ΕΚΤ:ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΞΙΟΛΟΓΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 5Η ΔΟΣΗ

15:32 23/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας παρουσιάζει κάποια προβλήματα, αλλά η αξιολόγηση της τρόικας αναμένεται να είναι θετική, δήλωσε την Δευτέρα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβόντι, μιλώντας στην τηλεόραση...
του Reuters Insider. Στο μεταξύ, ο Όλι Ρεν δήλωσε σήμερα πως αν και η Ελλάδα
έχει απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, παρόλα αυτά δεν τον έχει εξαλείψει οριστικά.
O κ. Νοβότνι,ο πρώτος Ευρωπαίους αξιωματούχος που ήδη από τις 13 Απριλίου είχε προειδοποιήσει για τα προβλήματα που παρατηρούνται στην εφαρμογή του Μνημονίου, πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται συζήτηση για πλαίσιο εξασφαλίσεων προκειμένου να δοθεί νέα βοήθεια στην χώρα, όσο αυτή εφαρμόζει το πρόγραμμα.
Στο μεταξύ, ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γιενς Βάιντμαν, επανέλαβε, την Δευτέρα, την αντίθεσή του με την περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τα ομόλογα που δέχεται ως ενέχυρο για τον δανεισμό των τραπεζών. «Το πλαίσιο των ενέχυρων στο Ευρωσύστημα δεν πρέπει να επιδεινωθεί με την αποδοχή κρατικών ομολόγων μετά από τον ανασχεδιασμό τους (reprofiling)», δήλωσε ο κ. Βάιντμαν σε ομιλία που έκανε σε συνέδριο, σύμφωνα με το Reuters, υπονοώντας ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα αν η χώρα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.
Σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Κριστιάν Νουαγιέ, δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα έπληττε τον ιδιωτικό τομέα, καθώς ένας μεγάλος όγκος του χρέους διακρατείται από τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. Ο κ. Βάιντμαν προειδοποίησε για τους κινδύνους από την αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο οποίος έφθασε το 2,8% τον Απρίλιο. «Μία προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού πάνω από το 2%, λόγω των υψηλότερων τιμών των πρώτων υλών, δεν είναι από μόνη της λόγος για αντίδραση της νομισματικής πολιτικής», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας:
Ρεν: «Έχουμε περιορίσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας αλλά δεν τον έχουμε εξαλείψει»
Την ικανότητα της Ελλάδας να προχωρήσει στις αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ αμφισβήτησε ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, ενώ τόνισε πως οι προσπάθειες της Ελλάδας δεν είναι αρκετές για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές στις αρχές του 2012.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Ρεν δήλωσε: «Εκτιμούμε πως η Ελλάδα ουσιαστικά δεν μπορεί να ιδιωτικοποιήσει περιουσιακά στοιχεία της αξίας 50 δισ. ευρώ στη διάρκεια των ερχόμενων ετών, τα οποία αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 20% του ΑΕΠ της χώρας». Μιλώντας σε ημερίδα για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση στη Βιέννη, ο κ. Ρεν σημείωσε επίσης πως η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει επειγόντως τα μέτρα που λαμβάνει για την προσαρμογή του προϋπολογισμού και να επιδιώξει σύντομα αποκρατικοποιήσεις, σημειώνοντας ότι αναμένει την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώσει τα νέα μέτρα.
Ο ευ
Keywords
Τυχαία Θέματα