Διαδικτυο και παιδια: ευκαιρια για γνωση αλλα και κινδυνοι...

18:00 8/2/2016 - Πηγή: Fimotro
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, 9 Φεβρουαρίου, γιορτάζεται κάθε χρόνο, σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλον τον κόσμο...
και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας το σερφάρισμα στο Internet έχει γίνει εθνική ασχολία καθώς η πλειονότητα των Ελλήνων είναι κάθε μέρα online. Αυτό δεν αφορά μόνο τους ενήλικους αλλά και τα παιδιά, για τα οποία το Internet εκτός από γνώση και ψυχαγωγία, εγκυμονεί και κινδύνους.

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονιών για την ασφαλή
χρήση του Internet από τα παιδιά τους, η WIND πραγματοποιεί εδώ και 6 χρόνια την εκστρατεία ενημέρωσης kids@safety, Internet, κινητό και παιδί. Σε συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, η εκστρατεία περιλαμβάνει ενημερωτικά έντυπα, ημερίδες και συνεχή πληροφόρηση μέσω της ιστοσελίδας www.kids@safety.gr, όπου οι γονείς θα βρουν ότι πιο τελευταίο συμβαίνει στον χώρο του διαδικτύου, συνεντεύξεις από επιστήμονες και άρθρα με στόχο την έξυπνη και ασφαλή χρήση του internet από τους μικρούς και όχι μόνο χρήστες της τεχνολογίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι έρευνες που υλοποιούνται στο πλαίσιο της εκστρατείας, όπως η πρόσφατη έρευνα που έγινε μέσα από τη σελίδα της εκστρατείας στο Facebook (www.facebook.com/KidsAtSafety) η οποία έθετε το ερώτημα σε ποιο σημείο του σπιτιού βρίσκεται ο υπολογιστής. Τη σωστή απάντηση που είναι στο σαλόνι/καθιστικό έδωσε μόνο το 57% των συμμετεχόντων. Ποσοστό αρκετά ανησυχητικό καθώς σύμφωνα με ειδικούς ψυχολόγους αντιμετώπισης θεμάτων τεχνολογίας, καθηγητές πληροφορικής κτλ. ο υπολογιστής πρέπει να βρίσκεται σε κοινό χώρο μέσα στο σπίτι.

Όπως μας είπε και η Δρ. Βερόνικα Σαμαρά: «Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τι κάνουν τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο, με ποιους συνομιλούν, ποιες είναι οι υπηρεσίες που επισκέπτονται».

H κα Σαμαρά Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και επικεφαλής της Δράσης Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet.gr, έχει συγγράψει περισσότερα από 300 άρθρα σε επιστημονικά βιβλία και περιοδικά σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.

Πολύ απλά μας εξηγεί: «Όπως και στον πραγματικό κόσμο: από πολύ μικρό αφυπνίζουμε το παιδί και το ενημερώνουμε, ανάλογα με την ηλικία του, για τις πιθανές κακοτοπιές που θα συναντήσει, εξοπλίζοντας το παράλληλα με τη γνώση που θα το βοηθήσει να αντιμετωπίσει άμεσα την οποιαδήποτε κακή στιγμή. Όπως μαθαίνουμε στο παιδί μας από πολύ μικρό να μην παίρνει ποτέ καραμέλα από άγνωστο στο δρόμο, αλλά να τρέχει αμέσως να μας το πει, έτσι και στο Διαδίκτυο του μαθαίνουμε να μη συνομιλεί με αγνώστους. Του εξηγούμε τη λέξη «φίλος» και τη σημασία αυτής, για να κατανοήσει ότι οι διαδικτυακοί φίλοι μπορεί να είναι άγνωστοι. Το μαθαίνουμε από μικρό να έχει καλούς τρόπους και να σέβεται τους γύρω του, για να το κάνει και στο Διαδίκτυο. Του εξηγούμε τις συνέπειες για κάθε μια πράξη του, καλή ή κακή. Και κάτι πολύ σημαντικό: αν το παιδί μας, μας ζητήσει τη βοήθειά μας στο Διαδίκτυο, το κάνουμε αμέσως, δεν το αμελούμε. Για να μας ζητάει βοήθεια, υπάρχει σοβαρός λόγος!»

Και μας δίνει μια πολύ σημαντική συμβουλή σχετικά με το πώς πρέπει να αντιδρούν οι γονείς όταν διαπιστώσουν ότι τα παιδιά τους κινδυνεύουν:

«Να μην πανικοβάλλονται. Να παραμένουν ψύχραιμοι και να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Και κάτι ακόμα, για να προλάβουμε καταστάσεις: στο Διαδίκτυο (και όχι μόνο) δεν απαγορεύουμε «έτσι απλά». Εξηγούμε τους λόγους των «Όχι» μας. Εάν π.χ. μια ιστοσελίδα δεν είναι για την ηλικία του παιδιού μας, κάποιο σοβαρό λόγο θα έχει. Πρέπει να τον ανακαλύψουμε και να τον εξηγήσουμε στο παιδί, έτσι ώστε να κατανοήσει ότι είναι για τη δική του ασφάλεια και ευημερία. Το απαγορευμένο είναι και το πιο «γλυκό», από αρχαιοτάτων χρόνων!»

Φροντίστε για την έγκαιρη ενημέρωσή σας και την ασφάλεια των παιδιών σας, μείνετε συντονισμένοι στο www.kids@safety.gr και στη σελίδα της εκστρατείας της WIND στο Facebook www.facebook.com/KidsAtSafety
Keywords
Τυχαία Θέματα