Ισπανια: nikh tων 220 εργατων της coca cola που επιστρεφουν στις δουλειες τους...

Πάνω από 200 εργάτες στην Ισπανική Coca-Cola κατάφεραν να κερδίσουν την δίκη εναντίον της εταιρίας ...
και να επιστρέψουν στις δουλειές του. Πρόκειται για μία σπάνια νίκη για εργαζόμενους στην Ισπανία, όπου η ανεργία ξεπερνά το 20% και τα δικαστήρια δύσκολα παίρνουν αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων. Ιδίως σ' αυτήν την περίπτωση όπου η μάχη ήταν κάτι μεταξύ Δαβίδ και Γολιάθ.

Η ιστορία πηγαίνει πίσω στον Ιανουάριο του 2014, όταν η θυγατρική της Coca Cola
στην Ιβηρική χερσόνησο (που προμηθεύει την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ανδόρα) ανακοίνωσε ότι πάνω από 1.000 εργαζόμενοι θα απολύονταν στο εργοστάσιο εμφιάλωσης Φουενλαμπράδα, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της Μαδρίτης.

Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους αποδέχθηκαν αυτή την απόφαση, καθώς είτε έπαιρναν πρόωρη σύνταξη είτε προωθούνται σε άλλο τμήμα της εταιρίας. Από αυτούς, 220 εργάτες αποφάσισαν να ξεκινήσουν έναν άνισο αγώνα εναντίον της εταιρίας, με στόχο να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Οι συγκεκριμένοι εργάτες επί 21 μήνες είχαν οργανώσει μία κατασκήνωση διαμαρτυρίας έξω από την είσοδο του εργοστασίου, ενώ είχαν ξεκινήσει και μία καμπάνια που έλεγε ότι «αν η Μαδρίτη δεν φτιάχνει πλέον Coca Cola, η Μαδρίτη δεν θα πίνει πια Coca Cola».

Η προσπάθειά τους πήρε συμβολικές διαστάσεις για τα 5 και πλέον εκατομμύρια ανέργων της χώρας, ενώ οι αποφάσεις των δικαστηρίων, ακύρωσαν τις διατάξεις για τις «συλλογικές απολύσεις» που είχε υπογράψει η κυβέρνηση και υποχρέωσαν την εταιρία να τους ξαναπροσλάβει.

Η θετική εξέλιξη της υπόθεσης έχει εμπνεύσει άλλες ισπανικές συνδικαλιστικές οργανώσεις να αναλάβουν δράση ώστε να μπλοκάρουν τις περικοπές προσωπικού σε άλλες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των γιγάντων των τηλεπικοινωνιών όπως η Telefonica και η Vodaphone.
Keywords
Τυχαία Θέματα