Με πιστωτικές κάρτες και ρυθμίσεις πληρώνονται οι φόροι!

20:29 31/7/2017 - Πηγή: Fimotro

Τα δύσκολα θέματα που αφορούν την φορολογία είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα είτε για εταιρείες, μόλις άρχισαν. Και αυτό γιατί η συνεχιζόμενη φοροκαταιγίδα που θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, θα κάνει τους φορολογούμενους να φτάσουν στα όριά τους μέχρι να μπορέσουν να πληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους, έως το τέλος του έτους. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Δημοκρατίας» μαζί με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος εκπνέει σήμερα και η προθεσμία για την καταβολή του ΦΠΑ του β’ τριμήνου του έτους.

Φόρος εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης,

τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και τέλη κυκλοφορίας της επόμενης χρονιάς είναι οι έξι βαριές υποχρεώσεις απέναντι στην Εφορία, οι οποίες «στριμώχνονται» στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του έτους, με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα των πολιτών να αναζητεί τρόπο να παρατείνει τις σφιχτές προθεσμίες καταβολής των συσσωρευμένων χαρατσιών.

Οι διαθέσιμες επιλογές για να πάρουν μια μικρή «ανάσα» οι φορολογούμενοι είναι δύο: είτε να επιστρατεύσουν την πιστωτική κάρτα τους είτε να καταφύγουν στην πάγια ρύθμιση. Η χρήση πιστωτικών καρτών για την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, καθώς οι δόσεις μέσω της πιστωτικής κάρτας μπορεί να φτάσουν τις 12 και είναι άτοκες, σε αντίθεση με την πάγια ρύθμιση της Εφορίας, και επιπλέον παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στους φορολογούμενους (π.χ. μπορούν να εξοφλούν όχι μόνο το σύνολο αλλά και δόση της φορολογικής οφειλής σε δόσεις).

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πληρωθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις μέσω πιστωτικής κάρτας είναι, βεβαίως, ο κάτοχος της να διαθέτει επαρκές πιστωτικό όριο.

Αν ο φορολογούμενος δεν διαθέτει πιστωτική ή το όριο της πιστωτικής του δεν είναι επαρκές, τότε η πάγια ρύθμιση σε 12 μηνιαίες δόσεις είναι μονόδρομος για τον επιμερισμό των φορολογικών βαρών.

Η μία δυνατότητα του φορολογούμενου είναι να βασιστεί στη ρύθμιση του νόμου 4152/2013, για την οποία οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.

Προϋπόθεση για ένταξη σε αυτήν είναι τουλάχιστον ένα μέρος της φορολογικής υποχρέωσης (π.χ. η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος) να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, ενώ προβλέπεται επιβάρυνση με ετήσιο τόκο ύψους 5%. Σε περίπτωση που μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές μαζί με νέες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει και αυτές στην πάγια ρύθμιση με τους ίδιους όρους.

Η άλλη δυνατότητα που υπάρχει είναι να αξιοποιήσει τη ρύθμιση του νόμου 4174/2013, για την οποία ωστόσο οι αιτήσεις γίνονται μόνο στις εφορίες.

Σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να ρυθμιστούν τόσο ληξιπρόθεσμες όσο και μη ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις, όμως ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσκομίσει στη ΔΟΥ αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική του κατάσταση από τα οποία να προκύπτει η αδυναμία του να εξοφλήσει τους φόρους χωρίς ρύθμιση, αλλά και η δυνατότητα του να είναι συνεπής στη ρύθμιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα