Δημιουργειται ειδικο ταμειο για να ''καθαρισει'' με τα ''κοκκινα'' δανεια...

12:00 16/2/2015 - Πηγή: Fimotro
Ενας κρατικός φορέας θα αναλάβει να καθαρίσει τα κόκκινα δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν προχωρώντας...
σε ειδικές ρυθμίσεις, ή ακόμα και σε «κούρεμα» εφόσον χρειάζεται, και στη συνέχεια σε εξονυχιστικό έλεγχο.

Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός ταμείου το οποίο θα αγοράσει από τις τράπεζες τα δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και για τα οποία δεν είναι δυνατό να γίνει ρύθμιση.

Με κοινωνικά κριτήρια

Σε πρώτη φάση, ο νέος φορέας θα αποκτήσει δάνεια κάθε
είδους (στεγαστικά, καταναλωτικά, κάρτες) από νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως αυτό καθορίζεται από τη στατιστική υπηρεσία (περί τα 15.000 ευρώ ετησίως για νοικοκυριό με δύο παιδιά). Θα περιλαμβάνονται, επίσης, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες δυσκολεύονται να τα αποπληρώσουν αλλά, κατά τα άλλα, είναι βιώσιμες.

Αυτός ο νέος ενδιάμεσος φορέας θα εξετάζει την κάθε περίπτωση με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ώστε να αποφασίζεται ο τρόπος αποπληρωμής. Θα προβλέπονται διάφορες μέθοδοι διακανονισμού, όπως το σπάσιμο του δανείου σε δύο μέρη, ένα που θα εξυπηρετείται και ένα που θα παγώνει, ενώ θα γίνεται και κούρεμα σε κάποιες περιπτώσεις. Σε κάθε ενδεχόμενο, στόχος θα είναι να δίνεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες να εξοφλούν την οφειλή τους με βάση τις πραγματικές δυνατότητες και να διατηρούν ταυτόχρονα την ιδιοκτησία της πρώτης τους κατοικίας.

Για τις επιχειρήσεις θα εξετάζονται τα κριτήρια βιωσιμότητας, ενώ θα αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, κυρίως για διατήρηση ή και δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Κεντρικός στόχος του νέου συστήματος είναι να αποφευχθεί η πώληση των προβληματικών δανείων σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες ειδικεύονται στις πτωχεύσεις και αγοράζουν τα δάνεια σε χαμηλότερες τιμές, πιέζοντας στη συνέχεια για την είσπραξη με δικαστικά μέσα και πλειστηριασμούς.

Αντ' αυτού, τα δάνεια θα εξαγοραστούν από τον νέο ενδιάμεσο φορέα, οι τράπεζες θα εισπράξουν τα ίδια και μεγαλύτερα ποσά, «καθαρίζοντας» έτσι το χαρτοφυλάκιό τους, ενώ η διαχείριση στη συνέχεια θα γίνεται από τον συγκεκριμένο φορέα με κριτήρια κοινωνικά, αλλά και προς όφελος της εύρυθμης λειτουργίας της οικονομίας. Η αποφυγή μαζικών πλειστηριασμών, εκτός από το προφανές κοινωνικό όφελος, θα αποτρέψει και την πίεση στις τιμές των ακινήτων.
Keywords
Τυχαία Θέματα