ΥΠΕΚΑ: Από 1/1 η είσπραξη τελών υπέρ του Δημοσίου από ιδιωτικά μεταλλεία

21:19 6/3/2013 - Πηγή: Antinews

Έχει ξεκινήσει τις εργασίες της και αναμένεται να εκδώσει το πόρισμα της έως τα τέλη Μαρτίου η Επιτροπή, που συγκροτήθηκε για την σύνταξη των όρων της ΚΥΑ αναφορικά με την είσπραξη τελών υπέρ του Δημοσίου από τα ιδιωτικά μεταλλεία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συγκρότηση της εν λόγω Επιτροπής ορίστηκε με την Απόφαση Δ8/Δ/Φ1/οικ.3601/595/25.2.2013 του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκη Παπαγεωργίου

– όπως υπεγράφη τον Φεβρουάριο 2013 – στο πλαίσιο του νόμου 4042/2012 και θέτει προθεσμία 30 ημερών για την ολοκλήρωση των εργασιών της.

Όπως ορίζεται από το νόμο 4042/2012 (ΦΕΚ Α΄ 24), τόσο η απόδοση ποσοστού στους οικείους Δήμους από τα εισπραττόμενα μισθώματα δημόσιων μεταλλείων, όσο και τα τέλη υπέρ του Δημοσίου από τα ιδιωτικά μεταλλεία ισχύουν από 1/1/2013 και η είσπραξή τους θα γίνει αναδρομικά και απολογιστικά, αφού αφορούν δραστηριότητες που έγιναν κατά το προηγούμενο κάθε φορά έτος.

Η απόδοση του ποσοστού σε οικείους Δήμους από μισθώματα δημόσιων μεταλλείων και η είσπραξη τελών υπέρ του Δημοσίου από ιδιωτικά μεταλλεία ισχύουν για πρώτη φορά στην Ελληνική νομοθεσία, καθώς δεν προβλέπονταν στον Μεταλλευτικό Κώδικα που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 40 χρόνια.

Με την καθιέρωσή τους, ενισχύονται περαιτέρω τα ανταποδοτικά οφέλη υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και ιδίως των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούνται μεταλλευτικές δραστηριότητες. Ειδικότερα, όσον αφορά στην καθιέρωση τελών από ιδιωτικά μεταλλεία, είναι η πρώτη φορά που συνδέεται άμεσα η επιτυχής εξόρυξη μεταλλευμάτων με την είσπραξη προκαθορισμένων και συγκεκριμένων ποσών υπέρ του Δημοσίου, επιπλέον των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών εσόδων.

Πηγή: www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα