Το τουρκικό υπεξ θέτει θέμα κυριότητας νησίδων και βραχονησίδων

Για «σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο, μεταξύ των οποίων «και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο», κάνει λόγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ήρθε σε απάντηση του αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού
Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με στόχο να διαψεύσει αναφορά του για «16 νησιά που επί της εποχής του (Ερντογάν) παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».
Ο Κιλιτσντάρογλου είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» τη δήλωση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, εκδίδοντας μία ακόμη πιο απαράδεκτη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τα 16 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο είναι υπό την κατοχή της Ελλάδας όχι επειδή τα έδωσαν αυτοί που βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Λωζάνης, αλλά λόγω της ανικανότητας αυτών που έχουν σήμερα την εξουσία.»

Με αφορμή την τοποθέτηση του ηγέτη του CHP, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζονται «αναληθείς» οι ισχυρισμοί, προσθέτει ωστόσο ότι «είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο

«Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα».

Η ανακοίνωση καταλήγει με τη φράση «τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο».

Απάντηση ελληνικού ΥΠΕΞ

«Είναι προφανές ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα» αναφέρει ανακοίνωση-απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα. Αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν.

»Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.»in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα