Αυστηρές εγγυήσεις από την αθήνα απαιτεί το βερολίνο…

09:30 11/4/2017 - Πηγή: Fimotro

Καμία ουσιαστική εξέλιξη για τη μείωση του Ελληνικού χρέους δεν είχαμε χθες. Χθες και ενώ στο Βερολίνο η Αγκ. Μέρκελ και η Κρ. Λαγκάρντ είχαν σημαντική -και για τα ελληνικά ζητήματα- συνάντηση στο πλαίσιο των επαφών της Γερμανίδας καγκελάριου με διεθνείς οργανισμούς, ο Β. Σόιμπλε έστειλε νέο ξεκάθαρο μήνυμα: Θέλουμε πρώτα να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήσαμε, σχετικά με τα νέα

μέτρα στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, πριν εξεταστεί το θέμα του χρέους, δήλωσε η εκπρόσωπός του.
Οι δηλώσεις ήλθαν μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, που είπε την Κυριακή, ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές υπό τον όρο ότι θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τον Σεπτέμβριο του 2018, τον Ιανουαρίο του 2019 θα εφαρμοστεί το πακέτο των μέτρων – αντίμετρων που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας, σχολίαζαν χθες κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας πως ο οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας δεν αμφισβητείται από κανέναν, ούτε από τον Σόιμπλε.
Οδικός χάρτης
Με τα δεδομένα έως τώρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε στη Μάλτα προβλέπει τα εξής:
[1] Ολοκληρώνεται η τεχνική συμφωνία, με τα θετικά και τα αρνητικά μέτρα για τη διετία 2019 – 2020
[2] Σε προσεχές Eurogroup συγκεκριμενοποιούνται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με εφαρμογή μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2018
[3] Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων τώρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς αυτά τα μέτρα πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας από το ΔΝΤ και να μπορέσει το δ.σ. του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. «Αυτός είναι ο οδικός χάρτης και δεν αμφισβητείται από κανέναν, ούτε και από τον κ. Σόιμπλε ο οποίος αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε στις δηλώσεις του».
Εν τω μεταξύ χθες ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Μ. Σουλτς, επιβεβαίωσε έμμεσα ότι υπάρχουν διαξιφισμοί στη γερμανική κυβέρνηση για το ελληνικό ζήτημα. Ξεκαθάρισε όμως πως η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εξαρτάται από τον βαθμό με τον οποίο εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις, εκτιμώντας ωστόσο πως τα πλεονάσματα και οι τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για αυτό που είναι αναγκαίο. Πάντως χαρακτήρισε τη συμφωνία της Μάλτα, συμφωνία της λογικής και εκτίμησε πως θα πρέπει να έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον να κρατήσουμε ενωμένη την ΕΕ και να τη διαμορφώσουμε σε ένα ισχυρό μπλοκ, εν μέσω Brexit, προεδρίας Τραμπ και εμπόλεμων καταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Εστία διενέξεων
Ξένοι αξιωματούχοι προεξοφλούν ήδη μια δύσκολη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, η οποία εδώ και μήνες αποτελεί εστία διενέξεων και μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ, σε περιβάλλον έντασης ενόψει των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο. Στο επίκεντρο παραμένει η συγκεκριμενοποίηση της δέσμης των νέων μέτρων, η εφαρμογή των οποίων, από το 2018, συμπίπτει χρονικά με τη μεγάλη συζήτηση για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Ιούλιο του 2018. Στόχος παραμένει η εξεύρεση μοντέλου που θα μπορέσει να παρουσιαστεί ως μια πολιτική νίκη για όλους. Σε ένα τέτοιο σενάριο, εάν δεν απαιτηθεί νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον ESM μετά το 2018, τα μέτρα ελάφρυνσης θα μπορούσαν να υλοποιούνται στη βάση μιας σειράς προαπαιτούμενων επί δημοσιονομικών και διαρθρωτικών στόχων για μια περίοδο τριών έως πέντε ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα