Αυτό είναι το σχέδιο για άμεση «αποσυριζοποίηση» της ερτ

18:45 23/7/2019 - Πηγή: Fimotro

Σχέδιο για την «αποσυριζοποίηση» του δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης και τη μετατροπή του σε αξιόπιστο δίαυλο έγκυρης ενημέρωσης και ποιοτικής ψυχαγωγίας έχουν εκπονήσει στο κυβερνητικό επιτελείο και θα θέσουν σε εφαρμογή το αμέσως προσεχές διάστημα, όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του ο ιστότοπος protothema.gr.

Με στόχο την αντιστροφή της πορείας απαξίωσης στην οποία οδήγησε η προηγούμενη κυβέρνηση την ΕΡΤ και το ΑΠΕ,

οι ιθύνοντες του Μεγάρου Μαξίμου θέλουν να κατοχυρώσουν την ανεξάρτητη λειτουργία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και να τα καταστήσουν ανταγωνιστικούς διαύλους απέναντι στα ιδιωτικά κανάλια. Μπορεί η υπαγωγή της ΕΡΤ και του ΑΠΕ απευθείας στον πρωθυπουργό να έγινε αφορμή για επικριτικά σχόλια περί ενίσχυσης του ασφυκτικού ελέγχου τους από την κυβερνητική ηγεσία, ωστόσο συνεργάτες του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένουν ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε την ακριβώς αντίθετη στόχευση.

«Το επόμενο διάστημα θα γίνει σαφές ότι κόβεται άπαξ και διά παντός ο ομφάλιος λώρος που επί δεκαετίες τώρα ένωνε, άλλοτε πιο ισχυρά και άλλοτε πιο χαλαρά, τα δημόσια μέσα με την εκάστοτε κυβέρνηση», διαβεβαιώνουν πηγές από το κυβερνητικό επιτελείο. «Προπαγανδιστικές εκπομπές που λιβανίζουν την κυβέρνηση και υβρίζουν την αντιπολίτευση, παραπέμποντας σε τριτοκοσμικές χώρες με μονοκομματικά καθεστώτα, δεν έχουν καμία θέση σε δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς ευρωπαϊκής χώρας», επισημαίνουν οι ίδιοι αξιωματούχοι.
Αναφέρουν επιπλέον ότι «δεν πρόκειται να δούμε εφεξής δελτία ειδήσεων στη δημόσια τηλεόραση που να ξεκινούν υποχρεωτικά με τη δραστηριότητα του πρωθυπουργού, ανεξαρτήτως αν αυτή παρουσιάζει ή όχι ειδησεογραφικό ενδιαφέρον».

Άνοδος στην τηλεθέαση

«Όπως γίνεται σε όλα τα σοβαρά και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, έτσι και στην ΕΡΤ την ιεράρχηση των ειδήσεων θα την κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι που στελεχώνουν τον δημόσιο φορέα», διαβεβαιώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, η έμμεση οδηγία που έφτασε από το Μέγαρο Μαξίμου στην Αγία Παρασκευή ήταν να ξεκινήσει άμεσα μια τέτοια ρότα. Την ευθύνη του τομέα των ειδήσεων της ΕΡΤ ανέλαβαν ατύπως δύο στελέχη από το εσωτερικό της: ο Φώτης Καφαράκης και ο Γιάννης Τρουπής, οι οποίοι επιφορτίστηκαν με το καθήκον να κρατήσουν τα ηνία μέχρις ότου αναλάβει η διάδοχη κατάσταση μετά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Γιάννη Δρόσου.

Το εντυπωσιακό, μάλιστα, είναι ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σημαντική αύξηση -έως και διπλασιασμός!- στην τηλεθέαση των ειδήσεων της ΕΡΤ. Ειδικότερα από τις 8 Ιουλίου και ύστερα, το βραδινό δελτίο της ΕΡΤ1 έχει κατά μέσο όρο σταθερά ποσοστά άνω του 10% και ορισμένες ημέρες φτάνει και το 14% με 15%. Το προηγούμενο διάστημα, καθώς και την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η τηλεθέαση του ίδιου δελτίου ήταν στο 4%.

Αυξημένη προσέλκυση τηλεθεατών υπάρχει και στα άλλα δελτία της ΕΡΤ, λένε πηγές από την Αγία Παρασκευή. Οι ίδιοι αποδίδουν τη διαφορά στην αλλαγή του προσανατολισμού και της θεματολογίας. Επισημαίνουν ότι έχουν κάνει «στροφή προς τα λαϊκά και κοινωνικά θέματα, ανεξαρτήτως της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας».

Για παράδειγμα, η ορκωμοσία της Βουλής, που σε άλλες εποχές θα ήταν πρώτο θέμα με εστίαση στην παρουσία του πρωθυπουργού, αξιολογήθηκε ως δέκατο κατά σειρά. Επίσης, στο κυβερνητικό ρεπορτάζ αφιερώνεται λελογισμένος χρόνος και, σε αντίθεση με το παρελθόν, ενσωματώνονται και οι εκάστοτε αντιδράσεις άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Μισθολόγιο και προσλήψεις

Στις επιδιώξεις όσων σχεδιάζουν το νέο τοπίο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι να εξαιρεθεί από τον σφιχτό κορσέ του ενιαίου μισθολογίου το «παραγωγικό κομμάτι» της (ενημερωτικές εκπομπές, ειδήσεις κ.λπ.). Οπως έχουν σήμερα τα πράγματα, η ΕΡΤ δεν μπορεί να προσελκύσει γνωστούς δημοσιογράφους ή ικανούς σκηνοθέτες για να οργανώσει μια ανταγωνιστική εκπομπή.

Το τεράστιο αυτό πρόβλημα, που αν δεν επιλυθεί θα εξακολουθήσει να κρατά τον κρατικό φορέα σε καθήλωση, αντιμετωπιζόταν με διαδικασίες bypass που ήταν στα όρια της νομιμότητας. Η ΕΡΤ συμβαλλόταν με εταιρείες παραγωγής και οι εκπομπές βαφτίζονταν «μεικτές παραγωγές», έτσι ώστε δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες και λοιποί συντελεστές να πληρώνονται χωρίς να τηρείται το ενιαίο μισθολόγιο.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όμως, υπήρχαν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, αφού οι υπάλληλοι της ΕΡΤ αμείβονταν με ψίχουλα σε σχέση με τους συναδέλφους τους που πληρώνονταν από τις εταιρείες παραγωγής. Γι’ αυτό και συχνά οι πρώτοι δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για τη διακριτική μεταχείριση που είχαν έναντι των «παρείσακτων», που για την ίδια δουλειά είχαν πολύ καλύτερες απολαβές.

Εκτός αυτού του προβλήματος, ζήτημα ανακύπτει και με την απαγόρευση προσλήψεων που ισχύει για την ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να μη διαθέτει απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό, όπως για τη στελέχωση του γραφιστικού τμήματος. Προβληματική θεωρείται και η ηλικιακή διάρθρωση των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, καθώς από σύνολο 2.176 ατόμων που αριθμεί το προσωπικό της, μόνο 178 είναι κάτω των 40 ετών, ενώ άνω των 60 είναι 208 άτομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα