Έως 18% αύξηση του αεπ θα πετύχει η ελλάδα

15:04 10/5/2021 - Πηγή: Fimotro
Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει εκρηκτική άνοδος στο Ελληνικό ΑΕΠ λόγω του Ταμείου Ανάπτυξης

Η τόνωση που θα προσφέρουν στην ευρωπαϊκή οικονομία τα έως 800 δισ. ευρώ χρηματοδότησης της ΕΕτα επόμενα πέντε χρόνια μπορεί να βοηθήσουν την περιοχή να επανέλθει προς την προ κρίσεως αναπτυξιακή πορεία της, σύμφωνα με οικονομολόγους που επικαλούνται οι FT.

Οι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ έχουν ήδη υποβάλει σχέδια για δαπάνη του δικού τους μεριδίου των επιχορηγήσεων και δανείων που προσφέρουν οι Βρυξέλλες,

για να μπορέσουν να διορθώσουν την οικονομική ζημιά που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19. Τα σχέδια αυτά επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στις επενδύσεις σε «πράσινα» και ψηφιακά έργα, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα.

Η Morgan Stanley εκτιμά πως το ευρωπαϊκό εγχείρημα θα ενισχύσει το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 3,5%.

Σύμφωνα με τους FT, οι προβλέψεις των οικονομολόγων διαφέρουν πολύ, αλλά οι περισσότεροι που έχουν εξετάσει τα εθνικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στις Βρυξέλλες μέχρι στιγμής πιστεύουν πως θα αποφέρουν σημαντική τόνωση της ανάπτυξης, πιθανότερα μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπουν η ΕΕ και οι χώρες οι ίδιες.

Αν και οι περισσότερες χώρες υποθέτουν πως για κάθε 100 ευρώ που θα δαπανηθούν, θα υπάρξει μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 40 δολάρια, η S&P υποθέτει πως η αύξηση αυτή θα είναι 1 προς 1, αν όχι περισσότερο. Προβλέπει πως οι ύψους σχεδόν 400 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις της ΕΕ θα ενισχύσουν το ΑΕΠ της περιοχής κατά 1,5-4,1% τα επόμενα πέντε χρόνια, αναλόγως του πόσα κεφάλαια θα δαπανηθούν και πόσο καλά θα χρησιμοποιηθούν.

Ως προς την Ελλάδα, όπως αναφέρουν οι FT, το σχέδιο, το οποίο πήρε εύσημα από τις Βρυξέλλες για τη συνοχή του σχεδιασμού του, προβλέπει τόνωση του ΑΕΠ κατά 7% μέχρι το 2026. Ωστόσο, η Morgan Stanley εκτιμά πως η Ελλάδα θα βιώσει άνοδο πιο κοντά στο 12%, ενώ η S&P κάνει λόγο για τόνωση έως 18% -την υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Σύμφωνα με τον Jacob Nell της Morgan Stanley, ορισμένες από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες του προγράμματος περιλαμβάνουν το πόσο αποτελεσματικά θα δαπανηθούν τα χρήματα και πόσα θα είναι τα χρήματα.

Σημειώνεται πως στην εξαετία έως το 2020, οι χώρες της ΕΕ κατά μέσο όρο δαπάνησαν λίγο περισσότερο από το μισό των χρημάτων που κατανεμήθηκαν από τις Βρυξέλλες. Αλλά ο ρυθμός απορρόφησης της χρηματοδότησης της ΕΕ ήταν πιο κοντά στο 90% στη εξαετία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, υποδηλώνοντας πως οι χώρες μπορούν καλύτερα να βάζουν τις χρηματοδοτήσεις να δουλεύουν όταν υπάρχουν υφέσεις παρόμοιες με την τωρινή.

The post Έως 18% αύξηση του ΑΕΠ θα πετύχει η Ελλάδα appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα