Αναζητειται "χρυση τομη" για την τραπεζικη εποπτεια

Ρεπορτάζ : Χάρης Σαββίδης
(από την Ημερησία)
Την κατάργηση της αρχής «ένα κράτος - μία ψήφος» στη διοίκηση της ΕΚΤ εισηγείται η κυπριακή προεδρία, σε νέα συμβιβαστική πρόταση για την τραπεζική εποπτεία, την οποία αποκάλυψαν χθες οι Financial Times. Το νέο...
σχέδιο υιοθετεί το γερμανικό αίτημα για στάθμιση των δικαιωμάτων ψήφου στη διοίκηση του εποπτικού οργάνου ανάλογα
είτε με το μέγεθος του τραπεζικού κλάδου κάθε χώρας είτε σύμφωνα με τον πληθυσμό της. Ζητά, όμως, από το Βερολίνο να υποχωρήσει στο θέμα του εύρους της εποπτείας, περιλαμβάνοντας στη δικαιοδοσία του νέου οργάνου όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης (περί τα 6.000 ιδρύματα) και όχι τις 25 - 30 μεγαλύτερες. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το νέο όργανο θα εποπτεύει και τις (σχετικά μικρές) περιφερειακές γερμανικές τράπεζες.
Η Γαλλία έχει ταχθεί από την αρχή υπέρ μιας τέτοιας λύσης, κάτι που επανέλαβε χθες ο Γάλλος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, υποστήριξε χθες, από την πλευρά του, ότι η Γερμανία θα πρέπει να έχει αυξημένη συμμετοχή στη διοίκηση του νέου οργάνου, προτείνοντας να υιοθετηθεί ποσόστωση ανάλογη με τη συμμετοχή των κρατών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η Γερμανία θα έχει 27,1% των ψήφων, ενώ σήμερα έχει δύο από τις 23 ψήφους στη διοίκηση της ΕΚΤ (8,7%).Η πρόταση της κυπριακής προεδρίας προβλέπει, επίσης, μεταβολή στον τρόπο ψηφοφορίας στη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), προς όφελος των κρατών που δεν θα συμμετάσχουν τελικά στην Τραπεζική Ένωση. Τα κράτη-μέλη της Τραπεζικής Ένωσης θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν διαφορετική θέση από την ΕΚΤ σε τυχόν ψηφοφορίες που θα προκύψουν στην ΕΒΑ. Η τελευταία δεν θα μπορεί να αποφασίσει για τεχνικά ζητήματα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη κρατών που δεν συμμετέχουν στην Τραπεζική Ένωση.Όλες αυτές οι προτάσεις ωφελούν άμεσα τη Βρετανία, που δεν επιθυμεί να συμμετέχει στην Τραπεζική Ένωση, αλλά συμμετέχει ήδη στην ΕΒΑ και δεν θέλει αυτή να παραγκωνιστεί. Παραχωρήσεις περιλαμβάνει η πρόταση και για τα κράτη που δεν συμμετέχουν στην Ευρωζώνη, αλλά θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην Τραπεζική Ένωση (π.χ. Δανία, Σουηδία, Πολωνία). Καθώς αυτά δεν θα εκπροσωπούνται στη διοίκηση της ΕΚΤ, τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα να αγνοούν αποφάσεις που είναι αντίθετες με εκείνες του οργάνου εποπτείας των τραπεζών.
Keywords
Τυχαία Θέματα