Με βομβαρδισμο της χομς απαντα ο ασαντ στον οηε

22:08 17/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Παρά τη διπλωματική κινητικότητα, παρά την διεθνή κατακραυγή και παρά τη μάλλον αδύναμη ένοπλη αντίσταση στο εσωτερικό, ο Μπασάρ αλ–Άσαντ επιμένει στην βίαιη καταστολή της εξέγερσης εναντίον του: τη Παρασκευή βομβαρδίστηκε πάλι –και μάλιστα σφοδρότατα– η Χομς που μετρά πλέον εκατοντάδες θύματα από τις αρχές του μήνα οπότε και...
πολιορκείται.

Μαρτυρίες από τους κατοίκους και άλλες αναφορές επιμένουν ότι συνοικίες της Χομς –η Μπαμπά Αμρ, η Ινσαάατ και η Μπαγιάντα– είναι σχεδόν ισοπεδωμένες από τα συνεχή πυρά πυροβολικού και αρμάτων μάχης.

Μέσα στην περικυκλωμένη και απομονωμένη
πόλη υπάρχουν πολλοί μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που αποτελείται από λιποτάκτες και άλλους πολίτες. Ωστόσο ο στρατός χτυπά αδιακρίτως σε άμαχους και κατοικίες ενώ επίκειται και μεγάλη εκκαθαριστική επίθεση των χερσαίων δυνάμεων.

Εντωμεταξύ λιγοστεύουν τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους, φοβερές ελλείψεις υπάρχουν και σε ιατρικά εφόδια. Ολόκληρες συνοικίες, λένε κάτοικοι της πόλης, είναι απομονωμένες και κανένας δεν γνωρίζει τι συμβαίνει εκεί.

Μόνο την Παρασκευή σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα περί τους 60 ανθρώπους, μεταξύ τους και 12 λιποτάκτες που εκτελέστηκαν στη Ντεράα. Από τον περασμένο Μάρτιο οι νεκροί ξεπερνούν τους 7.000 εκ των οποίων γύρω στους 2.000 είναι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα τουλάχιστον με τις Αρχές.

Αργά την Πέμπτη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία ψήφισμα το οποίο καταδικάζει τη κυβέρνηση της Συρίας και καλεί σε απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η Ρωσία όπως και η Κκίνα απείχαν. Πάντως το ψήφισμα, που δεν είναι δεσμευτικό, έχει σημαντική συμβολική αξία.

Στη Δαμασκό βρίσκεται ακόμη και Κινέζος απεσταλμένος ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Άσαντ. Η Κίνα, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει αρνηθεί να εγκρίνει ψηφίσματα στο ΣΑ για το συριακό μπλοκάροντας επί της ουσίας με τη Ρωσία οποιαδήποτε ανώτατου επιπέδου λύση.

Αναπαραγωγή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είχε απορρίψει μαζί με την Κίνα στις 4 Φεβρουαρίου ασκώντας βέτο, θεωρεί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το ψήφισμα που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τη Συρία, επιμένοντας ότι δεν μπορούσε να το υποστηρίξει εφόσον οι συντάκτες του («μερικά αραβικά και δυτικά κράτη») δεν δέχθηκαν τις ρωσικές τροποποιήσεις.

Από την πλευρά των δυτικών χωρών, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον καταδίκασαν με τον εντονότερο τρόπο το συριακό καθεστώς που σφαγιάζει, όπως είπαν, το λαό της χώρας, αλλά απέκλεισαν την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης επισημαίνοντας ότι η περίπτωση της Συρίας διαφέρει από αυτήν της Λιβύης.

«Όταν οι δυτικές δυνάμεις παρανέβησαν στη Λιβύη, αυτό έγινε με την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, την έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου και ενώ υπήρχε μια αντιπολίτευση που εργαζόταν εκ μέρους όλης της χώρας» διευκρίνισε ο Ντ.Κάμερον σημειώνοντας ότι οι συνθήκες αυτές
Keywords
Τυχαία Θέματα