Υπομονή, η κρίση πάει … σε Ισπανία και Ιταλία

(O θάνατος τους η ζωή μας)

Να δείτε που για την Ελλάδα θα ισχύσει, «η καταστροφή των άλλων, η σωτηρία η δικής της». Επειδή κάποιοι στο εξωτερικό, δήθεν μεγάλοι οικονομολόγοι, μαζί με τους εγχώριους συνεργάτες τους, προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι «η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση και δε θα δοθεί αλλού βοήθεια», οι εξελίξεις που σύντομα θα έρθουν, θα είναι καταιγιστικές.

Στην Ιταλία, το αγαπημένο παιδί των τραπεζών

και των αγορών έχει αρχίσει να χάνει αρκετή από τη «μαγεία» του και η χώρα ξεκίνησε να δανείζεται με διπλάσια επιτόκια απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Η γειτονική χώρα παίρνει την καθοδική πορεία και είναι θέμα χρόνου να ταραχθεί το σύμπαν από ένα σπάσιμο της ιταλικής φούσκας.

Στην Ισπανία τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Δεν είναι τα επιτόκια που ανεβαίνουν, ούτε η ανεργία που έχει χτυπήσει κόκκινο. Είναι και η επίθεση των αγορών που βλέπουν μια νέα… Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Ραχόι προσπαθεί να πείσει τους πάντες ότι δε θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια η χώρα, ωστόσο, τα πάντα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί κάποιος… Τόμσεν για νουθεσίες. Ήδη χθες ανακοινώθηκε ότι οι Βρυξέλλες θα στείλουν τεχνικό κλιμάκιο προκειμένου να αναλύσει τα οικονομικά στοιχεία της Ισπανίας και αν μπορεί η χώρα να βρει λύσεις σχετικά με τη  μείωση του ελλείμματος.

Από την άλλη, το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το μέτρο της φορολογικής αμνηστίας, που επιτρέπει στους φορολογουμένους να αποφύγουν πολύ μεγάλα πρόστιμα για φοροδιαφυγή καταβάλλοντας μία έκτακτη εισφορά επί των αδήλωτων τεκμηρίων τους.

Η εισφορά 8% έως 10% αφορά τόσο φυσικά πρόσωπα, όσο και εταιρείες. Το μέτρο, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή προσωρινά και μόνο για φέτος, περιλαμβάνεται στα μέτρα μέσω των οποίων η κυβέρνηση της Μαδρίτης επιχειρεί να μειώσει από το 8,5% στο 5,3% του ΑΕΠ το δημόσιο έλλειμμα της χώρας.

Οπότε, αντιλαμβάνεται κανείς πως όταν ξεκινούν έκτακτα μέτρα κι έκτακτες εισφορές, η Ισπανία θα θυμίζει όλο και περισσότερο Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Ραχόι λέει σε όλους τους τόνους ότι δε θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια «Δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο και δεν έχουμε την πρόθεση να προσφύγουμε στο μηχανισμό στήριξης. Δεν θα υπάρξει καμία βοήθεια για την Ισπανία» σημείωσε κατηγορηματικά.

Αναγνώρισε βέβαια πως η κατάσταση είναι δύσκολη, επισήμανε όμως πως υπάρχει «μια κυβέρνηση που λαμβάνει αποφάσεις, που ξέρει τι πρέπει να κάνει, που ξεκίνησε μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίσει».

Οι Έλληνες που ξέρουν από αυτά, καταλαβαίνουν ότι και η Ισπανία μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα και των αγορών, κάτι που θα επιβεβαιώσει όλους όσοι πίστευαν από την αρχή ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό κι όχι ελληνικό. Τότε η Κομισιόν θα αντιληφθεί ότι με αμφιλεγόμενα Μνημόνια και αντιαναπτυξιακές πολιτικές το μόνο που θα καταφέρει είναι να διαλύσει την ΕΕ. Η Ισπανία και η Ιταλία δεν είναι… Ελλάδα σε ότι αφορά τα οικονομικά μεγέθη. Και το ταμείο Στήριξης δεν έχει τα χρήματα για να διασώσει αυτές τις χώρες.

Γι’ αυτό, λίγη υπομονή χρειάζεται και καλύτερη

Keywords
Τυχαία Θέματα