Νορβηγια : εκανε πεζοπορια και βρηκε σπαθι των βικινγκ 1.200 ετων...

Πώς γίνεται μία βόλτα στη φύση, να καταλήξει σε μία από τις μεγαλύτερες...
αρχαιολογικές ανακαλύψεις; Την απάντηση έχει ο Νορβηγός Γκόραν Όλσεν, ο οποίος, από πεζοπόρος και λάτρης της φύσης, έγινε... Ιντιάνα Τζόουνς και διάσημος στη χώρα του. Ο φυσιολάτρης λοιπόν, από το Όσλο, ανακάλυψε ένα σπαθί των Βίκινγκ, 1.200 ετών, φέρνοντας στο φως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα, δημιουργώντας παράλληλα τις συνθήκες για μία ευρύτερη έρευνα στην περιοχή, η οποία μπορεί να αποφέρει εξαιρετικά στοιχεία για το ένδοξο παρελθόν των
θαλασσοπόρων και διάσημων Βίκινγκ.

Ο Γκόραν Όλσεν έκανε πεζοπορία κοντά στο ψαροχώρι Χαουκέλι, 150 μίλια δυτικά του Όσλο. Ανάμεσα σε κάτι βράχους διέκρινε ένα μεταλλικό αντικείμενο, το οποίο αντανακλούσε τις αχτίνες του ήλιου. Έκπληκτος διαπίστωσε ότι κάτω από τους βράχους, ήταν σφηνωμένο ένα περίτεχνο σπαθί, με σαφή τα σημάδια του χρόνου πάνω του. Η αρχική του έκπληξη βέβαια, δεν ήταν τίποτε, μπροστά στην έκπληξη των ειδικών που εξέτασαν το σπαθί και διαπίστωσαν ότι ήταν 1.200 ετών και ανήκε σε κάποιον πολεμιστή των Βίκινγκ!

Το σπαθί βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση. Όπως δήλωσε ο αρχαιολόγος της τοπικής υπηρεσίας που το εξέτασε, το σπαθί βρίσκεται σε τόσο καλή κατάσταση, που με λίγο βερνίκι και μία καινούρια λαβή, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί! Ο ειδικός αναλυτής εκτίμησε ότι το σπαθί διατηρήθηκε στην πάροδο των χρόνων εξαιτίας των δριμύτατου ψύχους που επικρατεί στην περιοχή. Τα γύρω βουνά καλύπτονται για τουλάχιστον έξι μήνες από χιόνι, γεγονός που λειτουργεί ως μέσο προφύλαξης για το σπαθί, ενώ το... καλύπτει από τα μάτια των... περίεργων, όπως ο Γκόραν Όλσεν, ο οποίος προέβη στη σπουδαία ανακάλυψη.

«Όταν το χιόνι λιώσει την άνοιξη, θα ξεκινήσουμε μεγάλη έρευνα στην περιοχή, προκειμένου να αναζητήσουμε και άλλα αντικείμενα», δήλωσαν οι υπεύθυνοι αρχαιολογικών ανασκαφών. «Εάν βρούμε και άλλα αντικείμενα, ή ακόμη και κάποιον τύμβο, ενδεχομένως να ανακαλύψουμε την ιστορία που κρύβεται πίσω από το σπαθί», συμπλήρωσαν οι αρχαιολόγοι. Το σπαθί εστάλη στο Πανεπιστημιακό Μουσείο του Μπέργκεν, όπου και θα εκτεθεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα