Διάψευση βρούτση για την πώληση οφειλών σε fund

Το δημοσίευμα – “βόμβα” του Reuters έφερε κυβερνητικές διαψεύσεις

Αναταραχή προκάλεσε το δημοσίευμα του Reuters για πώληση ασφαλιστικών οφειλών ύψους 12 δισ. ευρώ σε ιδιώτες. Η αναταραχή ήταν τόσο μεγάλη που ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μέσα σε περίπου μία ώρα έβγαλε μία λιτή ανακοίνωση με την οποία διέψευδε με δήλωσή του το δημοσίευμα του πρακτορείου. «Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds

όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «βόμβα» του Reuters, η κυβέρνηση δρομολογεί σχέδιο σε ιδιώτες επενδυτές για πώληση οφειλών πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε πώληση οφειλών ύψους αρκετών δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά Ταμεία σε ιδιώτες επενδυτές, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει μετρητά και να συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας, σύμφωνα με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η νέα κυβέρνηση επιδιώκει την προσέλκυση επενδύσεων και την αντιμετώπιση ζητημάτων που επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης, όπως τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ενώ προσπαθεί να βρει τρόπο να ενισχύσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού της συστήματος. «Υπάρχει στρατηγική να πουληθούν ορισμένα assets που τα τελευταία χρόνια δεν είχε καταφέρει να εισπράξει το ασφαλιστικό σύστημα», δήλωσε ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο πρακτορείο που αναφέρει πως το σχέδιο, του οποίου ηγείται ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, θα αφορά σε πώληση οφειλών ύψους έως 12 δισ. ευρώ, από τα 35 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και πιθανόν οι συναλλαγές να είναι πολλές. Δεν αναμένεται να περιλαμβάνει τιτλοποίηση οφειλών, καθώς η μεταβίβαση των δικαιωμάτων επί των οφειλών μέσω της έκδοσης ενυπόθηκων αξιογράφων θα μπορούσε να θεωρηθεί δανεισμός και να συναντήσει εμπόδια από την Eurostat. Αντίθετα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξασφαλίσει προκαταβολή και να συμφωνήσει σε ένα σχήμα διαμοιρασμού κερδών. Οι πωλήσεις θα γίνουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής. Ο αγοραστής από την άλλη θα πρέπει να βρει διαχειριστή για την είσπραξη των οφειλών.

Το σχέδιο θα ορίζει ημερομηνία αποκοπής τις 31 Δεκ. 2014, που σημαίνει ότι θα αφορά σε απαιτήσεις που έχουν συσσωρευθεί μέχρι αυτή την ημερομηνία, εστιάζοντας σε οφειλές άνω των 100.000 ευρώ. Το πρόγραμμα δεν θα περιλαμβάνει οφειλές που έχουν ήδη ρυθμιστεί ή χρέη ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ταμεία, είπε ο αξιωματούχος. Στόχος είναι ο αρχικός σχεδιασμός να έχει καταλήξει έως το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η προετοιμασία στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και οι πωλήσεις να πραγματοποιηθούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης συμβούλου για το έργο.

Τι έλεγαν κύκλοι του Νότη Μηταράκη στο OPEN

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV που βασίστηκε σε κύκλους του υφυπουργού Εργασίας, Νότη Μηταράκη, το Δημόσιο καταφεύγει σε μεθόδους που βλέπουμε για πρώτη φορά. Ουσιαστικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, -εάν ευσταθεί το δημοσίευμα του Reuters, θα γίνει «στενό μαρκάρισμα» κυρίως σε πολύ μεγάλους οφειλέτες των ασφαλιστικών Ταμείων.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να το προχωρήσει το επόμενο διάστημα είναι 12 δισ. ευρώ απαιτήσεις του υπουργείου Εργασίας από μεγάλους ασφαλισμένους, κυρίως επιχειρήσεις, να εκχωρηθούν σε ξένα funds, τα οποία θα αναλάβουν και τον ρόλο της εισπρακτικής απέναντι στους οφειλέτες. Μάλιστα, οι οφειλές είναι πριν το 2014 -πάρα πολλές από αυτές είναι παγωμένες από το 2014- και η εισπραξιμότητά τους είναι μηδενική. Ετσι, στο στόχαστρο βρίσκονται οφειλέτες, κυρίως επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 100.000 ευρώ. Στο υπουργείο Εργασίας, θα ήταν ευχαριστημένοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αν μπορούσαν να εισπράξουν το 10% από αυτές τις εισφορές, δηλαδή περίπου 1,2 δισ.

Keywords
Τυχαία Θέματα