Ολοκληρώθηκε συζήτηση για τις προγραμματικές

10:26 22/7/2019 - Πηγή: Fimotro
Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης

Κορυφώθηκε η τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. «Ολική μεταμόρφωση από συγκεκριμένα πρόσωπα. Μας έκανε εντύπωση η μετατροπή των ύβρεων και των κραυγών σε μια θεσμική αταραξία. Μακάρι αυτό να είναι δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας, αλλά είναι μάλλον δύσκολο», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του και συνέχισε: «Κύριε

Μητσοτάκη βγαίνετε και λέτε πως νικήσατε το λαϊκισμό και την ακροδεξιά. Για τη διαρκή σας αναφορά στο λαϊκισμό, σε αυτήν εδώ την αίθουσα τα έχουμε ακούσει όλα. Ζητάτε διαρκώς εκλογές. Κάθε φορά που δίναμε μια μάχη στο εξωτερικό, μας λέγατε ότι θα έρθουν δεινά, ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Όταν βγήκαμε από το μνημόνιο, μας λέγατε ότι όχι μόνο δεν θα βγούμε, αλλά θα υπογράψουμε και τέταρτο μνημόνιο. Ποντάρατε ότι θα κοπούν οι συντάξεις. Και όταν δεν σας βγήκε αυτό, τότε μας λέγατε ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Θα κάνετε την αυτοκριτική σας για το είδος της αντιπολίτευσης που μας κάνατε; Μας κατηγορήσατε για τη τραγωδία στο Μάτι, το πιο ακραίο σημείο τυμβωρυχίας αλλά πήρατε όμως την απόφαση να τοποθετήσετε γενικό γραμματέα αυτόν που διαχειρίστηκε την τραγωδία. Δεν διστάσατε να γίνετε μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας και δεν πιστεύατε αυτά που λέγατε. Ας τα βρείτε με αυτούς που εξαπατήσατε».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε: «Δε νικήσατε κανένα λαϊκισμό, τον τροφοδοτήσατε. Με το Μακεδονικό τον κάνατε κινητήρια δύναμη στην προοπτική της εκλογική σας επικράτησης. Και αυτό θα σας ακολουθεί. Γιατί καταρρεύσανε όλα τα αφηγήματά σας στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική».

Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε αναφορά στις ενέργειες της κυβέρνησής τους μετά την έξοδο από το μνημόνιο: «Εμείς από τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, βάλαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για μια νέα οικονομική πολιτική, βασισμένη στη στήριξη της ανάπτυξης και την ελάφρυνση των βαρών για τα μεσαία στρώματα και τις λαϊκές τάξεις. Αυτό το σχέδιο είχε τρεις φάσεις.  πρώτη ήταν στη ΔΕΘ του περασμένου Σεπτεμβρίου, με ένα πακέτο ελαφρύνσεων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ μόνιμων μέτρων το 2018. Η δεύτερη ήταν η δέσμη ελαφρύνσεων που νομοθετήσαμε για το 2019, ύψους 1,14 δισ. ευρώ. Και η τρίτη ήταν η κατάργηση του αφορολόγητου από 1/1/20, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Καθώς και οι ελαφρύνσεις για το 2020, ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Όλα αυτά, απολύτως κοστολογημένα. Αν όλα αυτά τα αθροίσουμε έχουμε 7 δις ευρώ μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και 1,7 δις εφάπαξ. Αυτό ήταν το τέταρτο μνημόνιο; Αυτό ήταν το τέλος των μνημονίων. Επτά δισ. μόνιμα μέτρα από το Σεπτέμβρη του 18 εως και το 2020, από τα οποία 5,2 τα έχουμε ήδη ψηφίσει και υλοποιήσει μέσα στο 18 και 19. Συν το 1,7 εφάπαξ στο τέλος του 2018.».

Φ. Γεννηματά: Καθαρές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κ. Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε την ομιλία της στη βουλή τονίζοντας ότι «ιδεολογία και μέτρα πρέπει να συμβαδίζουν» και εξήγησε: «Κάνατε φοροελαφρύνσεις και σωστά κάνατε. Έχετε θέσει, όμως, πολύ υψηλούς στόχους για τα πλεονάσματα. Θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να πράξετε τις δεσμεύσεις σας;»

Στη συνέχεια, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απουσία κάθε μέριμνας για τους εργαζόμενους. Για όσους έχασαν τη δουλειά τους κατά τη περίοδο της κρίσης. Δεν παίρνουν τα λεφτά τους από τους πτωχευμένους εργοδότες. Χρειάζεται απολογισμός ευθυνών και κατάσχεση περιουσιών. Ανάπτυξη χωρίς μέριμνα για τους εργαζόμενους δεν θα μπορεί να υπάρξει».

«Στηρίζετε το πελατειακό κράτος, γιατί στηρίζεστε σε αυτό, κ. Μητσοτάκη», συνέχισε.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στη συνέχεια κατηγόρησε τη κυβέρνηση για «έλλειψη μέριμνας για το κοινωνικό κράτος» και τόνισε ότι παραδοσιακά η συντηρητική παράταξη βρίσκεται απέναντι στη διεκδίκηση κοινωνικών δικαιωμάτων.

«Δεν ακούσαμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την διάσωση της ΔΕΗ. Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο», συνέχισε η κ. Γεννηματά, ενώ εξήγησε πως η νέα κυβέρνηση δεν έχει σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Θα ασκήσουμε μαχητική και κυβερνητική αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη βουλή. Πάντα υπερασπιζόμενοι τους πιο αδύναμους, προτείνοντας τις δικές μας εναλλακτικές θέσεις, που θα είναι σε συμφωνία προ πάντων με τους πολίτες. Τέλος, χρειάζεται εθνική συνεννόηση σε όλα τα εθνικά ζητήματα, αλλά και την συνταγματική αναθεώρηση»

«Αρκετά με το μπούλινγκ στο ΚΙΝΑΛ. Θα τους ξεμπροστιάσουμε τους συκοφάντες», τόνισε και καταληκτικά εξήγησε πως το κόμμα της θα είναι απέναντι , όποτε χρειάζεται, στη νέα κυβέρνηση «που βρήκε στη μπρίζα τη μονταζιέρα του Μαξίμου που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Δ. Κουτσούμπας: Η νέα κυβέρνηση θα φέρει μέτρα στήριξης στη κερδοφορία

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέχισε λέγοντας ότι η νέα κυβέρνηση «αποδεικνύει ότι θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των προσφύγων με όρους καταστολής» και ότι ουσιαστικά αντί να λύσει το ζήτημα, θα δημιουργήσει νέα προβλήματα.

«Θα είμαστε στον καθημερινό αγώνα για να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης, σε κάθε επαγγελματικο κλάδο. Θα φέρουμε με συνέπεια στη βουλή τροπολογίες, διεκδικήσεις των εργαζομένων και νέες προτάσεις νόμου», συνέχισε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

«Για τους αγρότες, θα διεκδικήσουμε τη μείωση κόστους αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής».

«Δημόσια Υγεία, σημαίνει πρώτα απ’ όλα πλήρη και μόνιμη απασχόληση για τους εργαζομένους και δωρεάν περίθαλψη για τους πολίτες», συνέχισε και διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ θα διεκδικήσει «δωρεάν παιδεία σε κάθε βαθμίδα».

«Η Χ.Α. είναι εκτός βουλής, αλλά δεν πρέπει να υποτιμάται η παρουσία της ακροδεξιάς στη παρούσα βουλή».

«Φορολογείστε τους εφοπλιστές. Διεκδικήστε τις γερμανικές αποζημιώσεις. Διαγράψτε μονομερώς το δυσβάσταχτο χρέος», δήλωσε απευθυνόμενος στη νέα κυβέρνηση ο κ. Κουτσούμπας και τόνισε ότι «κάνετε μόνο τα χατίρια του κεφαλαίου και του ΝΑΤΟ».

«Το ΚΚΕ δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη παρούσα κυβέρνηση», κατέληξε.

Κ. Βελόπουλος: Γιατί βιάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει το θέμα των Σκοπίων;
Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης ξεκίνησε την ομιλία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε να κληθεί από τη δικαιοσύνη ο κ. Κοτζιάς για να απαντήσει γιατί βιάστηκε να υπογράψει τη συμφωνία.

Απευθυνόμενος στον κ. Δένδια, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης είπε: «Διάβασα στο Bloomberg, ότι θέλετε να συνεργαστείτε με τη Τουρκία. Το ίδιο και με την Αλβανία. Έχουμε διμερείς διαφορές, την ΑΟΖ. Δεν λέμε να μαλώσουμε, αλλά έχουμε διαφορές»

Και συνέχισε: «Δεν γεννιούνται Έλληνες. Ο Έλληνας δεν γεννάει πλέον. Υπάρχουν ευρωπαϊκά πρότυπα για να το αλλάξουμε αυτό. Στην Ουγγαρία, για παράδειγμα, η έγκυος παίρνει άτοκο δάνειο και απαλλάσσεται από φόρο εισοδήματος».

«Δεν μπορείς να είσαι φοιτητής 20 χρόνια, πουθενά δεν συμβαίνει αυτό», σχολίασε αναφορικά με το άσυλο.

«Οι ΜΚΟ είναι μπίζνες. Είσαι φιλάνθρωπος; Πάρ’ τους σπίτι σου», συνέχισε και τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσουν τα επιδόματα στους μετανάστες. Αποτροπή και πρόληψη είναι αυτό. Από πότε είναι ο Αφγανός και ο Πακιστανός πρόσφυγας;»

«Μια έκθεση λέει ότι πρέπει να καταργηθούν τα ελαιοτριβεία στην Ελλάδα. Μην δολοφονούμε την ελληνική ελιά και την ελληνική αγροτιά. Πρέπει να δημιουργήσουμε Τράπεζα σπόρων».

«Σφουγγαρίστρα του Λάτση εγώ δεν θα γίνω. Αυτά δεν είναι επενδύσεις. Στηρίξτε πρώτα τον Έλληνα επιχειρηματία», κατέληξε.

Βαρουφάκης: Μπήκαμε στη Βουλή για να θάψουμε τον λαϊκισμό

«Δεν μπήκαμε στη Βουλή για να τιμήσουμε τον λαϊκισμό, μπήκαμε για να θάψουμε τον λαϊκισμό», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αναφορικά με τα πλεονάσματα, ο επικεφαλής του ΜέΡα25 απηύθυνε ερώτημα στη κυβέρνηση «Ποια ρήξη θα κάνετε, με τους δανειστές ή με τον ελληνικό λαό;» και σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες θα λέει «Ναι σε όλα και τήρηση των στόχων».

«Το οπλοστάσιο του κ. Ντράγκι τελείωσε, ξέμειναν από γερμανικά ομόλογα. Το ΜεΡα25 προτείνει όχι ποσοτική χαλάρωση, αλλά μεγάλη έκδοση ομολόγων από την ευρωπαϊκή επενδυτική τράπεζα, που να υποστηρίζονται από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα», συνέχισε.

«Συμβουλές θα δίνουμε και σκληρή αντιπολίτευση θα κάνουμε. Θα είμαστε εδώ να αποκαλύπτουμε την αρνητική πλευρά των θετικών μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση. Θα αποκαλύπτουμε τη ταξική δυστοπία. Η ρήξη θα γίνει. Θα πάρουμε το μέρος των πολλών, των θυμάτων της κρίσης, και της Ελλάδας, αλλά και των πολιτών της υπόλοιπης Ευρώπης», κατέληξε.

Keywords
συζητηση, αλέξης τσίπρας, βουλη, τσιπρας, εκλογες, μνημονιο, νέα, ΔΕΘ, δις, δεη, συριζα, ΚΚΕ, σημαίνει, χρεος, νατο, bloomberg, αοζ, ουγγαρια, μκο, επιδοματα, ελλαδα, τραπεζες, δυστοπία, εθνικη τραπεζα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, σκοπια, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, βαρουφακης, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, ογα επιδοματα, αφορολογητο 2020, αλέξης τσίπρας, το θεμα, αλβανια, δουλεια, δωρεαν, εθνικη, θεμα, μκο, οικονομια, ομολογα, υγεια, bloomberg, ασυλο, βελοπουλος, βρειτε, βρισκεται, γερμανικα, γινει, δανειο, δυναμη, δις, δειγμα, εγκυος, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ελια, επενδυσεις, επτα, εφαπαξ, ιδιο, ειδος, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λεφτα, μαξιμου, ματι, μεριμνα, μειωση, μπορεις, παντα, ουσιαστικα, προβληματα, ρηξη, συγκεκριμενα, συνεχεια, σπιτι, σχεδιο, τουρκια, τριτη, φοιτητης, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, αγορες, δημητρης, εφαρμογη, γινετε, χωρα, πακιστανος, πακετο, σημαίνει, τραπεζα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα