Νεα υπερ-λιστα στα χερια των εισαγγελεων για το αδηλωτο χρημα στο εξωτερικο...

Ραγδαίες εξελίξεις προοιωνίζονται στις έρευνες για τον εντοπισµό αδήλωτων... ποσών που βρίσκονται κατατεθειµένα σε Ελβετία και Γερµανία µετά την παραλαβή, από τον επίκουρο οικονοµικό εισαγγελέα Γιάννη ∆ραγάτση, νέας υπερ-λίστας από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Το αίτηµα υπεβλήθη από τον κ. ∆ραγάτση πριν τη γνωστή έφοδο των οικονοµικών εισαγγελέων σε υποκατάστηµα-αντιπροσωπία της UBS στην Αθήνα.
Τα στοιχεία της λίστας, που σταδιακά παραλαµβάνει, αφορούν όσους έχουν κάνει αναλήψεις µεγάλων ποσών την τελευταία 20ετία, δηλαδή στο διάστηµα 1995-2015, αποστέλλοντας διατραπεζικά τα χρήµατά τους εκτός Ελλάδος, στη UBS, στην Ελβετία και τη Γερµανία.

Αυτή τη φορά ο στόχος των οικονοµικών εισαγγελέων είναι διπλός: πρώτον, να ταυτοποιήσουν, µε τη νέα υπερλίστα της ΤτΕ τα στοιχεία της λίστας Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και να εντοπίσουν τα πρόσωπα που έβγαλαν χρήµατα από τη χώρα κατά τα έτη 2006-2008 (διάστηµα στο οποίο αναφέρεται η γερµανική λίστα που περιλαµβάνονται ποσά 6 δισ. ευρώ) και, δεύτερον, να δηµιουργήσουν µια νέα υπερ-λίστα που θα εκτείνεται χρονικά µέχρι και σήµερα. Ετσι, οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές θα έχουν πλήρη γνώση των στοιχείων όσων κατέθεσαν µεγάλα -νόµιµα ή παράνοµα- ποσά στη UBS, όχι µόνο διατραπεζικά, αλλά µε οποιονδήποτε άλλον, αδιαφανή ή µη, τρόπο. Ηδη ο κ. ∆ραγάτσης έχει στα χέρια του τη λίστα της ΤτΕ που αφορά την καυτή περίοδο 2009-2015 και αναµένει τα στοιχεία για το προηγούµενο διάστηµα (1995-2008).

Είναι η πρώτη φορά που ζητούνται στοιχεία για φυγάδευση κεφαλαίων εκτός Ελλάδος και µάλιστα στη UBS σε Γερµανία και Ελβετία µέχρι το 2015. Πλέον, στο εισαγγελικό µικροσκόπιο µπαίνουν και οι εκροές κεφαλαίων τα τελευταία κρίσιµα χρόνια της οικονοµικής κρίσης, οπότε και υπολογίζεται ότι υπήρξε µεγάλη φυγή τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό. Η κίνηση αυτή του επίκουρου οικονοµικού εισαγγελέα µόνο τυχαία δεν µπορεί να θεωρηθεί, καθώς αποτελεί κοινό µυστικό ότι η UBS αποτελούσε την πρώτη επιλογή των µελών της λεγόµενης «υψηλής µεσαίας τάξης» στην Ελλάδα (γιατροί, δικηγόροι, επιχειρηµατίες κ.λπ.), που όταν αποφάσιζαν να βγάλουν τις καταθέσεις τoυς εκτός χώρας, επέλεγαν στην πλειονότητά τους την εν λόγω τράπεζα. Είναι ενδεικτικό ότι η UBS διατηρούσε αντιπροσωπία στην Αθήνα για την προώθηση των υπηρεσιών της, την οποία ωστόσο απέσυρε αµέσως όταν επιβλήθηκαν τα capital controls και σταµάτησε η διακίνηση κεφαλαίων.

Η λίστα αυτή της ΤτΕ µε τις καταθέσεις προσώπων σε Ελβετία, Γερµανία και στη UBS αναµένεται να αποτελέσει το απόλυτο εργαλείο για τους οικονοµικούς εισαγγελείς στο πλαίσιο των ερευνών τους για την αναζήτηση κεφαλαίων που βγήκαν εκτός Ελλάδος, χωρίς να έχουν φορολογηθεί. Και αυτό γιατί οι οικονοµικοί εισαγγελείς, έχοντας στα χέρια τους τη λίστα, θα µπορέσουν να συγκρίνουν τις κινήσεις των λογαριασµών που θα καταγράφονται σε αυτή µε τις κινήσεις των λογαριασµών που περιλαµβάνονται στις άλλες λίστες που έχουν ήδη στα χέρια τους και κυρίως στη λίστα Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας κ.ά.

Τι περιλαµβάνει η λίστα
Στη λίστα της ΤτΕ καταγράφονται αναλυτικά όλες οι κινήσεις των µεγαλοκαταθετών σε οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα. Στη συνέχεια οι εισαγγελείς θα τσεκάρουν τις κινήσεις του καταθέτη που περιλαµβάνονται στη λίστα της ΤτΕ µε τις κινήσεις στη UBS σε Ελβετία και Γερµανία, όπως αυτές καταγράφονται στις άλλες λίστες που έχουν στα χέρια τους. Με άλλα λόγια, δηλαδή, οι οικονοµικοί εισαγγελείς που έχουν αναλάβει αυτούς τους ελέγχους θα µπορούν να διαπιστώσουν άµεσα από τη νέα υπερ-λίστα αν κάποιος καταθέτης έκανε, για παράδειγµα, ανάληψη ενός εκατοµµυρίου ευρώ από λογαριασµό του σε ελληνική τράπεζα και στη συνέχεια τα χρήµατα αυτά τα µετέφερε νόµιµα σε υποκατάστηµα της UBS σε Ελβετία και Γερµανία.

Αν διαπιστώσουν ότι τα ίχνη του χρήµατος χάνονται αµέσως µετά την ανάληψη των κεφαλαίων από την ελληνική τράπεζα, τότε οι εισαγγελικές αρχές θα καλέσουν τον καταθέτη να δώσει εξηγήσεις για τη µετέπειτα πορεία των καταθέσεών του, ενώ παράλληλα θα αρχίσει άµεσα και ο φορολογικός έλεγχος. ∆ικαστικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό που θα απέφερε στο κράτος χρήµατα από τους ελέγχους, θα ήταν η κατάρτιση νοµοθετικού πλαισίου που θα επέτρεπε σε όσους έχουν φυγαδεύσει τα χρήµατά τους στο εξωτερικό να αυτοκαταγγέλλονται και να συνεργάζονται µε τους ελεγκτικούς µηχανισµούς, διεκδικώντας έτσι µια πιο ήπια φορολογική και ποινική µεταχείριση. Το δέλεαρ για όσους δεν έχουν δηλώσει τις καταθέσεις τους -ώστε να προσέλθουν αυτοβούλως στις Αρχές- θα ήταν η διαφορετική φορολογική αντιµετώπιση για τα πρόσωπα που θα συνεργάζονται, από εκείνα που θα επέλεγαν να µη συνεργαστούν και θα περιµένουν το ραβασάκι των Αρχών που θα τους καλεί για εξηγήσεις.

Στην πρώτη περίπτωση θα µπορούσε να προβλεφθεί ένας χαµηλότερος συντελεστής φορολόγησης, ενώ, αντίθετα, στη δεύτερη ιδιαίτερα υψηλός. Με τον τρόπο αυτό, εκτιµούν εισαγγελείς αλλά και ελεγκτές, το Ελληνικό ∆ηµόσιο θα µπορούσε να αποκοµίσει τεράστια οφέλη, καθώς υπολογίζεται ότι πολλοί θα ήταν εκείνοι που θα αποφάσιζαν να εµφανιστούν ενώπιον των Αρχών και να αυτοκαταγγελθούν τακτοποιώντας µε µικρότερο κόστος τις φορολογικές τους εκκρεµότητες, σε σχέση µε το τίµηµα που θα κατέβαλλαν αν περίµεναν να κληθούν για εξηγήσεις. Την ίδια ώρα, οι επίκουροι οικονοµικοί εισαγγελείς ∆ραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Ντζούρας συνεχίζουν την εξέταση των στοιχείων που συγκέντρωσαν από την κατάσχεση των σκληρών δίσκων υπολογιστών σε κατάστηµα της UBS στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια εφόδου που πραγµατοποίησαν. Την εντολή για τη διενέργεια της έρευνας έδωσε ο οικονοµικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η έφοδος απέφερε καρπούς, καθώς από τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών που κατάσχεσαν αλίευσαν σηµαντικά στοιχεία, όπως αρχεία µε αριθµούς λογαριασµών, ονόµατα και ποσά. Ηδη κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τουλάχιστον 200 µεγαλοκαταθέτες και µέχρι στιγµής προκύπτει ότι η µικρότερη κατάθεση φτάνει το 1,5 εκατ. και η µεγαλύτερη τα 12 εκατ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα