Ηχηρό μήνυμα εε στην τουρκία για την κυπριακή αοζ

20:10 18/6/2019 - Πηγή: Fimotro
Ποια είναι τα μέτρα που θα πάρει για πρώτη φορά

Η Τουρκία διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ η ΕΕ αρκείται προς στιγμήν στις λεκτικές προειδοποιήσεις αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης πως οι ενέργειες της Τουρκίας την απομακρύνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εγείρουν το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Μιλώντας μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ο κ. Χαν σημείωσε πως παρατείνεται η de facto

αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι. Προσέθεσε πως οι κινήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ διαδραμάτισαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των εταίρων.

Τέτοιες «παράνομες ενέργειες», είπε ο κ. Χαν επηρεάζουν αρνητικά ολόκληρο το εύρος των σχέσεων ανάμεσα στην Ένωση και την Άγκυρα.

Ο Γιοχάνες Χαν πρόσθεσε πως υπήρξε έκκληση να εξεταστούν τα κατάλληλα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν σε βάθος της Τουρκίας, δίχως καθυστέρηση. Σε αυτά περιλαμβάνονται η διακοπή χρηματοδότησης και η μη πρόσκληση σε διεθνείς συναντήσεις.

Από εκεί και πέρα «Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ» επισημαίνουν διπλωματικές πηγές μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. «Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δόθηκε μια σκληρή μάχη της Ελλάδας» προσθέτουν.

Όπως μετέδωσε ο Alpha στο κεντρικό του δελτίο τα μέτρα θα βρίσκονται σε πλήρη συνάρτηση με την ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και τις πρόσφατες κινήσεις της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα το πρώτο μέτρο θα έχει να κάνει με την θεώρηση των διαβατηρίων. Το δεύτερο θα σχετίζεται με ευρύτερες οικονομικές κυρώσεις, όπως πάγωμα κονδυλίων. Το τρίτο και τελευταίο μέτρο σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα είναι το πάγωμα της τελωνειακής ένωσης.

Ακάθετοι οι Τούρκοι: Έχει κάνει γεώτρηση ο Πορθητής – Στέλνουμε και το Γιαβούζ

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκία Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη των γεωτρήσεων του τουρκικού γεωτρύπανου Φατίχ εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

«Συνεχίζουμε με το πλοίο μας Φατίχ τη δεύτερη γεώτρηση μας στην περιοχή ‘’ Finike-1’’ Το βἀθος του νερού εκεί φτάνει 2300 μέτρα. Η γεώτρηση μας έχει ξεπεράσει τα 3000 μέτρα. Στόχος μας είναι να κατέβουμε στα 5000-5500 μέτρα. Εχουμε στόχο εργασίας 120 ημερών», είπε.

Ο ίδιος ανέφερε πως το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας ξεκινά το ταξίδι του για την Κύπρο. «Συνεχίζουμε τις εργασίες μας το δεύτερο γεωτρύπανο μας το Γιαβούζ θα είναι έτοιμο. Την Πέμτη θα ξεκινήσει το ταξίδι του. Αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις του στις περιοχές του του παραχωρήθηκαν από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», τόνισε.

Ο Ντονμέζ ανέφερε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα τα των ομογενών και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου᾽᾽ και τόνισε πως ᾽᾽όσοι θέλουν να βγάλουν την Τορκία έξω από τον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου δεν έχουν καταλάβει πως δεν υπάρχει λύση δίχως την Τουρκία».

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το θέμα συζήτησης.

Τον χαβά του και ο Ερντογάν

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα αλλά και η ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη δράση της Τουρκίας δεν προκάλεσαν αναστάτωση στην Αγκυρα, που διατηρεί χαμηλούς τόνους.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με διαρροές προς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε πως «η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία) εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην Ε.Ε. Από τη δική μας πλευρά, σε ανώτατο επίπεδο τα μηνύματα που δίνονται είναι ξεκάθαρα. Διατηρούμε την αποφασιστική στάση μας στο θέμα αυτό».

Ομως στις δηλώσεις του σχετικά με τις γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο αλλά και στην απάντηση προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος πρόεδρος δεν κράτησε χαμηλούς τόνους.

Οπως τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία προς Τούρκους επιχειρηματίες, «όσοι βλέπουν ως κάτι απλό τις εργασίες που κάνουμε για έρευνες πετρελαίου και αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε δεν έχουν καταλάβει τίποτα για το θέμα αυτό. Εμείς κάνουμε έρευνες στα σημεία που έχουν παραχωρηθεί. Διαθέτουμε τέσσερα πλοία, από αυτά τα δύο είναι ερευνητικά και τα άλλα δύο πλοία γεωτρήσεων. Αν κάποιος κάνει κάτι εκεί, τότε κι εμείς, με όλες τις φρεγάτες και όλα τα αεροσκάφη, στεκόμαστε δίπλα τους και συνεχίζουμε τις εργασίες. Δώσανε λέει εντολή για να συλλάβουν τα πληρώματα, ποιον θα συλλάβετε; Δεν θα μπορέσετε να κάνετε τίποτα».

O πρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε πως η Αγκυρα θα συνεχίσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο «σε αυτά τα ύδατα, στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, στα οικόπεδα, σε σημεία που μας έχουν παραχωρηθεί», όπως ανέφερε.

Ατζαμής ο Μακρόν

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του προέδρου Μακρόν τονίζοντας: «Ο πρόεδρος της Γαλλίας λέει πως θέλει να φύγουμε από εκεί. Εμείς έχουμε ακτές εκεί και είμαστε εγγυητές στην Κύπρο, όπως και η Ελλάδα και η Αγγλία. Εσύ τι είσαι;», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «εκεί υπάρχουν τα δικαιώματα των ομογενών μας. Εμείς διεκδικούμε αυτά τα δικαιώματα και δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν.

Και ο Νότος έχει δικαιώματα, όχι όμως διαφορετικά δικαιώματα από τους Τούρκους ομογενείς μας στον Βορρά. Εδώ όλα τα σχεδιάζει ο Νότος και θα επιτρέψουμε να εξαπατηθεί ο Βορράς;». Σε ιδιαίτερα ειρωνικό τόνο, ο Ερντογάν είπε αναφερόμενος στον πρόεδρο της Γαλλίας πως «ο κύριος Μακρόν είναι ατζαμής. Δεν έχει συνηθίσει στα καθήκοντά του και μάλλον θα περάσει καιρός μέχρι να συνηθίσει».

«Αρχές Ιουλίου θα παραλάβουμε τους S-400»

Στο μέτωπο της Τουρκίας με τις ΗΠΑ σχετικά με την παραλαβή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε μια σημαντική συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Τατζικιστάν, στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ασίας.

Μετά τη συνάντηση αυτή, που σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ο Ερντογάν έδειξε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για την επιμονή στην παραλαβή του ρωσικού όπλου. «Στο θέμα των S-400 δεν θα υποχωρήσουμε. Εδώ δεν είναι κράτος μιας μικρής κοινότητας. Είναι Τουρκική Δημοκρατία! Υπογράψαμε και κλείσαμε τη συμφωνία. Εμείς δεν γλείφουμε αυτό που φτύσαμε και αυτό δεν ταιριάζει στον τρόπο διοίκησής μου. Θεωρώ πως οι S-400 το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου θα φτάσουν στην Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η δήλωση αυτή έτσι όπως τη διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελιγμών στους διπλωμάτες της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί πάντως με τον Ντόναλντ Τραμπ στο τέλος Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του G-20 και όλοι διερωτώνται ποια θα μπορεί να είναι η λύση που μπορεί να βρεθεί για να παραλάβει η Τουρκία τα αμερικανικά μαχητικά F-35 και να μην υποστεί κυρώσεις που απειλεί η Ουάσιγκτον.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Τουσκ

Τηλεφωνική επικοινωνία για τις προκλήσεις της Τουρκίας, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον κ. Τουσκ, ο πρωθυπουργός ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει το διήμερο 20-21 Ιουνίου, να καταδικάσει απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα