Ενα λευκωμα μνημης για τα 40 χρονια απο τη δικτατορια...

Μια διαφωτιστική ματιά στην Μεταπολίτευση δίνει η έκθεση στο Ίδρυμα της Βουλής μέσα από τον κατάλογο της «Η δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη». Τίτλος του εντύπου- καταλόγου είναι η φράση...
από τη διακήρυξη της Ε΄ Αναθεωρητικής Βουλής της 18ης Ιανουαρίου του 1975 σύμφωνα με την οποία «ο Ελληνικός λαός μη ενδώσας ουδ’ επί στιγμήν εις την τυραννίαν διακηρύσσει: Η δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη».

Το έντυπο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χρονολόγιο
γεγονότων από την 24ην Ιουλίου 1974, τα γεγονότα της πτώσης της Δικτατορίας που προκλήθηκαν από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, την παράδοση της εξουσίας από τους στρατηγούς της χούντας στους πολιτικούς, την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή τη νύχτα της 23ης προς την 24ην Ιουλίου, την συγκρότηση της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, την αποκατάσταση των ατομικών ελευθεριών με την απελευθέρωση των εξόριστων από τη Γυάρο και τις άλλες φυλακές. Γίνεται, επίσης, αναφορά στον αγώνα για τη σταδιακή αποδιάρθρωση των χουντικών μηχανισμών εν μέσω του Αττίλα 2 που οδήγησε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να διατάξει την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

Μέσα από αφίσες, κείμενα, βιβλία, πρωτοσέλιδα εφημερίδων παρουσιάζεται η ίδρυση των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις, Ενωμένη Αριστερά ( που εξέφραζε τότε το νομιμοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας).

Με ιστορικές φωτογραφίες, ψηφοδέλτια, φέιγ βολάν και σκίτσα καλύπτονται οι πρώτες ελεύθερες εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974 καθώς και ο πρώτος εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και ο αγώνας των δημοκρατικών κομμάτων για το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974 που με ποσοστό 69,2% του εκλογικού σώματος έβαλε τέλος στη βασιλεία, καθιερώνοντας την Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με το νέο Σύνταγμα της 9ης Ιουλίου 1975.

Φωτίζεται επίσης το χρονικό της σύλληψης, της ποινικής δίωξης ,της δίκης και της φυλάκισης των πραξικοπηματιών. Το λεύκωμα ολοκληρώνεται με την ανάδειξη της πολιτιστικής δημιουργίας που άνθισε ειδικά, στον χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου, της ποίησης και ιδιαίτερα της μουσικής με κυρίαρχο τον Μίκη Θεοδωράκη.

Στον πρόλογο της έκδοσης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, επισημαίνοντας ότι πριν σαράντα χρόνια, το 1974, η Ελλάδα αντιμετώπισε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της ιστορίας της, τονίζει: «Ένα επαίσχυντο δικτατορικό καθεστώς είχε, για επτά χρόνια, τυραννήσει και ταπεινώσει τον ελληνικό λαό και τον ελληνισμό στο σύνολό του. Ανίκανο να αντιμετωπίσει τις δραματικές συνέπειες της εθνικής τραγωδίας στην Κύπρο εγκατέλειψε έντρομο την εξουσία.
Ο ελληνικός πολιτικός κόσμος –με πρωτεργάτη τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, του οποίου η επιστροφή στις 24 Ιουλίου 1974 σηματοδότησε την επάνοδο στη δημοκρατία– κατάφερε να ενωθεί ενώπιον της πολλαπλής κρίσης, στην κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας. Μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων έλαβε χώρα η αποκατάσταση των ελευθεριών και της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα –με κορύφωση, στα τέλη Σεπτεμβρίου, τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ για πρώτη φορά από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου το 1947».
Keywords
Τυχαία Θέματα