Παγκοσμια ημερα κατα της υπερτασης...

16:01 17/5/2014 - Πηγή: Fimotro
«Απλώς μετρήστε την πίεση σας». Αυτό είναι το μήνυμα της εφετινής Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Υπέρτασης (εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαίου), καθώς το χαρακτηριστικό της νόσου είναι ότι πρόκειται για "σιωπηλή" νόσος με αποτέλεσμα πολλοί πάσχοντες ...
να μην γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υπέρταση, με πολλούς να παραμένουν χωρίς διάγνωση και χωρίς θεραπεία.

Η υπέρταση είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά
νοσήματα, τα οποία αποτελούν κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η υπέρταση προσβάλλει έναν στους τρεις ενήλικες και αποτελεί την βασική αιτία για περίπου 9,4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.Η Διεθνής Αντιυπερτασική Εταιρεία εκτιμά ότι περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια άτομα θα έχουν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη νόσο έως το 2025.

Σημαντικό βήμα είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος των ατόμων. Εάν ένα άτομο διαγνωστεί με υπέρταση, μπορούν να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής του και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησης διαφόρων θεραπειών.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης, η Ελληνική Εταιρία Υπέρτασης με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis, υλοποιεί ενημερωτική εκστρατεία για τη νόσο, αλλά και μετρήσεις αρτηριακής πίεσης σε 17 πόλεις στην Ελλάδα, το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα