Aγωνια στο μαξιμου για την αντιδραση των δανειστων στην ελληνικη προταση...

20:04 2/6/2015 - Πηγή: Fimotro
...TI ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ...
Σε... αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία περιμένει ...
την απάντηση-πρόταση των εταίρων στο κείμενο 47 σελίδων που έστειλε τη Δευτέρα, προκειμένουν να "κλειδώσει" η συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από ένα τριήμερο συνεχών διαβουλεύσεων και συσκέψεων, η ελληνική πλευρά σύναξε ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο απέστειλε στις 11 το βράδυ της Δευτέρας.

Ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης, προώθησε το κείμενο στους
συνομιλητές του στο πλαίσιο του Brussels Group, ενώ η ελληνική πρόταση βρίσκεται και στα χέρια Ευρωπαίων ηγετών, καθώς και των επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το απόγευμα της Τρίτης δεν είχε υπάρξει κάποια αντίδραση από την πλευρά των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως υπογραμμίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, το κείμενο που εστάλη αποτελεί αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα. Πρόκειται, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, για "συμβολή της ελληνικής πλευράς στο πλαίσο των πολιτικών της δυνατοτήτων".

Άλλωστε, εκφράζεται η εκτίμηση ότι πλέον είναι ώριμες οι συνθήκες στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης και στο επιπεδο επαφών και συνομιλιών που έχει κάνει ο πρωθυπουργος, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία, που δεν θα δυσαρεστήσει κανέναν.

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, αποφεύγει να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα σημειώνουν πως η κυβέρνηση περιμένει από τους θεσμούς την πρότασή τους και ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με ηγέτες των κρατών και των θεσμών.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησηςΣε ό,τι αφορά στα επιμέρους ζητήματα, στο ελληνικό κείμενο γίνονται αναφορές, μεταξύ των άλλων, στο θέμα του χρέους, της ρευστότητας του πρωτογενούς πλεονάσματος, των μεταρρυθμίσεων, του αναπτυξιακού πακέτου και του ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά στο χρέος, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν πως είναι σημαντικό να επιλυθεί το ζήτημα συνολικά. Τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί ένα βραχυπροθεσμο σχέδιο, που να αποκαθιστά ρευστότητα για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά να προβλέπει κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016.

Επιπλέον, αξίζει να επισημανθεί ότι στο θέμα του χρέους η ελληνική πλευρά αποζητά μια ισχυρή πολιτική δέσμευση και συγκεκριμένο οδικό χάρτη -όχι αόριστες υποσχέσεις.

Σε ό,τι αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, η ελληνική πρόταση το προσδιορίζει για κάτω του 1% για το 2015 και πάνω από 1% για το 2016. Κάποιες πηγές νωρίτερα έκαναν λόγο για 0,8% και 1,5%, αντίστοιχα.

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι στην πρόταση της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ και κάποιες πηγές κάνουν λόγο για 6%, 11% και 23%, χωρίς όμως να πρέπει να θεωρείται «κλειδωμένο» τίποτα.

Στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι πρόκειται για μια πρόταση που έχει μεγάλη φορολογική απόδοση και δημιουργεί ανακατανομή υπέρ των φτωχώτερων εισοδημάτων. Σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό όφελος από το ΦΠΑ, κατά προσέγγιση υπολογίζεται στο ένα δισ. ευρώ.

Επιπλέον, σχετικά με αυτό το θέμα υπογραμμίζεται ότι βασικά προιοντα θα βρίσκονται στο χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι έχει κάνει μια πρόταση, που εκτιμά ότι μπορεί να περάσει και είναι στο πλαίσιο της λαικής εντολής.

Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις, η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις. Επιπλέον, «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση εξακολουθεί να αποτελεί το ζήτημα του ασφαλιστικού.

Πάντως, συνεργάτες του πρωθυπουργού, σε ό,τι αφορά στα επιπλέον ζητήματα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση, παραπέμπουν στο πρόσφατο άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα Le Monde. Εκεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί την υλοποίηση σειράς θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) και της Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, αλλά και παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων, ώστε να αρθούν στρεβλώσεις και προνόμια.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Τσίπρας εκεί είχε αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχει διαφωνία στο μοντέλο αυτό, ωστόσο, πρόσθεσε: "Αποδεχθήκαμε να ολοκληρώσουμε, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη διάθεσή μας για βήματα προσέγγισης".

Στο συγκεκριμένο άρθρο ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί και σε μέτρα περεταίρω αύξησης ττων εσόδων: "Έκτακτη εισφορά στα πολύ υψηλά κέρδη, φόρο στο ηλεκτρονικό στοίχημα, εντατικοποίηση των ελέγχων των μεγαλοκαταθετών/φοροφυγάδων, μέτρα για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ειδικό φόρο πολυτελείας, διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες".

Επιπλέον, εκεί ο κ. Τσίπρας μίλησε για "ενοποίηση ταμείων και την κατάργηση διατάξεων που κακώς επιτρέπουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, γεγονός που αυξάνει το πραγματικό όριο συνταξιοδότησης".

Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο για "εργασιακή μεταρρύθμιση μόνο μετά από διαβούλευση με τον ILO, που ήδη έχει τοποθετηθεί θετικά στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης".

«Κωδικοποιημένα», η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει την επανεξέταση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, χωρίς να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα.

- Όχι στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.

- Κανένα βήμα πίσω στα εργασιακά.

- Κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης της μικρής ΔΕΗ.

Δήλωση Παππά για την ελληνική πρόταση«Η Ελλάδα κατέθεσε, χθες βράδυ, επισήμως στους θεσμούς ένα πλήρες, ενιαίο και συμπαγές κείμενο προτάσεων, όπως, άλλωστε, όριζε και η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου. Όποιος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο επί της πρότασης, ας το κάνει. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αφορισμούς. Όπως είπε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, "όποιος θέλει λύση ας συμβάλλει τώρα, όποιος δεν θέλει λύση ας σιωπήσει"» ανάφερε σε δήλωσή του, το απόγευμα της Τρίτης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Keywords
Τυχαία Θέματα