Μυστικα γκαλοπ και σκληρο ροκ ενοψει των δικηγορικων εκλογων της αθηνας

Ρεπορτάζ : Παναγιώτης Τσιμπούκης
(από το : protothema.gr)
Μυστικά γκάλοπ, έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις, αναζητήσεις υποψήφιων προέδρων, αλλαγή του εκλογικού μέτρου, απόσυρση πρωτοκλασάτων ονομάτων από το προσκήνιο, είναι μερικές από τις...
ανατροπές που επήλθαν στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, εν όψει
των δικηγόρων εκλογών της Αθήνας.

Το σκληρό εκλογικό σύστημα που προβλέπει ο νέος Κώδικας Δικηγόρων έχει επιφέρει μεγάλες ανατροπές στον εκλογικό χάρτη του πρώτου επιστημονικού Συλλόγου της χώρας, που απαριθμεί 21.600 μέλη.

Στις επερχόμενες δικηγορικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2014 οι υποψήφιοι πρόεδροι συνδυασμών για να εκλεγούν πρέπει να συγκεντρώσουν το 6% της προεδρικής κάλπης του συνδυασμού και αν δεν τα καταφέρουν μπορεί να εκλεγούν σύμβουλοι τους και να μην εκλεγούν οι ίδιοι, ενώ το εκλογικό μέτρο για την ανάδειξη συμβούλων είναι οι περίπου 450 σταυροί. Tο εκλογικό μέτρο όμως είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό προσέλευσης των δικηγόρων στις κάλπες.

Δικηγόροι με παράδοση στα συνδικαλιστικά δρώμενα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών παραδίδουν τη σκυτάλη σε νέα πρόσωπα. Από το χώρο της ΝΔ ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, γιος του αείμνηστου βουλευτή και διατελέσαντος πρόεδρου του ΔΣΑ Νώντα Ζαφειρόπουλου, εγκαταλείπει τα δικηγορικά δρώμενα λόγω επαγγελματικού φόρτου.

Το κενό που δημιουργείται από τη απουσία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, αρχικά θα το κάλυπτε, όπως λένε συνάδελφοί της, η σημερινή αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Ιωάννα Καλαντζάκου (έχει εκλεγεί με το συνδυασμό του κ. Ζαφειρόπουλου). Όμως, όπως όλα δείχνουν η κυρία Καλαντζάκου δεν θα κατέλθει τελικά επικεφαλής συνδυασμού.

Ακόμα, το κτίριο της οδού Ακαδημίας 60 εγκαταλείπει από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ ο σύμβουλος Θεόδωρος Σχινάς, με μακρά προσφορά στην δικηγορική κοινωνία.

Από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αποχωρεί και αυτός λόγω επαγγελματικών ενασχολήσεων, ο επί σειρά ετών σύμβουλος Ιωάννης Χαρακτηνιώτης. Ο κ. Χαρακτηνιώτης δημοσίως δηλώνει ότι στηρίζει από τον ίδιο πολιτικό χώρο τον σημερινό σύμβουλο και υποψήφιο πρόεδρο Παναγιώτη Περάκη. Ο τελευταίος έχει άριστες σχέσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πάντως, βέβαιο είναι ότι από το χώρο της ΝΔ, θα κατέβει και πάλι στις εκλογές ο σημερινός πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος. Μάλιστα, στο συνδυασμό του θα προσχωρήσει από το χώρο του ΠΑΣΟΚ ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Αθανάσιος Κανελλόπουλος, όπως ο τελευταίος έχει δηλώσει.

Από τον ίδιο πολιτικό χώρο (ΠΑΣΟΚ) ο σύμβουλος του Συλλόγου Δημήτρης Βερβεσός (κατά το παρελθόν έχει διατελέσει και γενικός γραμματέας) δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τώρα εάν θα κατέβει με δικό του συνδυασμό ως υποψήφιος πρόεδρος ή ως σύμβουλος σε άλλο ψηφοδέλτιο. Όμως, όπως έλεγαν συνεργάτες του, το πιθανότερο είναι ο κ. Βερβεσός να κατέβει στις εκλογές με δικό του ψηφοδέλτιο.

Ο Χαράλαμπος Αναλυτής επί σειρά ετών σύμβουλος του ΔΣΑ από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα κατέβει ή όχι στις εκλογές με δικό του συνδυασμό. Όπως είπε στο ΘΕΜΑ ο κ. Αναλυτής, μέσα στο επόμενο διάστημα θα λάβει τις αποφάσεις του.

Τα μεγάλα ερωτηματικά δημιουργούνται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση του Θεόδωρου Σχινά να αποσυρθεί από το συνδικαλιστικό τοπίο. Ενδιαφέρον για να ηγηθεί συνδυασμού από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εκδηλώσει ο Θεόδωρος Μαντάς, κάτι όμως που δεν φαίνεται να λαμβάνει «σάρκα και οστά».

Στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από 11 χρόνια αποχής από το συνδικαλιστικό χώρο, επανέρχεται στο προσκήνιο ο Κυριάκος Μακαρώνας. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο κ. Μακαρώνας να ηγηθεί ψηφοδελτίου, καθώς όπως λέγεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν του έδωσε το «πράσινο φως» για να ηγηθεί του συνδυασμού του.

Επίσης, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείφθηκε η σκέψη να ηγηθεί του συνδυασμού η σύντροφος του βουλευτή Θεόδωρου Δρίτσα, Τασούλα Χριστοδουλοπούλου. Παράλληλα, από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης βολιδοσκοπείτε ο Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Κατρούγκαλος, χωρίς ωστόσο να είναι μέχρι στιγμής κάτι ξεκάθαρο.

Από το λεγόμενο προοδευτικό χώρο «ζυγίζει» τα πράγματα και βρίσκεται σε «ζυμώσεις» ο Παναγιώτης Γαλετσέλλης, ο οποίος συνδικαλίζεται εδώ και αρκετά χρόνια στο ΔΣΑ και έχει εκλεγεί σε διάφορα αξιώματα (ταμίας, κ.λ.π.).

Το ΚΚΕ αναμένεται και αυτή τη φορά να το εκπροσωπήσει στις εκλογές ο σημερινός σύμβουλος Άγγελος Βρεττός.

Επίσης, στις επερχόμενες εκλογές αναμένεται να συμμετέχουν και άλλοι συνδυασμοί όπως είναι η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων, Δικηγόροι σε Κίνηση, Αυτόνομοι Μαχόμενοι Δικηγόροι, κ.λ.π.

Δύο γκάλοπ

Ήδη με μυστικότητα (όσο μπορεί) έχουν διεξαχθεί δύο γκάλοπ. Να σημειωθεί ότι και τα δύο δεν προέρχονται από κόμματα, αλλά από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ.

Το ένα γκάλοπ έγινε από το χώρο της ΝΔ και το άλλο από χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το γκάλοπ του χώρου της ΝΔ προηγείται ο σημερινός πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Αδαμόπουλος και ακολουθεί η Ιωάννα Καλαντζάκου. Στην τρίτη θέση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς υποψήφιο πρόεδρο) μαζί με τον Παναγιώτη Γαλετσέλλη, με μικρή διαφορά μεταξύ τους, ενώ ακολουθεί ο Παναγιώτης Περάκης (ΠΑΣΟΚ).

Το δεύτερο γκάλοπ, από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, φέρει και πάλι πρώτο τον κ. Αδαμόπουλο, δεύτερο τον κ. Μαντά, τρίτη την κυρία Καλαντζάκου και ακολουθούν οι κ.κ. Γαλετσέλλης και Περάκης.

Πρέπει να αναφερθεί ότι στα ερωτηματολόγια των γκάλοπ δεν συμπεριληφθήκαν τα ονόματα των Δημήτρη Βερβεσού (ΠΑΣΟΚ) και Άγγελου Βρεττού (ΚΚΕ).
Keywords
Αναζητήσεις
δσπ εκλογες συμβουλοι ψηφοι
Τυχαία Θέματα