''παρτε μετρα και συμφωνηστε με την τροικα για να ερθει στην αθηνα''...

00:11 7/11/2014 - Πηγή: Fimotro
Λύση για την προληπτική στήριξη της Ελλάδας η οποία θα περιλαμβάνει εποπτεία, παρακολούθηση των στόχων και συμμετοχή του ΔΝΤ με τρόπο...
που δεν έχει καθοριστεί ακόμη, συζήτησε το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (eurogroup) στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γιερούν Ντάιζελμπλουμ,
το Εurogroup υποστηρίζει τη λύση της Προληπτικής Γραμμής Στήριξης Ενισχυμένης Εποπτείας (Enhanced Conditions Credit Line) για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα.

Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με την τρόικα το ταχύτερο, έτσι ώστε να κλείσει εντός του έτους και η συμφωνία για τη γραμμή στήριξης, αφού το τρέχον πρόγραμμα λήγει στο τέλος του 2014 και δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Γιαυτό, είπε, είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η νέα γραμμή στήριξης πριν το τέλος του έτους, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι πάντες ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει στήριξη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη γραμμή πίστωσης ECCL προβλέπει ότι υπάρχει αιρεσιμότητα (conditionality), δηλαδή προϋποθέσεις για τη χορήγησή της, καθώς και παρακολούθηση (monitoring), αλλά ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί όπως και οι επιμέρους διευθετήσεις θα πρέπει να συζητηθούν. Είπε πάντως ότι θα πρέπει να παρακολουθείται ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιούνται οι δεσμεύσεις.

Σχετικά με το ΔΝΤ ο πρόεδρος του eurogroup είπε ότι ο οργανισμός θα έχει συμμετοχή στο νέο σύστημα στήριξης, αφού υπήρξε συναίνεση ότι η συμμετοχή του αυξάνει την αξιοπιστία. Ερωτηθείς, όμως, εάν θα συνεχίσουν να υπάρχουν τρίμηνες επιθεωρήσεις, δεν το επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι οι λεπτομέρειες για τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να συζητηθούν με τον οργανισμό, αφού έχει τους δικούς του κανόνες.

Από τις δηλώσεις αυτές προκύπτει ότι ο τρόπος με τον οποίο θα καθοριστούν οι όροι για τη νέα γραμμή στήριξης είναι ανοιχτοί σε συζήτηση και διαπραγμάτευση, δεδομένου ότι στόχος της ελληνικής πλευρά είναι να μην υπογραφεί νέο μνημόνιο, αλλά οι δεσμεύσεις αλλά και ο βαθμός εποπτείας να έχουν πιο χαλαρή μορφή χωρίς να υπάρχει η «καθημερινή διαχείριση» (micromanagement) από την πλευρά της τρόικας, κάτι που δεν φάνηκε να αποκλείει ο πρόεδρος του eurogroup.

Σχετικά με τα 11 δισ. του ΤΧΣ, με τα οποία η ελληνική πλευρά θέλει να «χτίσει» τη νέα γραμμή στήριξης, ο κ. Ντάιζελμπλουμ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε και ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με την τρόικα για να φανούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες.

Στο θέμα της τρόικας αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέκλινγκ, ο οποίος είπε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα την τελευταία δόση, η οποία μαζί με τις επιστροφές των κερδών που είχαν από τα ελληνικά ομόλογα οι κεντρικές τράπεζες φθάνει τα 8 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Νωρίτερα, επιλέγοντας τη γραμματική ερμηνεία της απόφασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 26ης Νοεμβρίου του 2012 για την Ελλάδα, ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και μάλιστα όχι από τις λεγόμενες «σκληρές χώρες», αλλά από κάποιες που βρέθηκαν σε προγράμματα στήριξης από την τρόικα, διαρρέουν τις τελευταίες ώρες πως η τότε απόφαση που ανέφερε πως «τα κράτη μέλη θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα, εάν είναι απαραίτητο για την επίτευξη των βασικών στόχων της βιωσιμότητας του χρέους, αφού η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα» δεν είναι δεσμευτική!

Μιλώντας σε ΜΜΕ και υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών από χώρες που εξήλθαν από προγράμματα βοήθειας εμφανίζονται οι πιο σκληροί διαπραγματευτές απέναντι στην Ελλάδα και ζητούν περισσότερες εγγυήσεις από τη χώρα μας για να συζητήσουν οποιαδήποτε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Επιλέγοντας το γράμμα και όχι το πνεύμα της απόφασης της 26ης Νοεμβρίου οι συγκεκριμένοι υπουργοί υποστηρίζουν πως δεν δεσμεύονται, αλλά αντίθετα καλούνται και μόνο να «εξετάσουν» πιθανά μέτρα ώστε να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο ώστε να φθάσει το 175% του ΑΕΠ το 2016. Κάτι που οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όχι απλώς το επιβεβαιώνουν αλλά αντίθετα το δείχνουν στο 157,6%.

«Δεν δεσμευτήκαμε ποτέ απέναντι στην Ελλάδα. Είπαμε απλώς πως θα το εξετάσουμε» ανέφερε ένας από τους παρευρισκόμενους στο Eurogroup υπογραμμίζοντας πως προληπτική πιστωτική γραμμή θα είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση πριν από οποιαδήποτε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μια δήλωση που αν επιβεβαιωθεί όχι απλώς ακυρώνει στην πράξη την απόφαση του Eurogroup, αλλά δείχνει πως οι πραγματικά σκληροί της διαπραγμάτευσης δεν προέρχονται από τις χώρες που έχουμε συνηθίσει να τις χαρακτηρίζουμε από τις «άκαμπτες» θέσεις τους, αλλά από κάποιες που «βίωσαν» επίσης την πολιτική λιτότητας.

Παρά ταύτα το γενικό κλίμα στις Βρυξέλλες φαίνεται θετικό για την Ελλάδα με την πιθανότητα να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία να είναι πολύ μεγάλη.
Keywords
Τυχαία Θέματα