Ικανοποίηση στην αθήνα για τον eastmed

09:51 3/1/2020 - Πηγή: Fimotro
Τα πολλαπλά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη για την Ελλάδα

Περίσσευε η ικανοποίηση χθες το βράδυ στην κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης για την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed.

Εν μέσω των αλλεπάλληλων τουρκικών προκλήσεων, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ ενισχύουν τους οικονομικούς -και όχι μόνο- δεσμούς τους, με την Ιταλία να ακολουθεί και τις γειτονικές χώρες, αλλά και τις ΗΠΑ,

δυνάμει σύμμαχοι, να χαιρετίζουν τη συμφωνία. Η χώρα μας, εκ των πραγμάτων, βγαίνει πιο ισχυρή από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία δρομολογείτο εδώ και χρόνια, και αναβαθμισμένη οικονομικά και γεωστρατηγικά.

Τα οικονομικά οφέλη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, θα είναι πολλά και θα προκύπτουν τόσο από τα έσοδα της μεταφοράς και διανομής αερίου σε νέες περιοχές, όσο και από τη μείωση των τιμών στην τελική αγορά. Μελλοντικά, εξάλλου, ο συγκεκριμένος αγωγός θα είναι σε θέση να μεταφέρει και τους ενεργειακούς πόρους νότια της Κρήτης και του Ιονίου στην Ε.Ε.., ενώ θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο περιοχές της χώρας που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως είναι η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα.

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η χθεσινή συμφωνία παρέχει τη βάση αναβαθμισμένης συνεργασίας της Ελλάδας με όλες τις χώρες της περιοχής. Κοινός στόχος των τριών χωρών που συνυπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία είναι να μετατραπεί η νοτιοανατολική Μεσόγειος σε κορυφαίο ενεργειακό κόμβο, την ίδια ώρα που τα μηνύματα προς την Άγκυρα είναι ξεκάθαρα. Μάλιστα, οι τρεις ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ εξέδωσαν κοινή δήλωση, καταγγέλλοντας την απόφαση της Τουρκίας να στείλει στρατεύματά της στη Λιβύη, όπως αποφάσισε χθες η τουρκική Βουλή. Αλλά και στις χωριστές δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε πως η συμφωνία «δεν αποτελεί απειλή για κανέναν και τα τριμερή σχήματα συνεργασίας δεν στρέφονται κατά κανενός. Η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντα ανοιχτή σε όλους, με μια βασική προϋπόθεση. Να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας».

Ευρύτερους ορίζοντες

Την κομβική γεωπολιτική σημασία του έργου για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο θα επισημάνει ο πρωθυπουργός και στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Tραμπ, κατά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο την ερχόμενη Τρίτη. Θα έχει, επίσης, την ευκαιρία να υπογραμμίσει ότι η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αποτελεί επιλογή με ευρύτερους ορίζοντες που εκτείνονται πολύ πέρα από τα όρια ενός ενεργειακού τριμερούς σχήματος.

Από την κυβέρνηση τονίζουν την μεγάλη σημασία του έργου και για την Ευρώπη. Όπως εξηγούν, με την συγκεκριμένη εξέλιξη θα εμπλουτιστεί το ενεργειακό μείγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ενέργειας με φυσικό αέριο, που είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον, μέσα από μια νέα πηγή προέλευσης και μια νέα διέλευση.

Γι’ αυτό, άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε τον EastMed σε όλες τις φάσεις ωρίμανσής του, ως «Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος», επιχορηγώντας μάλιστα, κατά 50% την τελική μελέτη. Πρόκειται, λένε κυβερνητικές πηγές, για «την καλύτερη στρατηγική επιλογή για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την νότιο-ανατολική Μεσόγειο, τεχνικά και εμπορικά υλοποιήσιμη και ανταγωνιστικότερη σε σχέση με άλλες επιλογές». Με τη συμμετοχή δε και της Ιταλίας, σύμφωνα με τις ελληνικές προσδοκίες, το έργο εκτιμάται ότι θα λάβει την τελική του μορφή ως η πλέον δυναμική επιλογή για την διασφάλιση της ενεργειακής ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα