Εκθεση βομβα για το ασφαλιστικο βαζει τελος στις προωρες συνταξιοδοτησεις

09:35 21/7/2014 - Πηγή: Fimotro
Η ύπαρξη συνταξιούχων γήρατος σε ηλικία κοντά ή μικρότερη των 50 ετών στερείται κάθε λογικής». Αυτό ήταν ένα μόνο από τα συμπεράσματα της μελέτης του ΚΕΠΕ για το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας...
τα ευρήματα της οποίας προκαλούν σοκ.
Γιατί καταλήγει ότι απέτυχαν παταγωδώς οι προσπάθειες συμμαζέματος των Ταμείων που έχουν γίνει έως τώρα και σημειώθηκε «έκρηξη» συνταξιοδοτήσεων.
Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
σε μία χώρα γερασμένη, που αντιμετωπίζει και οικονομικά προβλήματα, δεν έχουν λογική σύμφωνα με τη μελέτη, που εντόπισε αυξημένο αριθμό συνταξιούχων κοντά στα 50 έτη, σε συγκεκριμένες ειδικότητες και Ταμεία, χωρίς να πρόκειται για εργαζομένους σε αντικειμενικά ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Τα ευρήματα της μελέτης, την οποία παρουσιάζει στο σύνολό της το «Βήμα της Κυριακής» προδιαγράφουν τα νέα μέτρα που αναμένεται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση το ερχόμενο φθινόπωρο.
Η νέα ασφαλιστική ρύθμιση προβλέπει:
- Ενοποιήσεις Ταμείων αλλά και όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης
- Κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων
- Καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους
- Εκ βάθρων αλλαγές στο σύστημα είσπραξης των εισφορών, με ορίζοντα το 2017, οπότε οι αντίστοιχοι μηχανισμοί των Ταμείων θα ενσωματωθούν στις εφορίες
- Επανάκριση όλων των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα
Αναλύοντας το κορυφαίο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι ένα ασφαλιστικό σύστημα με χαλαρούς κανόνες συνταξιοδότησης και σχετικά υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης δεν είναι βιώσιμο.
Διαπιστώνουν ότι οι προϋποθέσεις αυτές διαφέρουν σημαντικά τόσο μεταξύ των Ταμείων όσο και μέσα στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο. Το 2010 η μέση ηλικία συνταξιοδότησης ήταν 62,34 έτη (62,39 για τους άνδρες και 63,31 για τις γυναίκες). Το γενικό όριο συνταξιοδότησης ήταν τότε τα 65 χρόνια για τους άνδρες και το 60ο για τις γυναίκες.
Το διάστημα 2010-2013 αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των νέων συνταξιούχων (όσων αποχώρησαν εντός συγκεκριμένων ετών), γεγονός που οφείλεται σε κάποιο βαθμό στην ύφεση της οικονομίας που ωθεί σε μείωση της απασχόλησης.
Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση του αριθμού των νέων συνταξιοδοτήσεων του Δημοσίου από το 2010 στο 2011, κυρίως λόγω της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας που εφαρμόστηκε τον Νοέμβριο του 2011 και η οποία εξώθησε σε σύνταξη όσους είχαν τουλάχιστον 33 έτη συντάξιμης εργασίας και ηλικία 53 ετών.
Επίσης το 2011 καταγράφεται σημαντική αύξηση των νέων συνταξιοδοτήσεων του ΙΚΑ που, αν και για τους άνδρες διορθώνεται, για τις γυναίκες παραμένει και το 2012.
Αντίστοιχα το 2012 παρατηρείται αθρόα έξοδος στον ΟΓΑ τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Τέλος, το 2013 καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των νέων συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, ειδικά των ανδρών, που σχεδόν διπλασιάστηκαν.
Φαίνεται λοιπόν ότι ο αριθμός των νέων συνταξιούχων αυξήθηκε σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, με μικρές χρονικές διαφοροποιήσεις, ενώ το 2013 ο συνολικός αριθμός των νέων συνταξιούχων καταγράφει οριακή μείωση.
Είναι εντυπωσιακό ότι ο αριθμός των νέων συνταξιούχων γυναικών σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2009 και 2012 και από 57.000 εκτοξεύτηκε στις 98.000. Για τους άνδρες οι αντίστοιχες νέες συντάξεις ήταν 95.000 το 2009 και 142.000 το 2011, αύξηση κοντά στο 50%.
Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
Σε σχόλιο προέβη Δημήτρη ο βουλευτή Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης (υπεύθυνος ΕΕΚΕ Εργασίας), για τη μελέτη του ΚΕΠΕ για το ασφαλιστικό και τη σημερινή συνέντευξη του Υπουργού Εργασίας.

Αναλυτικά η δήλωση αναφέρει:

«Ο Υπουργός Εργασίας επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ως «λαγό» την παραγγελθείσα από αυτόν μελέτη του ΚΕΠΕ για το ασφαλιστικό, ώστε να προωθήσει την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων με τέτοιο τρόπο που να οδηγεί στο κατώτερο δυνατόν επίπεδο, όσον αφορά το ύψος των συντάξεων, και στο ανώτερο δυνατόν επίπεδο, όσον αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η σημερινή «πρόσκληση» του Υπουργού Εργασίας στον ΣΥΡΙΖΑ για συνολική αντιπαράθεση στη Bουλή για τα εργασιακά και την κοινωνική ασφάλιση είναι υποκριτική κι αποτελεί πολιτική κοροϊδία.

Ο Υπουργός Εργασίας, αν πραγματικά επιθυμούσε να κάνει μια τέτοια πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε τίποτε άλλο να κάνει, παρά να ζητήσει από τον πρόεδρο της Bουλής να έλθουν άμεσα για γενικευμένη συζήτηση στη Bουλή οι δύο επίκαιρες επερωτήσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ κι ένα μήνα για τις νέες δυσμενείς εξελίξεις στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις.

'Όμως, απ ότι φαίνεται, ο ίδιος και το προεδρείο της Bουλής έχουν παραπέμψει μια τέτοια συζήτηση στη βουλή στις «ελληνικές καλένδες».

Οι ασφαλισμένοι κι όλος ο λαός, αν θέλουν να αποτρέψουν την τελική εκθεμελίωση της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων, έχουν μπροστά τους μια επιλογή: να ανατρέψουν με τους αγώνες και την ψήφο τους την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να σταματήσουν τη συντελούμενη από αυτή κοινωνική, οικονομική και παραγωγική καταστροφή.
Keywords
Τυχαία Θέματα