Η πρωτη εκθεση ραϊχενμπαχ για δημοσια διοικηση και φορολογια

Ρεπορτάζ : Νίκος Β. Τσίτσας
(από το Έθνος)
H στήριξη της ανάπτυξης, της απασχόλησης και του ανταγωνισμού μέσω της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης καθώς και η διατήρηση της προόδου προς τη δημοσιονομική σταθεροποίηση στη χώρα μας είναι οι τρεις βασικοί άξονες στους οποίους...
θα παρέχει τεχνική βοήθεια η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αναφέρεται στην πρώτη τριμηνιαία έκθεση που παρέδωσε προχθές ο επικεφαλής της Task Force κ. Ράιχενμπαχ στην ελληνική κυβέρνηση.
Η Task Force έχει καταγράψει τα κράτη-μέλη καθώς και τους διεθνείς οργανισμούς οι οποίοι επιθυμούν να
συνδράμουν με τεχνική βοήθεια στην προσπάθεια της Ελλάδας να πετύχει τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. στο Euro-group της 21ης Ιουλίου.
Στην έκθεση καταγράφονται τρεις βασικές προκλήσεις για την ελληνική κυβέρνηση, για τις οποίες θα προσφέρει τεχνογνωσία η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης:
Η επίσπευση 100 έργων από το ΕΣΠΑ ύψους 11 δισ. ευρώ, με έμφαση στα έργα εκμετάλλευσης αυτοκινητόδρομων, στη διαχείριση αποβλήτων και στις επενδύσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στην ενίσχυση της ρευστότητας ΜΜΕ.
Την άμεση είσπραξη 6-8 δισ. από τα συνολικά 60 δισεκατομμύρια ευρώ οφειλόμενων φόρων.
Την άμεση μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση η έκθεση της Task Force αναφέρει ότι παρόλο που έχουν ψηφιστεί νόμοι όπως ο "Καλλικράτης" για την τοπική αυτοδιοίκηση και για την Ενιαία Αρχή Προμηθειών, "δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα της διοίκησης και απαιτείται συνεχής παρακολούθηση της προόδου με στοιχεία και αριθμούς".

Σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη σύσταση "διευθύνουσας ομάδας υψηλού επιπέδου για τη μεταρρύθμιση του κράτους", υπό τον πρωθυπουργό.
Επίσης θα συσταθεί και διυπουργική επιτροπή, η οποία θα συντονίζει τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες.
Συμφωνία
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η Task Force έχουν συμφωνήσει την παροχή τεχνικής βοήθειας σε 7 τομείς: διάρθρωση και κανόνες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, διαχείριση και παρακολούθηση προϋπολογισμού, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καλύτερη ρυθμιστική διακυβέρνηση, περιορισμός της γραφειοκρατίας και πάταξη της διαφθοράς.
Οι ελληνικές αρχές έχουν αποδεχτεί την παροχή τεχνικής βοήθειας από τις γαλλικές αρχές για θέματα διάρθρωσης και κανόνων στη δημόσια διοίκηση και συζητούν -μέσω της Task Force- για τη συνεργασία με τις γερμανικές αρχές προκειμένου να δεχτούν συμβουλές στον τομέα της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση.
ΔΗΜΟΣΙΟ
Επιτροπές με κλήρωση
Την απόφαση για συγκρότηση επιτροπών στο Δημόσιο με ηλεκτρονική κλήρωση προκειμένου να διενεργούν διαγωνισμούς, να αξιολογούν και να παραλαμβάνουν υπηρεσίες, προμήθειες και έργα, υπέγραψε χτες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας. Το μέτρο αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην κα
Keywords
Τυχαία Θέματα