Με €10 δις. στις βαλίτσες του ο ντράγκι στην αθήνα

08:52 1/10/2019 - Πηγή: Fimotro
Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ κομίζει ήδη φθηνή ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες τα επόμενα τρία χρόνια, μέσω του προγράμματος TLTRO III

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα Τρίτη ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών,

προτού παραδώσει επίσημα τη σκυτάλη της Κεντρικής Τράπεζας στην Κριστίν Λαγκάρντ.

Το απόγευμα της Τρίτης ο κεντρικός τραπεζίτης θα μιλήσει σε εκδήλωση της Ακαδημίας, στο πλαίσιο της βράβευσής του για το ρόλο που διαδραμάτισε στη διάσωση του ευρώ προσκεκλημένος του Λουκά Παπαδήμου. Ο κ. Παπαδήμος είναι παλαιός γνώριμος του Μάριο Ντράγκι από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Αργότερα το βράδυ, ο Μάριο Ντράγκι θα παρακαθίσει σε δείπνο που έχει ετοιμάσει προς τιμήν του ο Γιάννης Στουρνάρας στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Στο δείπνο θα δώσουν το παρόν μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, στελέχη της ΤτΕ, επικεφαλής των τραπεζών και ορισμένα μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το πρωί της Τετάρτης ο Μάριο Ντράγκι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και την ίδια ημέρα θα αναχωρήσει.

Έχοντας αφήσει ανοιχτό το θέμα του QE για την Ελλάδα υπό προϋποθέσεις, η βασικότερη εκ των οποίων η χώρα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα μέσω μεταρρυθμίσεων, ο Μάριο Ντράγκι κομίζει ήδη φθηνή ρευστότητα έως και 10 δις ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες τα επόμενα τρία χρόνια, μέσω του προγράμματος TLTRO III.

Η ρευστότητα που «παρκάρουν» σήμερα οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ φθάνει τα 6 δις ευρώ και στο πλαίσιο του νέου προγράμματος στόχος είναι το ποσό αυτό να αυξηθεί και να «πέσει» στην οικονομία, εφόσον υπάρξει ζήτηση για υγιή δάνεια. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του TLTRO η ΕΚΤ χορηγεί μακροπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο, προκειμένου να αυξήσουν τη χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις. Το επιτόκιο που βαρύνει αυτά τα δάνεια είναι σήμερα αρνητικό και συγκεκριμένα διαμορφώνεται στο -0,5%, γεγονός που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα «πληρώνει» ουσιαστικά τις τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα