηγετών

Φωτο: europa.eu

Ο φαύλος κύκλος ύφεσης και ανεργίας που πλήττει πλέον τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών καθιστά μονόδρομο τη λήψη δραστικών αποφάσεων, που θα βγάλουν την ευρωζώνη από το σημερινό αδιέξοδο. Το κατά πόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο σύνολό τους έχουν συνειδητοποιήσει τη σημερινή κατάσταση και τον κίνδυνο πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αποσύνθεσης της Ε.Ε. θα φανεί στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου.

Όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες,

οι δύο Σύνοδοι Κορυφής που ακολουθούν, στις 22 Μαΐου και 28-29 Ιουνίου, θα κρίνουν πολλά, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει σημαντικά. Ιδέες υπάρχουν, η Κομισιόν έχει υποβάλει προτάσεις, Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σκοπεύουν να πάρουν πρωτοβουλίες, ωστόσο η θετική έκβαση δεν θεωρείται δεδομένη γιατί δεν έχουν όλες οι κυβερνήσεις την αίσθηση του επείγοντος.

Τα στοιχεία της Εurostat για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους αποτυπώνουν μια εξαιρετικά σκληρή πραγματικότητα γιατί δείχνουν ότι η ύφεση που ξεκίνησε από το Νότο με τα προγράμματα λιτότητας έχει διαχυθεί στο σύνολο της ευρωζώνης. Με άλλα λόγια, γονατίζουν πλέον και οι ισχυροί, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία από τις χώρες του Βορρά, ενώ η Γερμανία είναι η μόνη που αποφεύγει την ύφεση προς το παρόν, αλλά με σημάδια σημαντικής επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Η αβεβαιότητα για το μέλλον αποθαρρύνει κατανάλωση και επενδύσεις σε όλες τις χώρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ύφεση και την ανεργία.

Η προσπάθεια αναχαίτισης του φαινομένου θα επιχειρηθεί σε δύο φάσεις, η πρώτη στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης στην οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν μια συστράτευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς επίσης και να θέσουν τις βάσεις για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ένωσης ενέργειας. Στη δεύτερη Σύνοδο στα τέλη Ιουνίου που θα είναι και η πιο καθοριστική για το μέλλον της ευρωζώνης θα βρεθούν όλα τα «αγκάθια» στο «τραπέζι» και πιο συγκεκριμένα η πραγματική οικονομία και η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση.

Την Τετάρτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να θέσουν τις βάσεις μιας πρωτόγνωρης συνεργασίας με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που στοιχίζει κάθε χρόνο στα κράτη-μέλη περίπου 1 τρισ. ευρώ. Ακόμη και ένα μέρος να ανακτηθεί, τα δημόσια έσοδα θα ανασάνουν επιτρέποντας στα κράτη-μελη να αποδεσμεύσουν πόρους προς την πραγματική οικονομία.

Το σχέδιο της Κομισιόν κινείται σε δύο κατευθύνσεις: στη διεθνή συνεργασία και την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σε επίπεδο Ε.Ε.

Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να δώσουν εντολή στην Κομισιόν να ξεκινήσει συζητήσεις με πέντε ευρωπαϊκές χώρες για την αυτόματη ανταλλαγή στοιχείων για τις καταθέσεις και όλες τις μορφές εσόδων και περιουσιακών στοιχείων κοινοτικών υπηκόων. Πρόκειται για την Ελβετία, το Μονακό, το Λιχτενστάιν, την Ανδόρα και τον Αγιο Μαρίνο, που συγκεντρώνουν σήμερα τη μεγάλη μάζα των καταθέσεων κοινοτικών υπηκόων.

Σε επίπεδο Ε.Ε., αναζητείται καταρχήν συμφωνία για την άρση του τραπεζικού απορρήτου που ισχύει σήμερα για τις καταθέσεις στην Αυστρία και το Λουξεμβούργο, ενώ η Κομισιόν θέλει να πάει πιο μακριά καθιερώνοντας την κοινοποίηση κινήσεων λογαριασμών αυτόματα και όχι κατόπιν αιτήματος, σε ολόκληρη την Ε.Ε. Θα αφορά όλες τις μορφές εισοδήματος: εργασία, καταθέσεις, έσοδα από ακίνητα, παραστάσεις σε Δ.Σ. επιχειρήσεων.

Στον τομέα της ενέργειας θα συζητηθούν η διασύνδεση των δικτύων, ο εφοδιασμός και η απελευθέρωση της αγοράς, δράσεις οι οποίες εκτιμάται ότι θα μειώσουν το κόστος προς όφελος καταναλωτών και επιχειρήσεων. Προβλέπεται επίσης η δέσμευση για μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές από τρίτες χώρες, μέσω της περαιτέρω ανάδειξης των εσωτερικών πηγών, κυρίως των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Ανακατανομή κονδυλίων για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Στις 28 και 29 Ιουνίου, στην επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, θα κυριαρχήσουν η πραγματική οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

Σχετικά με την πραγματική οικονομία, η Κομισιόν βάζει στο τραπέζι το θέμα της ανακατανομής των κοινοτικών κονδυλίων, ώστε να μεταφερθούν μαζικά πόροι για τη χρηματοδότηση δράσεων αναχαίτισης της ανεργίας, κυρίως στους νέους, που έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα απειλώντας την κοινωνική συνοχή. Θα προωθηθεί επίσης η εμπροσθοβαρής εκταμίευση των κονδυλίων, όπως για παράδειγμα των 6 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για την περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο του νέου ταμείου καταπολέμησης της ανεργίας στους νέους.

Η Επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα φέρει στη Σύνοδο Κορυφής πρόταση με στόχο την αύξηση της παροχής ρευστότητας στις ΜΜΕ. Στόχος είναι η ΕΚΤ αναλαμβάνοντας μέρος των κινδύνων να παροτρύνει το χρηματοπιστωτικό τομέα να ανοίξει τη στρόφιγγα των δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση ασφυξίας εξαιτίας της λιτότητας.

Μονόδρομος η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση

Το άλλο μεγάλο στοίχημα της Συνόδου θα είναι η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, που για πολλούς αποτελεί μονόδρομο για την επιστροφή της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, αφού θα μειώσει στο ελάχιστο τις πιθανότητες μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ειδικότερα, θα επιχειρηθεί η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον τρόπο της μελλοντικής εμπλοκής των καταθετών στις διασώσεις ή εκκαθαρίσεις προβληματικών τραπεζών.

Η Κομισιόν, η ΕΚΤ και οι περισσότερες των χωρών της ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση εξυγίανσης ή εκκαθάρισης μιας τράπεζας το κόστος θα πρέπει να το αναλαμβάνουν πρωτίστως οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και γενικότερα όλοι οι πιστωτές της τράπεζας. Εάν τα κεφάλαια δεν επαρκούν θα πρέπει στη συνέχεια να επεμβαίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ταμείο διάσωσης) και να συνεισφέρει στην ανακεφαλαιοποίηση ως προνομιακός πιστωτής (εξοφλείται πρώτος) σε συνεργασία με το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος.

Η Γερμανία απορρίπτει, προς το παρόν, αυτή την άποψη θεωρώντας ότι ο μεγάλος καταθέτης, δηλαδή των 100.000 ευρώ, πρέπει να συνεισφέρει στη διάσωση πριν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Νίκος Μπέλλος, στον “Τύπο της Κυριακής”

Keywords
Τυχαία Θέματα